Universal Control op Mac en iPad

Universal Control komt eraan: nu met beta-label in Monterey

Apple gaat Universal Control op korte termijn introduceren, maar is nog niet zo heel zeker of het goed werkt. De functie heeft nu het label 'beta' gekregen in de meest recente beta van macOS Monterey.

Universal Control is een van de belangrijkste functies van dit jaar. Het komt onder andere in iPadOS en macOS beschikbaar en stelt je in staat om meerdere Macs en iPads aan te sturen met dezelfde muis en hetzelfde toetsenbord. Zo kun je makkelijk wisselen tussen apparaten. In de tiende beta van macOS Monterey treft Apple wel voorbereidingen voor Universal Control, maar het is nog onzeker of het ook aanwezig zal zijn als Monterey eindelijk wordt uitgebracht. In de nieuwste beta staat nu dat de functie ‘beta’ is. Mocht het inderdaad in de officiële versie van Monterey aanwezig zijn, dan kunnen er nog bugs in zitten. Apple deed hetzelfde met iCloud Private Relay, dat nu al te gebruiken is maar eveneens voorzien is van het beta-label.


Universal Control werd aangekondigd tijdens WWDC 2021 in juni van dit jaar. Het zat niet in de iPadOS 15 beta’s en ook niet in de definitieve release. Wat macOS 12 Monterey betreft zitten we nog te wachten op een officiële releasedatum. Mogelijk gaat Apple tijdens het oktober-event op maandag de releasedatum van Monterey bekendmaken, gelijktijdig met de onthulling van nieuwe Macs.

In macOS Monterey beta 10 is dit te zien:

Universal Control instellingen Mac

Je kunt Universal Control geforceerd inschakelen door naar Systeemvoorkeuren > Beeldschermen te gaan. Je ziet dan een optie om anderen op afstand je toetsenbord en muis te bedienen. Je kunt het nog steeds niet gebruiken, maar dat het nu als optie in de Systeemvoorkeuren zit wekt wel de indruk dat Apple het probeert af te krijgen voor de release. Heb je twee Macs die op Monterey draaien, dan kun je Universal Control wel inschakelen door interne systeembestanden te wijzigen, maar ook dan moet je rekening houden met bugs. Een andere functie waar we erg naar uitkijken is SharePlay. Ook dat is uitgesteld.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

macOS Monterey

macOS 12 Monterey is de aankomende grote software-update van macOS. Het is de opvolger van macOS Big Sur (macOS 11). Nieuw zijn onder andere een Focus-functie om je te helpen geconcentreerd te werken, maar ook Safari is behoorlijk op de schop genomen. Naar verwachting verschijnt macOS Monterey in september 2021. Lees hier alles wat we al weten over macOS 12 Monterey.

macOS Monterey
1 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.