Apple laat geen resterende batterijduur meer zien in macOS 10.12.2

Apple laat in macOS Sierra 10.12.2 de resterende batterijduur voor MacBooks niet meer zien. De schatting was te onnauwkeurig.

Apple toont niet langer de resterende batterijduur van je MacBook in macOS 10.12.2. Als je de update installeert krijg je alleen nog een percentage te zien, maar niet hoe lang je nog kunt werken. Normaal kreeg je dit in beeld als je op het percentage klikte. Apple meent een goede reden te hebben om het achterwege te laten: het is gewoon niet nauwkeurig genoeg.


Tijd berekenen voor een MacBook-batterij.

‘Resterende batterijduur klopt vaak niet’

De resterende tijd kan misleidend zijn, omdat het wordt berekend op basis van de activiteiten die je nu aan het doen bent. Maar misschien draaien er momenteel veel minder activiteiten op de achtergrond en ben je van plan om later op de dag heel veel Safari-tabs te openen. Er zijn ook taken die ongemerkt veel batterijduur kosten, zoals het indexeren voor Spotlight en het synchroniseren van je iCloud-data. Een blik in je menubalk geeft slechts een snapshot van dat ene moment en geen inschatting van jouw gemiddelde gebruik.

macOS 10.12.2 lost ook de grafische bugs op waar sommige eigenaren van de 2016 MacBook Pro over klaagden. Daarnaast is Apple nog bezig om klachten over matige batterijduur te onderzoeken, maar daar hebben ze nog geen boosdoener voor gevonden. Sommige mensen zeggen dat ze een batterijduur van slechts 3 tot 4 uur hebben, maar het is nog onduidelijk of ze zich daarbij baseren op de (onbetrouwbare) schatting en of ze hebben gemeten tijdens normaal gebruik of vlak na de ingebruikname. Bij een nieuwe Mac zullen meer taken op de achtergrond draaien, zoals het eerder genoemde synchroniseren van iCloud-data of het indexeren van gezichten in je fotocollectie.

Resterende batterij in een MacBook.

Vooral bij de nieuwe MacBooks trad onduidelijkheid op over de batterijduur, maar het speelt eigenlijk op alle modellen. Dat het eerder opvalt bij de MacBooks van 2016 komt door de nieuwe processors die constant wisselen tussen low-power en high-performance. De batterijweergave kan daardoor geen goede inschatting maken. Ook speelt mee dat in Sierra meer gebruik wordt gemaakt van iCloud-synchronisatie, bijvoorbeeld bij het gebruik van geoptimaliseerde opslag.

Bekijk ook

Geoptimaliseerde opslag op de Mac gebruiken

Zit de opslag van je Mac helemaal vol? Je kunt op 4 manieren geoptimaliseerde opslag op de Mac gebruiken, de prullenbak automatisch leegt en zorgt dat er meer ruimte op je Mac komt.

Alternatieve batterijduur-apps
Wil je toch een schatting van je resterende batterijduur, dan zijn er een aantal opties van externe ontwikkelaars zoals iStat Menus van Bjango en coconut Battery. Maar realiseer je dat deze software ook niet de ultieme oplossing biedt: als Apple’s eigen software de nieuwe hardware niet kan bijbenen, is het maar de vraag of software van derden dat wél kan.

Terminal-hack
Ook zou je kunnen wachten tot er een Terminal-hack wordt ontdekt waarmee je de resterende batterijduur weer zichtbaar kunt maken. Wil je de batterijduur van je MacBook zo maximaal mogelijk houden, dan zou je ook eens bij Systeemvoorkeuren > Energiestand kunnen kijken. Daar regel je bijvoorbeeld de functie Power Nap in, al zijn de opties redelijk beperkt.

Batterijduur te vinden in Activiteitenweergave

Update 22:00 uur: Mis je de batterijduur? Je kunt in de Activiteitenweergave alsnog een schatting opvragen van de resterende batterijduur. Ga hiervoor naar het scherm Energie en kijk helemaal onderaan bij de grafieken.

Batterijduur activiteitenweergave

Apple heeft macOS 10.12.2 vanavond beschikbaar gesteld in de Mac App Store. Alles over de nieuwe functies en stappen om te installeren lees je in ons aparte artikel hierover.

Bekijk ook

macOS Sierra 10.12.2 nu beschikbaar: nieuwe emoji en bugfixes

Apple heeft nu ook macOS Sierra 10.12.2 vrijgegeven. Deze nieuwe versie voor elke Mac met macOS Sierra voegt onder andere de nieuwe emoji toe, zodat je ze ook op de Mac kunt gebruiken en bekijken. Ook lost de update problemen op met de nieuwe MacBook Pro met Touch Bar.

macOS

macOS is het besturingssysteem van de Mac. Voorheen werd dit ook wel Mac OS X of OS X genoemd. Kenmerkend zijn naast de versienummers ook de namen van de verschillende varianten, zoals macOS Sonoma (macOS 14), macOS Ventura (macOS 13) en macOS Monterey (macOS 12). macOS regelt alle systeemfuncties van je Mac en stuurt alle apps aan. Voor macOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Dit kunnen zowel hele grote updates met nieuwe functies zijn als kleine updates met bugfixes en verbeterde beveiliging. macOS heeft de afgelopen jaren veel functies van iOS en iPadOS gekregen en de besturingssystemen werken ook nauw met elkaar samen. Zo vind je bijvoorbeeld Stage Manager zowel op macOS als iPadOS en kun je dankzij Universal Control een iPad en Mac tegelijkertijd aansturen met je muis en toetsenbord.

macOS

Reacties: 12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.