Universal Control op Mac en iPad

Universal Control niet langer in beta vanaf macOS 12.4

Universal Control is vanaf macOS 12.4 en iPadOS 15.5 niet langer in beta. Het geeft aan dat Apple de belangrijkste bugs eruit heeft gehaald.

Universal Control werd aangekondigd tijdens WWDC 2021 als één van de belangrijkste functies van dat jaar. Toch moesten we tot macOS 12.3 wachten tot de functie daadwerkelijk beschikbaar kwam, aanvankelijk alleen als betafunctie. Apple kon op dat moment nog niet beloven dat het goed werkte. Inmiddels zijn we een paar maanden verder en zijn de belangrijkste bugs eruit. Apple geeft aan dat Universal Control vanaf macOS 12.4 en iPadOS 15.5 niet langer in beta is.


Er zijn de afgelopen tijd dan ook weinig klachten over performance of functionaliteit geweest. iCulture-redacteur Daniel:

Ik heb Universal Control al meerdere keren gebruikt en ik ben echt tevreden met hoe het werkt. Heb er ook echt meerdere keren iets nuttigs mee kunnen doen.

Met Universal Control kun je meerdere Macs en iPads aansturen met dezelfde muis/trackpad en hetzelfde toetsenbord. Zo kun je makkelijk wisselen tussen apparaten. In de tiende beta van macOS Monterey trof Apple al voorbereidingen voor Universal Control, zoals hieronder is te zien:

Universal Control instellingen Mac

Het was toen nog onzeker of het wel in de uiteindelijke release van Monterey zou zitten, die in het najaar van 2021 verscheen. Dat bleek niet het geval. Apple deed overigens hetzelfde met iCloud Private Relay, dat al wel te gebruiken was, maar eveneens voorzien was van een betalabel. Een andere functie waar we destijds erg naar uitkeken was SharePlay, dat iets eerder beschikbaar kwam.

Bekijk ook

SharePlay: zo kun je samen kijken, luisteren en gamen

SharePlay is een nieuwe manier om samen met anderen films te kijken, muziek te luisteren en je scherm te delen. Dit werkt op afstand, ook als je niet bij elkaar kunt zijn. Vanaf iOS 16 werkt SharePlay ook voor multiplayergames in Game Center.

Je kon Universal Control destijds geforceerd inschakelen door naar Systeemvoorkeuren > Beeldschermen te gaan. Je zag dan een optie om anderen op afstand je toetsenbord en muis te laten bedienen. Je kon het nog niet gebruiken, maar dat het als optie in de Systeemvoorkeuren zat wekte de indruk dat Apple druk bezig was om het in de release te verwerken. Had je twee Macs die op Monterey draaien, dan kon je Universal Control wel inschakelen door interne systeembestanden te wijzigen, maar ook dan moest je rekening houden met bugs. Gelukkig dat met het verlaten van het betastadium allemaal voorbij.

Bekijk ook

Universal Control: zo gebruik je de bediening van je Mac op meerdere apparaten tegelijk

Met Universal Control kun je je muis, toetsenbord en trackpad afwisselend gebruiken op meerdere Macs en iPads. In deze tip lees je hoe de functie werkt, wat je nodig hebt en hoe je het instelt.

macOS Monterey

macOS 12 Monterey is de grote software-update van macOS uit 2021. Het is de opvolger van macOS Big Sur (macOS 11). Nieuw zijn onder andere een Focus-functie om je te helpen geconcentreerd te werken, maar er zijn ook vernieuwingen in Safari, FaceTime, Berichten en meer. En met Universal Control kun je één muis en toetsenbord gebruiken voor zowel je Mac als iPad. In oktober 2022 is deze versie opgevolgd door macOS Ventura.

macOS Monterey

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.