Gebruikers klagen over grafisch probleem bij MacBook Pro 2016

Bezitters van de MacBook Pro uit 2016 klagen over grafische problemen, waarschijnlijk veroorzaakt door slecht geschreven software.

Sommige exemplaren van de 2016 MacBook Pro blijken last te hebben van een grafisch probleem, dat mogelijk wordt veroorzaak door software van derden. De eigenaren zien blokjes op het scherm, flitsen en willekeurig gekleurde patronen, zoals op de foto hieronder.


MacBook Pro grafisch probleem

Grafisch probleem bij MacBook Pro 2016

Het is nog onbekend hoeveel exemplaren er last van hebben. Het zou niet te maken hebben met een hardwarefout, maar met slordig geschreven software van derden. Toch zijn er ook mensen die hetzelfde probleem ervaren als ze Apple’s eigen Foto’s-app op de Mac gebruiken.

Op Apple’s Supportforum zijn meerdere meldingen te vinden van mensen die een 13- of 15-inch MacBook Pro van 2016 hebben gekocht en vreemde dingen op het scherm zien. Aanvankelijk was nog onbekend waaraan het lag.

Apple is inmiddels op de hoogte zijn van het probleem. Apple-gebruiker Jan Becker ging met zijn 15-inch MacBook Pro met AMD Radeon Pro 460 GPU terug naar de Apple Store en kreeg een vervangende MacBook. Hij werd vlak daarna gebeld door het Apple-hoofdkwartier in Cupertino, met de vraag of hij kon helpen het probleem te repliceren. Ook wilden de Apple-medewerkers de MacBook nader onderzoeken.

Niet alleen 15-inch
Het lijkt erop dat 15-inch modellen van de MacBook Pro met Touch Bar en de optionele Radeon Pro 460 GPU het meest worden getroffen door het probleem. Het kan ook komen dat mensen die deze laptop kopen zwaardere toepassingen installeren, waardoor het probleem eerder opvalt dan bij iemand die alleen maar wat zit te e-mailen. Ook mensen met een 15-inch MacBook Pro met de standaard meegeleverde AMD Radeon Pro 450 en AMD Radeon Pro 455 GPU melden problemen.

Dat de 13-inch MacBook Pro met en zonder Touch Bar er ook last van heeft, maakt wel duidelijk dat het in ieder geval niet lijkt te worden veroorzaakt door de GPU. De 13-inch variant is namelijk voorzien van een andere grafische chip, namelijk Intel Iris.

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (14- en 16-inch) met verschillende specificaties. De nieuwste modellen zijn de 14- en 16-inch uit eind 2023, voorzien van voorzien van de M3, M3 Pro-chip of de nog krachtiger M3 Max-chip. Nieuw is ook de spacezwarte kleur. In de modellen zit geen Touch Bar meer. Deze modellen hebben het vernieuwde design met miniLED-display, zoals die in de 2021-modellen geïntroduceerd werden. De 14-inch MacBook Pro M3 heeft iets minder poorten, maar verder wel hetzelfde nieuwere design en het miniLED-display. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro

Reacties: 25 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.