Spotify en Deezer klagen bij de EU over Apple’s machtige positie

Spotify, Deezer en andere Europese bedrijven hebben een klacht neergelegd bij de EU. Apple zou zorgen voor oneerlijke concurrentie door te bepalen wat er in de App Store komt en een extra vergoeding te rekenen.

Spotify, Deezer en andere Europese streamingdiensten hebben geklaagd bij de EU over oneerlijke concurrentie door Apple. In een gezamenlijke brief vragen Spotify-medeoprichter Daniel Ek en Deezer CEO Hans-Holger Albrecht om eerlijke regels voor producten die worden aangeboden in de App Store. Ook enkele game-ontwikkelaars en -uitgevers hebben zich bij groep aangesloten.

Spotify en Deezer klagen over oneerlijke concurrentie

De groep bedrijven beweert dat grotere platformeigenaren die tegelijk concurrenten zijn, voor oneerlijke concurrentie zorgen. Het gaat dan om Apple, Amazon en soortgelijke grote spelers. Spotify merkt op dat ze 30 procent moeten afdragen aan Apple, ook bij terugkerende abonnementen. Dat laatste klopt niet helemaal, want Apple heeft nieuwe regels ingevoerd en verlaagt de vergoeding na een jaar naar 15 procent.

Deezer Familie voor meerdere gezinsleden.

Spotify verkoopt daarom de Premium-bundel voor een hoger bedrag (€12,99 per maand) in de iPhone-app. Als je abonnee wordt via de website kost dezelfde Premium-bundel je maar €9,99 per maand. Het bedrijf ziet Apple’s 30 procent als “een wapen om concurrenten te benadelen”, omdat Apple zelf de muziekdienst voor een tientje per maand kan verkopen en niets hoeft af te dragen.

Bekijk ook

Waarom Spotify Premium duurder is in de iOS-app

Spotify Premium kost via de iOS-app €12,99 per maand en dat is duurder dan via Spotify zelf. Waarom is dat? En hoe betaal je de lagere prijs? In deze tip lees je twee manieren om te besparen.

Digitale poortwachters
Verder klagen de bedrijven dat bedrijven zoals Apple digitale poortwachters zijn geworden, die bepalen welke diensten wel en niet aangeboden kunnen worden. De brief van Spotify en Deezer komt op een goed moment, omdat de Europese Commissie overweegt om het digitale beleid aan te passen. Eén van de onderwerpen zijn mogelijk oneerlijke contracten die door dominante platformen zoals de App Store worden afgedwongen. Eén van de suggesties is om een onafhankelijke organisatie op te richten die conflicten tussen grote en kleine bedrijven moet gaan oplossen.

Apple en Spotify lagen eerder al in de clinch. In 2016 beschuldigde Spotify Apple van monopolistische praktijken, toen een nieuwe versie van de app werd afgewezen. En eerder dit jaar legde Spotify al een soortgelijke klacht bij de Europese Commissie neer.

Spotify

Spotify is 's werelds grootste muziekstreamingdienst. Met Spotify kun je gratis of tegen betaling muziek streamen vanaf je iPhone, iPad, Mac of ander device. De gratis versie heeft reclame en laat je niet on-demand elk nummer afspelen, terwijl je met de betaalde Spotify Premium onbeperkt muziek naar keuze kunt luisteren. Er zijn op maat gemaakte afspeellijsten, je kunt gebruikmaken van Spotify Connect of AirPlay en nog veel meer. Behalve muziek vind je op Spotify ook veel populaire podcasts, zowel Nederlandse als vanuit het buitenland.

Spotify

Reacties: 21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.