Lijsten in Twitter-app

Twitter laat je nu weer je eigen tijdlijn gebruiken

De Twitter-app voor iPhone heeft een update gekregen met vastgezette lijsten ('pinned lists') en CEO Elon Musk geeft zelf instructies hoe je het moet gebruiken.

Update 25 januari 2023: Goed nieuws voor fanatieke Twitteraars: de algoritmische tijdlijn ‘For You’ is niet meer de standaard. Het bedrijf kondigde aan dat de webversie van Twitter zal onthouden welke tijdlijn je het laatst gebruikte. Deze krijg je als eerste in beeld als je Twitter weer bezoekt. Het komt ook naar de Twitter-app voor iOS.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 21 januari 2023.

Vastgezette lijsten in Twitter

Mocht deze functie je bekend voorkomen: dat kan kloppen, want in 2019 heeft Twitter al vastgezette lijsten ingevoerd. Twitter draaide het later terug, waarna de app terug ging naar de normale tijdlijn met berichten die samengesteld zijn door een algoritme. Vorig week voegde Twitter de mogelijkheid toe om twee tijdlijnen te gebruiken in plaats van één en nu heb je de mogelijkheid om op die tweede tijdlijn je lijsten te bekijken. De algoritmische tijdlijn staat nog steeds vooraan en is het eerste wat je te zien krijgt bij het gebruik van de app. Als je liever de chronologische tijdlijn van Twitter wilt zien, dan kan dat. Maar je zult bij het openen van de app wel telkens handmatig moeten wisselen.

Bekijk ook

Zo bekijk je de Twitter-tijdlijn chronologisch

Toont de Twitter-app de 'beste tweets' bovenaan de lijst, op basis van algoritmes? En heb je liever dat ze in volgorde van tijd staan? Je kunt de chronologische tijdlijn van Twitter gemakkelijk terug krijgen met de stappen in dit artikel.

Vastgezette lijsten in Twitter

Na het updaten van de app kun je vegen tussen drie weergaven: For You, Following en Lists. Het vastzetten van een lijst werkt als volgt:

  1. Ga naar je profielpagina en tik op Lijsten.
  2. Kies een lijst uit (of maak er eentje).
  3. Tik op het pin-icoon.
  4. Ga terug naar je tijdlijn en je ziet de lijsten bovenin beeld. Veeg opzij om ze te bekijken.

Twitter-lijsten vastzetten

Je hebt nu een extra weergave in beeld, waarmee je bijvoorbeeld alle tech-nieuwssites snel kunt volgen. Op de afbeelding hierboven kun je zien hoe dit werkt: na het pinnen van meerdere lijsten kun je snel naar de betreffende lijsten gaan. Zo kun je makkelijker filteren wat je te zien krijgt. Bij het opstarten van de Twitter-app veeg je dan meteen opzij om alleen de berichten te zien van accounts die jij belangrijk vindt.

Had je al vastgezette lijsten, dan heb je ze waarschijnlijk al eerder gemaakt in de update uit 2019 of via de Twitter-app op andere platformen. De app brengt ook nog een andere verbetering. In een eerdere versie werden previews van afbeeldingen niet meer volledig getoond. Dat bleek een bug die in deze update is hersteld, meldt het Twitter Support-account. Je krijgt nu geen 16:9 voorvertoning meer te zien, maar het volledige plaatje.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Na de officiële bekendmaking dat ontwikkelaars geen third-party Twitter-apps meer mogen maken, ben je als twitteraar wel aangewezen op de officiële apps. Oudgedienden Twitterrific en Tweetbot hebben inmiddels bekendgemaakt dat ze gaan stoppen met hun Twitter-apps, nu de toegang tot data is afgesloten. De belangrijkste reden is wellicht, dat deze apps reclames filterden waardoor Twitter geld misliep. Volgens cijfers zou Twitter de top 14 adverteerders en 35% van de omzet zijn kwijtgeraakt sinds de overname. Veel Twitter-ontwikkelaars richten zich sinds kort op het maken van Mastodon-apps.

Bekijk ook

Zo bekijk je de Twitter-tijdlijn chronologisch

Toont de Twitter-app de 'beste tweets' bovenaan de lijst, op basis van algoritmes? En heb je liever dat ze in volgorde van tijd staan? Je kunt de chronologische tijdlijn van Twitter gemakkelijk terug krijgen met de stappen in dit artikel.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 25 januari: Toegevoegd dat de algoritmische tijdlijn niet meer default is op het web (en binnenkort ook in de app).

Informatie

Laatst bijgewerkt
25 januari 2023 om 8:49
Onderwerp
Categorie
Apps

Reacties: 7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.