iPhone 7 review: de Lightning EarPods zijn van dezelfde kwaliteit als de eerdere

Koptelefoonaansluiting verdwijnt, maar alleen bij duurdere telefoons

Apple's aanstaande budgetmodel SE 2 krijgt volgens geruchten nog gewoon een 3,5mm koptelefoonaansluiting. En daarmee staat Apple niet alleen, want veel andere fabrikanten handhaven de koptelefoonaansluiting. Maar alleen op goedkope modellen, ontdekte Tweakers.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Veel Apple-gebruikers herinneren zich het nog goed: Apple verwijderde de koptelefoonaansluiting bij de iPhone 7 en sprak over ‘moedige daad’. Die opmerking heeft achteraf nog veel hoongelach opgeleverd, maar tegelijk heeft Apple wel een trend gezet: de koptelefoonaansluiting verdween bij veel meer fabrikanten. Gek genoeg is dat alleen het geval bij de duurdere modellen, zo constateert Tweakers na een inventarisatie. Neem bijvoorbeeld de Huawei P20-serie: P20 Lite heeft nog steeds een koptelefoonaansluiting, de duurdere modellen P20 en P20 Pro niet. Alleen Samsung en OnePlus stoppen in elk model nog een 3,5mm-aansluiting, de rest niet.


Ook bij Apple is dat het geval: het budgetmodel iPhone SE heeft nog wel een koptelefoonaansluiting en dat zal waarschijnlijk ook bij de iPhone SE 2 het geval zijn. Maar alle duurdere modellen hebben het niet meer. Bij de duurdere toestellen boven de 500 euro heeft 64% geen koptelefoon meer, bij goedkope toestellen is dat slechts 4%.

Belkin Rockstar-adapter met Lightning en een koptelefoonaansluiting.

De grootste flater maakte Google: ze lachten Apple keihard uit bij de iPhone 7 en benadrukten dat de eerste Pixel-telefoons nog gewoon een koptelefoonaansluiting hadden. Maar bij de Pixel 2 was ‘ie opeens weg. Volgens Tweakers is de verklaring van Google een smoesje: de USB-C-poort van de Pixel 2 zou betere audiokwaliteit leveren. Maar die poort verschilt niet zoveel van het eerdere model. Andere fabrikanten beroepen zich eveneens op een ‘betere audio-ervaring’, zoals HTC. Bij Android-toestellen betekent het achterwege laten van de poort dat je op Bluetooth-oordopjes of op USB-C-oortjes moet overstappen. Het geeft fabrikanten de mogelijkheid om een toestel dunner te maken.

iPhone 7 review: de Lightning Earpods

Adapter vaak meegeleverd
Verder ontdekte Tweakers dat veel fabrikanten een adapter meeleveren, zodat je alsnog je 3,5mm oortjes kunt gebruiken. Wil je nog steeds een toestel met 3,5mm-aansluiting, dan is er overigens keuze genoeg, maar dan zul je wel uit het (gigantische) aanbod van budgettoestellen moeten kiezen. Bij de toestellen onder 500 euro heeft 95,9 procent nog gewoon een aansluiting voor je 3,5mm oortjes.

De volledige analyse vind je hier.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.