Apple News+ op verschillende apparaten.

Opinie: waarom we in Nederland geen Apple News+ nodig hebben

De pas aangekondigde tijdschriftendienst Apple News+ komt voorlopig niet naar Nederland en het kan nog wel jaren duren voordat het zover is. Maar hoe erg is dat? We hebben in Nederland namelijk al voldoende keuze uit tijdschriftendiensten.

Van alle diensten die Apple op 25 maart aankondigde, is er een aantal die je niet in Nederland kunt gebruiken. Apple News+ is een goed voorbeeld daarvan. De tijdschriftendienst biedt je voor 9,99 dollar per maand toegang tot ruim 300 Engelstalige tijdschriften, maar is voorlopig alleen in de VS en Canada beschikbaar. Balen dat Apple alwéér een dienst niet in Nederland aanbiedt? Nou, niet echt.

Het is natuurlijk handig dat je alles binnen de walled garden van Apple kunt regelen, maar soms vind je buiten Apple om een veel beter of flexibeler aanbod. In Nederland zijn er dan ook genoeg goede alternatieven voor Apple News+, vinden wij.

Apple News+ alternatieven: vaste prijs

Wil je onbeperkt tijdschriften lezen, dan kun je bijvoorbeeld terecht bij Readly. Dit is vergelijkbaar met Texture, de dienst die Apple heeft overgenomen om daarmee Apple News+ te ontwikkelen. Het principe is eenvoudig: je betaalt een vast bedrag per maand (€11,99) en kunt daarvoor onbeperkt lezen in alle tijdschriften. Er zitten honderd Nederlandse tijdschriften in en ook nog eens bijna 3.000 buitenlandstalige tijdschriften, waarbij je ook oude nummers kunt doorspitten. De app is geoptimaliseerd voor mobiel gebruik en je kunt je abonnement delen met de hele familie, op maximaal 5 apparaten. Het werkt ook offline en je krijgt een seintje als er een nieuw nummer van jouw favoriete tijdschrift voor je klaar staat.

Readly app op een tablet

Apple News+ biedt dat ongetwijfeld ook, al kun je bij sommige publicaties (zoals de Wall Street Journal) maar tot drie dagen terugbladeren. De prijs ligt bij Apple iets lager, maar je krijgt dan ook minder tijdschriften en het Nederlandse aanbod ontbreekt, waardoor het minder interessant wordt voor mensen die ook eens Quote of Quest willen lezen. Het enige wat Apple News+ uniek maakt is dat je menselijke aanbevelingen krijgt.

Per stuk kan ook
Hou je meer van artikelen per stuk afrekenen, dan is het Nederlandse Blendle al een prima optie. Je betaalt een paar cent per artikel en in periodes dat je even wat minder tijd of zin hebt om te lezen kost het je ook geen geld. Vind je een bepaald nummer van een tijdschrift erg interessant, dan kun je voor een acceptabel bedrag alle artikelen aanschaffen. Maar je kunt ook kiezen voor het Blendle Premium-abonnement (€9,99), waarbij je dagelijks een selectie van 20 goede artikelen krijgt voorgeschoteld. Blendle houdt daarbij rekening met je persoonlijke interesses. Bij Apple betaal je ook $9,99 en geeft je daarvoor toegang tot 300 tijdschriften én aanbevelingen. Wel krijg je bij Blendle als extraatje de beste artikelen voorgelezen, zodat je je dag goed kunt beginnen.

Blendle Audio luisteren.

Maar daarmee zijn nog niet alle mogelijkheden uitgeput, want je kunt in Nederland ook terecht bij Leeslounge, MagBoox, Tijdschrift.nl en nog wat andere diensten die eigenlijk precies hetzelfde bieden wat Apple nu ook heeft – maar dan met tijdschriften in je eigen taal. Bekijk eens ons overzicht van tijdschriften lezen op de iPad om een idee te krijgen van de mogelijkheden. Wellicht zit er nu al een aanbieder bij die precies biedt wat jij zoekt. Voor mij is in ieder geval wel duidelijk: we hebben Apple News+ helemaal niet nodig in Nederland.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 maart 2019, 18:30
Categorie Diensten
Onderwerpen apple news, tijdschriften

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.