Siri op iOS

Apple wil Siri inzetten als gesprekspartner in iMessage

Apple wil van Siri een gesprekspartner maken in iMessage. Dankzij een op tekst gebaseerde versie van Siri, kun je informatie over objecten op foto's en video's opvragen, maar stel je ook de meer gebruikelijke Siri-vragen.

Siri iOS
Siri kennen we nu als een spraakgestuurde assistent waarmee je afspraken kunt maken, berichtjes kunt sturen, informatie kunt opvragen of een gesprekje mee kunt voeren. Maar je bent niet altijd in de gelegenheid om tegen je iPhone te praten, waardoor een slimme assistent op basis van tekstberichten een stuk praktischer zou zijn. Apple lijkt dat zelf ook te zien en onderzoekt de mogelijkheden om Siri te gebruiken in iMessage. Zo kun je Siri makkelijker een vraag stellen door simpelweg het bericht in te tikken.

Siri als gespreksmaatje in iMessage

In een nieuw patent omschrijft Apple het gebruik van Siri als een soort chatbot. Op deze manier kun je van dezelfde Siri-functies gebruikmaken als nu, maar dan in tekstvorm. Maar Siri krijgt volgens het patent door deze vorm ook nieuwe functies, want de assistent kan dan ook reageren op foto’s en video’s. In Apple’s patent worden meerdere voorbeelden van het gebruik getoond.

Siri in iMessage als chatbot.

In bovenstaande afbeelding is te zien hoe de gebruiker allerlei standaard vragen aan Siri stelt. Zo kun je vragen hoeveel calorieën er in een chocoladereep zitten, maar kun je de tekstgebaseerde Siri ook vragen om een vriend een bericht te sturen dat je wat later bent. Hoewel je in dit geval net zo goed zelf een berichtje naar die vriend kan sturen, is het in veel gevallen wel een stuk praktischer dat je niet verplicht bent om Siri via spraak om opdrachten hoeft te vragen. Vooral op openbare plekken heerst vaak nog een taboe op het gebruik van spraakgestuurde assistenten.

Siri kan in het patent echter ook objecten op afbeeldingen herkennen. Stel je ziet een auto geparkeerd staan en je bent benieuwd hoe veel deze kost. Maak een foto, stuur deze naar Siri en de assistent herkent meteen om welk model het gaat en vertelt je wat de vanafprijs is. Hierdoor zou Siri wel tot in detail objecten in foto’s moeten kunnen herkennen, een functie die in de huidige Siri nog niet mogelijk is. Op een soortgelijke manier kan Siri in het patent ook video en audio herkennen.

Siri in iMessage kan foto herkennen.

Een ander voordeel van Siri als chatpartner is dat vragen uit het verleden niet verloren gaan. Als je Siri nu een vraag stelt, wordt deze niet onthouden voor een later moment. Doordat je in een chat altijd terug kunt bladeren, kun je ook eerder gestelde vragen terugkijken. Ook de assistent zelf kan hierdoor terugkijken naar eerdere vragen, zo beschrijft het patent.

Siri in groepsgesprekken

Tot slot behandelt het patent ook groepsgesprekken. Siri kan deelnemen in een groepsgesprek, zodat alle deelnemers rechtstreeks vragen kunnen stellen aan Siri. De antwoorden die Siri geeft zijn daardoor meteen te zien voor alle deelnemers. Dat is een flink voordeel ten opzichte van de huidige Siri, omdat dit nu alleen voor jou zichtbaar is. In het patent wordt het voorbeeld omschreven voor het maken van een restaurantafspraak. De ene persoon kan Siri vragen om Chinese restaurants in de buurt op te zoeken, terwijl de andere liever alleen de goedkopere wil zien.

Siri in iMessage als chatbot in een groep.

Het is niet de eerste keer dat Apple in een patent vastlegt hoe Siri gebruikt kan worden binnen iMessage. In een vorig patent van november 2016 was al te zien hoe Siri samenwerkt in een groepsgesprek. Het nieuwe patent van vandaag omschrijft echter meer een tekstversie van de huidige Siri, inclusief nieuwe foto- en videoherkenning. Apple zou van plan zijn om Siri in iOS 11 slimmer te maken, maar het is nog maar de vraag of de werking zoals in dit patent omschreven is al in iOS 11 verwerkt zit.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 mei 2017, 16:35
Categorie Apple
Onderwerpen imessage, patent, Siri

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.