2017 iMac Pro videobewerking

iMac Pro bevat A10-chip als ‘brein’ voor slimme functies

De iMac Pro bevat een A10-chip voor extra functies zoals beveiliging en energiebesparing. Het is de eerste keer dat Apple een iOS-chip toepast in een Mac.

Apple’s aanstaande iMac Pro is voorzien van een A10-chip, vergelijkbaar met die in de iPhone 7. De chip is waarschijnlijk bedoeld om allerlei slimme functies op de Mac aan te sturen, op het gebied van beveiliging en energiebeheer. Het is voor het eerst dat Apple een processor van de iPhone inbouwt in een Mac.

A10-chip in iMac Pro

Er waren eerder dit jaar al geruchten dat Apple ARM-chips wilde gaan gebruiken in de Macs. Maar de manier waarop Apple het gaat doen is nogal overwacht. Ontwikkelaar Jonathan Levin struinde door de BridgeOS-code die op de iMac Pro wordt gebruikt en daaruit blijkt dat Apple plannen heeft om de A10 Fusion-chip van de iPhone 7 in een aangepaste versie te gebruiken als co-processor.

2017 iMac Pro videobewerking

De eerste aanwijzingen zijn dat de A10 het opstarten en de beveiligingsprocessen van de nieuwe iMac voor z’n rekening neemt. Ook handsfree, always-on ondersteuning voor Hé Siri is te vinden. Je hoeft dan niet meer op een knop of icoontje te drukken om een vraag te stellen.

Energiebesparende functies
De A10 zou op de achtergrond kunnen draaien om bijvoorbeeld nieuwe e-mail op te halen, zonder dat daarvoor de Xeon-processor in actie hoeft te komen. Ook zou het betekenen dat je Hé Siri kunt activeren als de iMac Pro in slaapstand staat. Het lijkt vooral te gaan om beveiligings- en energiefuncties; meer zal duidelijk worden als de iMac Pro op het bureau van de eerste gebruikers staat.

Achterkant van de iMac Pro.

De iMac Pro komt voor het einde van het jaar op de markt. Omdat het apparaat gericht is op een kleine, gespecialiseerde groep gebruikers zou Apple het apparaat kunnen gebruiken om nieuwe functies te testen, zonder dat de meerderheid van de gebruikers er nu al iets mee te maken krijgt. De toepassing in gewone Macs en MacBooks zou op een later moment kunnen volgen. Momenteel gebruikt Apple een aangepaste ARM-chip met de naam T1 in de nieuwste MacBook Pro’s, die bedoeld is om Touch ID en de Touch Bar aan te sturen.

iMac Pro komt in december
Een officiële introductiedatum voor de iMac Pro is nog niet bekend, maar met de decembermaand op komst heeft Apple nog maar een paar weken tijd. De HomePod, die ook in december zou verschijnen, is uitgesteld naar 2018.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 november 2017, 9:30
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen imac pro, Siri
Device iMac Pro

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.