Fietser die gebruikmaakt van zijn smartphone.

Minister Schultz wil verbod mobiele telefoon op de fiets toch onderzoeken

Minister Schultz gaat toch een verbod op fietsen met mobiele telefoons onderzoeken. Eerder leek zo'n verbod volgens haar onhaalbaar, omdat het niet te handhaven is.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Minister Schultz van Verkeer laat onderzoeken of ze bellen op de fiets kan verbieden. Vorig jaar vertelde Schultz dat een dergelijk verbod er niet zou komen, omdat het niet te handhaven zou zijn. Na een bezoek van Michael Kulkens aan de Tweede Kamer is Schultz toch van mening veranderd, zo meldt RTL Nieuws. Kulkens verloor vorig jaar zijn 13-jarige zoon Tommy-Boy bij een verkeersongeluk.

Fietser die gebruikmaakt van zijn smartphone.

Fietsende jongen lette niet op

Kulkens heeft zich nu voorgenomen om soortgelijke ongelukken in het verkeer te voorkomen en maakt zich sterk voor een verbod van mobieltjes op de fiets. Tommy-Boy (niet het kind op bovenstaande foto) verloor het leven toen hij in Bussum geschept werd door een automobilist. De jongen reed op een fietspad dat de provinciale Franse Kampweg kruiste. Volgens vader Michael was de jongen met zijn hoofd nog bij zijn vakantieliefde, waardoor hij niet goed oplette. De bestuurster van de auto kon niet tijdig ingrijpen om een ongeluk te voorkomen. “Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen bewust te maken van het gevaar van telefoongebruik op de fiets en in het verkeer”, aldus de vader van de jong. Betrouwbare recente cijfers zijn er echter niet. Volgens een onderzoek uit 2010 zou bij 4 procent van de fietsongelukken met letsel de mobiele telefoon een rol hebben gespeeld.

Wil je veiliger fietsen? Neem dan een veilige jas, maak je iPhone vast aan een stevig accessoire zodat je je handen vrij hebt, of navigeer met Siri, zodat je niet op het scherm hoeft te kijken. Of nog beter: stop je smartphone weg als je gaat fietsen. Veilig Verkeer Nederland waarschuwde eerder ook al voor onveilige situaties door appende fietsers. Ze drongen aan op bijscholing van fietsers, maar wilden geen verbod.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 mei 2016, 16:28
Categorie Achtergrond
Onderwerpen fiets, verkeer

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.