Tim Cook en Luca Maestri

Vijf belangrijke punten uit de kwartaalcijfers FQ1 2018

Heb je de nabespreking van de kwartaalcijfers gemist? Geen nood, wij hebben 5 belangrijke punten uit de aankondigingen geplukt. Zo ben je in één keer bij met alle interessante punten.

Gisteravond maakte Apple de nieuwste kwartaalcijfers bekend. Lag je op dat moment al op één oor of had je geen zin om de slaapverwekkende conference call te beluisteren, dan hoef je in ieder geval niets te missen want wij hebben 5 belangrijke punten uit de presentatie eruit gepikt.

#1 Apple Pay komt naar Brazilië
Vorig kwartaal beweerden sommige blogs nog dat Apple Pay écht naar Nederland zou komen. Dat kwam er niet van en ook bij deze bespreking van de kwartaalcijfers kwamen Nederland en België niet aan bod. Wel kondigde Apple CEO Tim Cook aan dat Apple Pay binnenkort naar Brazilië komt. Een exacte datum werd nog niet bekendgemaakt. Jennifer Bailey, die de uitrol van Apple Pay regelt, maakte onlangs nog bekend dat Apple Pay in 50% van alle Amerikaanse winkels wordt geaccepteerd.

#2 1,3 miljard toestellen in gebruik, record voor iPhone
Apple haalde in januari een mijlpaal: er worden nu 1,3 miljard apparaten actief gebruikt. Het gaat hier om iPhones, iPads, Macs en andere producten. Je kan daaruit afleiden dat mensen hun apparaten langer gebruiken. Benedict Evans schat dat iPhones nu ongeveer 3,5 tot 4 jaar meegaan, vaak met verschillende eigenaars. Een iPad gaat gemiddeld 5 jaar mee.

De iPhone X was de bestverkochte iPhone sinds het toestel in de verkoop ging. Het is dus niet zo dat de goedkopere iPhone 8 beter presteerde.

Dat blijkt ook uit de cijfers: Apple verkocht 1% minder iPhones maar boekte er wel 13% meer omzet mee. Dat wijst erop dat er relatief veel dure iPhone X’en zijn verkocht. Het is het vijfde achtereenvolgende kwartaal waarin de omzet snel groeit. De omzet uit iPhones was het hoogst ooit en dat is extra knap omdat het afgelopen kwartaal maar 13 weken telde, oftewel een week korter dan een jaar eerder.

#3 Volgend kwartaal wordt een stuk minder
Maar heel lang zal het feestje niet aanhouden. Voor volgend kwartaal waarschuwt Apple namelijk dat het een stuk minder wordt. In de schattingen voor het volgende kwartaal gaf Apple aan dat ze $60 tot $62 miljard omzet verwachten en dat is lager dan de markt voorspelde. Analisten hopen dat Apple in het nu lopende kwartaal $65 miljard zal omzetten, maar het is dus maar de vraag of dat gaat lukken.

Als je onze grafiek van de omzetontwikkelingen bekijkt zou $60 miljard niet eens zo slecht zijn. Maar de beleggers willen natuurlijk altijd meer…


Bekijk grafiek Omzet Apple.

#4 Records voor de Apple Watch
De Apple Watch deed het goed, afgelopen kwartaal. Het slimme horloge maakte z’n beste kwartaal tot nu toe mee, met een groei van 50 procent, zowel in omzet als in aantallen. De cijfers groeiden met dubbele cijfers in alle regio’s. En van de Series 3 zijn meer dan twee keer zoveel verkocht als van de Series 2, een jaar geleden.

Overigens deed de iPad het ook goed. Apple rapporteerde het derde achtereenvolgende kwartaal waarin de iPad-omzet steeg. Wereldwijd is ongeveer de helft van de iPad verkocht aan mensen die voor de eerste keer een tablet aanschaften, of die overstapten van een ander merk. Apple maakte ook bekend dat de optiekketen Lenscrafters van plan is 7.000 iPads in te slaan voor digitale oogtests.

#5 Apple gaat de berg cash reduceren tot ‘bijna nul’
Apple is van plan om de Amerikaanse regering $38 miljard te betalen aan belastingen, om geld dat nu in het buitenland gestald is naar de VS te halen. Ook heeft het bedrijf nu $285 miljard aan cash, maar door schulden wordt dit gereduceerd tot $163. Apple wil deze net cash balance omlaag brengen tot “ongeveer nul” dankzij de nieuwe Amerikaanse belastingregels. Aandeelhouders zullen het merken aan een grotere dividend-uitkering en het terugkopen van aandelen. Ook zou Apple van plan zijn om het geld te besteden om meer overnames te doen. “Ons doel is om die $163 miljard omlaag te brengen tot bijna nul”, vertelde CFO Luca Maestri.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 februari 2018, 7:00
Categorie Achtergrond
Onderwerpen apple, financieel, kwartaalcijfers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.