Gebruikers melden verbeterde batterijduur voor macOS 10.12.2

Gebruikers van de MacBook Pro melden een langere batterijduur met macOS 10.12.2, al hebben ze nog weinig tijd gehad om goed te testen.

macOS 10.12.2 lijkt een gunstige uitwerking te hebben op de batterijduur. De eerste ervaringen van gebruikers zijn in ieder geval hoopgevend: zij melden dat de batterij van hun 2016 MacBook Pro een stuk langer meegaat. Eerder werd nog geklaagd dat de batterij van de nieuwste MacBooks te snel leeg ging.


Pixelmator met de Touch Bar op de MacBook Pro.

‘macOS 10.12.2 leidt tot gunstiger batterijduur’

Apple bracht macOS 10.12.2 eerder deze week uit en noemde daarbij vooral stabiliteitsverbeteringen en bugfixes voor diverse problemen. Zo werden grafische problemen opgelost, waarbij gekleurde ruis op het scherm verscheen.

Bekijk ook

Apple laat geen resterende batterijduur meer zien in macOS 10.12.2

Apple laat in macOS Sierra 10.12.2 de resterende batterijduur voor MacBooks niet meer zien. De schatting was te onnauwkeurig.

Wat Apple niet noemde, is dat de resterende batterijduur voortaan niet meer zichtbaar is op MacBooks. Die gaf soms een verontrustend korte gebruiksduur aan, die in veel gevallen niet klopte. Apple’s batterij-aanduiding kan niet goed omgaan met de nieuwe CPU’s die snel wisselen tussen low-power en high-performance.

Weghalen van die resterende batterijduur heeft wellicht een gunstig psychologisch effect gehad, maar ook in de praktijk melden gebruikers dat de batterij langer meegaat. Met tools als coconutBattery (die we eerder al noemden als alternatief) merkten zij dat de batterijduur zienderogen vooruit ging ten opzichte van macOS 10.12.1.

‘Van 7 naar 10 uur’
Eerder gingen de MacBooks 7 tot 9 uur mee bij normaal gebruik en zakte het energieverbruik niet onder de 6 Watt als de MacBook niet actief werd gebruikt. Inmiddels is de gebruiksduur gestegen naar de beloofde 9 tot 10 uur en is het verbruik minder dan 4 Watt.

Het is goed om je te realiseren dat het hier om anekdotisch bewijs gaat: het zijn de ervaringen van een tiental mensen en dat aantal is te laag om representatief te zijn voor alle gebruikers (hier nog iemand). Bovendien trekken ze conclusies op basis op één dag. Daardoor is het lastig om te zeggen of het probleem daarmee definitief is opgelost. Inmiddels is Apple alweer begonnen met het testen van macOS Sierra 10.12.3, waarin mogelijk nog meer prestatieverbeteringen zijn doorgevoerd.

Volgens officiële cijfers van Apple moet de MacBook Pro 10 uur meegaan op een batterijduur bij draadloos internetten of iTunes-films afspelen. Apple heeft na de eerste klachten aangegeven dat ze nog steeds achter die schatting staan.

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit eind 2023, voorzien van voorzien van de M3, M3 Pro-chip of de nog krachtiger M3 Max-chip. Nieuw is ook de spacezwarte kleur. In de modellen zit geen Touch Bar meer. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. De 14-inch MacBook Pro M3 heeft iets minder poorten, maar verder wel hetzelfde nieuwere design. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.