Aanbevolen nummers in Spotify.

Spotify verhelpt ernstig probleem met update voor desktop-app

Door een fout in de desktop-apps van Spotify werden maandenlang onnodig grote hoeveelheden data weggeschreven naar de (harde) schijf, wat met name voor SSD's tot problemen kan leiden. Een update wordt inmiddels uitgerold.

Spotify is gestart met de uitrol van een belangrijke update voor de desktop-apps voor Mac, Windows en Linux. Die moet een probleem verhelpen dat al enkele maanden speelt en ervoor zorgt dat een grote hoeveelheid data onnodig wordt weggeschreven naar de (harde) schijf. Met name voor gebruikers die een SSD in hun Mac of pc hebben is dit een groot probleem omdat het de levensduur aanzienlijk kan verkorten.

Aanbevolen nummers in Spotify.

Spotify-app schrijft grote hoeveelheid data op je schijf

Door een ernstige fout in de Spotify desktop-app worden grote hoeveelheden data in korte tijd weggeschreven naar het opslagmedium, ook als de app geen muziek afspeelt. Volgens de berichten gaat het om tientallen tot honderden gigabytes per uur en in sommige gevallen zelfs terabytes. Apple levert tegenwoordig al veel Macs standaard met een SSD, de veel snellere opvolger van de harde schijf. Met name voor die groep is deze fout ernstig, omdat SSD’s in tegenstelling tot harde schijven geen onbeperkte schrijfcapaciteit hebben. Maandenlang en dag in dag uit grote hoeveelheden data wegschrijven kan de levensduur van een SSD met meerdere jaren verkorten.

In juni al gemeld
Spotify werd via zijn eigen supportforum in juni al door gebruikers gewezen op het probleem, maar ondernam voor zover bekend geen actie. Op verschillende andere websites, zoals Reddit en Hackernews, werd het probleem ook al uitgebreid besproken. Techwebsite Ars Technica, die Spotify eerder deze week om een reactie heeft gevraagd, wist het probleem bij drie van zijn journalisten eenvoudig te reproduceren.

Grote muziekbibliotheken
Volgens gebruikers zou het massale wegschrijven van data samenhangen met de databasebestanden waarin de muziekbibliotheek van de gebruiker wordt opgeslagen. Hierdoor is het probleem bij grotere muziekbibliotheken ernstiger dan bij kleinere. Spotify heeft tegenover Ars Technica niet op het probleem gereageerd, maar volgens reacties op het Spotify-forum zou het probleem in versie 1.0.42 van de desktop-app verholpen zijn. Die update wordt momenteel uitgerold. Als er een update beschikbaar is, kleurt de pijlvormigeknop in de rechter bovenhoek blauw in plaats van wit. Als je daarop klikt, kun je de update handmatig installeren.

Vernieuwd uiterlijk
Naast een oplossing voor dit probleem introduceert de Mac-versie van 1.0.42 ook een nieuw uiterlijk voor de app, dat beter aansluit bij het redesign van de iOS-app. Hierin vormen de verschillende onderdelen meer één geheel en lijkt Spotify afscheid te hebben genomen van aparte icoontjes voor de muziekbibliotheek en afspeellijsten. In een eerdere versie werden hiervoor juist nog nieuwe icoontjes geïntroduceerd.

Spotify voor Mac - nieuwe interface

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 november 2016, 13:11
Categorieën Apps, Mac & macOS
Onderwerp spotify

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.