Swift code programmeren

Swift 5 nu beschikbaar: maakt je apps veel kleiner

Apple heeft met de komst van Swift 5 ervoor gezorgd dat apps minder ruimte in beslag nemen. Sinds iOS 12.2 beschikbaar is ga je het effect merken. Apple heeft namelijk gelijktijdig Xcode 10.2 met Apple’s programmeertaal Swift 5 beschikbaar gesteld en dat is zowel voor consumenten als voor ontwikkelaars goed nieuws.

Apple heeft een eigen programmeertaal met de naam Swift. Er komen regelmatig updates uit, die nieuwe functies bevatten of het programmeren van apps net iets makkelijker maken. Meestal merk je daar als gebruiker niet zoveel van, maar met de komst van Swift 5 zul je sneller apps kunnen laden. Apps worden namelijk een stuk kleiner.

Swift 5 maakt apps veel kleiner

Apple introduceerde Swift tijdens WWDC 2014. Sindsdien heeft de programmeertaal zich steeds verder ontwikkeld, ook dankzij hulp van buitenaf. Met de komst van Swift 5 gaat er nogal wat veranderen. Daarmee wordt het voor ontwikkelaars mogelijk om apps beschikbaar te stellen die met Swift 5 zijn gemaakt. Je zult vervolgens vanaf iOS 12.2 en macOS 10.14.4 merken dat apps sneller downloaden. Er is nu namelijk sprake van ABI-stabiliteit.

Geen binaries meer meegeleverd

Dat zit zo: bij elke nieuwe versie van Swift moet apart rekening worden gehouden met de zogenaamde Application Binary Interface (ABI). Een app die in Swift 3 is ontwikkeld werkt niet met de binaries van Swift 4. Als ontwikkelaar moet je de libraries van oudere Swift-versies daarom meeleveren, maar dat kost extra ruimte. Met de komst van Swift 5 zullen de binaries compatibel worden met oudere versies. De apps hoeven dus niet meer de dynamische libraries te bevatten. Hier vind je meer informatie.

De apps zullen sneller opstarten, ook omdat de benodigde libraries voortaan in het cachegeheugen staan en door meerdere apps gebruikt kunnen worden. Het scheelt in grootte ongeveer 10% tot 20%. Tijdens WWDC 2019 gaan we er ongetwijfeld meer over horen, want dan kondigt Apple alle vernieuwingen voor ontwikkelaars aan.

Swift code programmeren

Zo kun je ervan profiteren
Overigens waren ontwikkelaars er al mee aan de slag gegaan. Zij kunnen nu al gebruik maken Swift 5 en als je apps zoals PCalc onder iOS 12.2 installeert zul je merken dat de appdownload kleiner is geworden. Dit wisselt overigens per toestel. Je zult het alleen merken bij ontwikkelaars die over het algemeen voorop lopen en al naar Swift 5 zijn overgestapt. Apple maakt het ontwikkelaars extra makkelijk door code geschreven in Swift 4.2 compatibel te maken. Als gebruiker is het enige wat je hoeft te doen updaten naar iOS 12.2 en de andere updates die de afgelopen dagen zijn verschenen.

Eerder zorgde Apple er met technieken als App Thinning ook al voor dat apps kleiner uitgevoerd konden worden. Maar daar hebben we sinds de introductie in 2015 niet meer zoveel nieuws over gehoord.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 26 maart: Nu Swift 5 en iOS 12.2 beschikbaar zijn gekomen hebben we dit artikel aangepast aan de actuele situatie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 maart 2019, 20:04
Categorie Achtergrond
Onderwerpen developers, programmeren, swift
4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.