MacBook Pro SSD

SSD van de nieuwe MacBook zit vast op het moederbord en dat heeft 5 nadelen

De keuze van Apple om bij de MacBook Pro met Touch Bar de SSD-opslag op het moederbord vast te zetten heeft grotere consequenties dan je op het eerste gezicht zou verwachten.
Robert Benschop - · Laatst bijgewerkt:

Apple’s nieuwe MacBook Pro met Touch Bar wordt inmiddels uitgeleverd. Dat betekent ook dat de eerste teardowns online verschijnen, waarbij meer details over de nieuwe laptop bekend worden. De MacBook-teardown van iFixit was weer even grondig als we van ze gewend zijn. Daarbij bleek iets waar velen van ons niet erg gelukkig van zullen worden: de SSD zit vast op het moederbord. Dat brengt 5 nadelen met zich mee.


Apple MacBook Pro met Touch Bar, CNET

Het is een goed moment om even stil te staan bij de gevolgen van deze beslissing van Apple, want het zal later consequenties hebben als je bijvoorbeeld je MacBook tweedehands wilt verkopen of moet laten repareren. Wij hebben er vijf op een rijtje gezet.

#1 Reparaties buiten garantie worden veel duurder

Iedereen die veel met computers werkt kent waarschijnlijk het gezegde: “Het is niet de vraag óf een harde schijf de geest geeft, de vraag is wanneer”. Dat maakt duidelijk hoe belangrijk het is om een goede back-up te hebben. Het is dan ook een waarheid als een koe: er is geen digitaal opslagmedium dat eeuwig meegaat en dat geldt ook voor SSD’s.

SSD’s zijn de afgelopen jaren beter geworden en de verwachting is dat de SSD’s in deze MacBook Pro-modellen meerdere jaren meegaan. Maar het probleem ontstaat als er iets kapot gaat. Dan is er geen mogelijkheid om alleen de SSD te vervangen. Het hele moederbord zal op zo’n moment vervangen moeten worden. Dat geldt trouwens ook als alleen de aan/uitknop kapot gaat.

De nieuwe MacBook Pro-modellen scoren toch al heel laag op de mogelijkheid om ze te repareren (iFixit geeft ze het cijfer 1 op een schaal van 10), dus een goede garantieregeling wordt belangrijk bij deze modellen. Lees: AppleCare is bij deze modellen een must.

#2 Deze modellen zullen waarschijnlijk hun waarde eerder verliezen

Eén van de redenen dat Apple veel geld voor computers kan vragen, is altijd geweest dat ze langer hun waarde houden. Dat gaat door het vastzetten van de SSD op het moederbord waarschijnlijk niet meer op. Buiten de garantie betekent het waarschijnlijk dat de MacBook Pro met Touch Bar minder waardevast zal zijn. Als er iets kapot gaat is het repareren veel duurder. Terwijl de MacBooks zelf toch al beslist niet goedkoop te noemen zijn.

#3 Je kunt niet profiteren van prijsdalingen van SSD

SSD-geheugen daalt de afgelopen jaren constant in prijs, en de verwachting is dat deze daling alleen maar verder door zal gaan. Als je een MacBook Pro met Touch Bar koopt kan je daar geen gebruik van maken, door bijvoorbeeld nu een model met 500GB te kopen en deze later te vervangen door 2TB. Het lijkt dan ook aan te raden om zoveel mogelijk opslag te nemen bij de aanschaf, maar daarbij speelt natuurlijk ook de prijs weer mee. Ook dit zal de tweedehands verkoopprijs van de MacBook Pro met Touch Bar drukken, want de 2TB waar je nu veel geld voor betaalt is over een paar jaar beslist minder waard.

#4 Bij het vernietigen van data moet het moederbord ook er aan geloven

Met name bij bedrijven wil er nog wel eens een eis zijn dat bij verkoop van computers de dataopslag verwijderd en vernietigd moet worden. Dat zou bij de MacBook Pro met Touch Bar betekenen dat het moederbord vernietigd moet worden, waardoor de economische waarde tot nul gereduceerd wordt.

#5 Snel vervangen van SSD is niet meer mogelijk

Bij bedrijven wordt er bij problemen met hardware nog wel eens gekozen voor het compleet vervangen van de opslag in een computer. Het achterhalen van de oorzaak kost vaak veel tijd (en dus geld). Het installeren van nieuwe opslag is dan eenvoudiger, sneller en daardoor kosteneffectiever. Deze aanpak zal bij de nieuwe MacBook Pro niet gaan werken, waardoor bedrijven sneller af zullen zien van de aanschaf.

De consequenties van een vaste SSD

Bij Apple worden keuzes meestal goed overwogen. Toch kunnen er behoorlijk wat vraagtekens gezet worden bij de beslissing om in deze dure Pro-modellen de SSD op het moederbord vast te maken, zowel voor consumenten als zakelijke gebruikers. Apple heeft de MacBook lichter, dunner en zuiniger gemaakt maar houdt daarbij minder rekening met mensen die hun MacBook later willen uitbreiden of repareren. De MacBook Pro met Touch Bar is een prachtige aanwinst voor Apple, maar ze zouden ongetwijfeld veel meer mensen blij mee hebben gemaakt als er gekozen was voor de mogelijkheid om de SSD te vervangen, zonder dat het hele moederbord ook er aan moet geloven. Bij de goedkopere 13-inch MacBook zonder Touch Bar is de SSD overigens wel te vervangen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 november 2016, 14:40
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen macbook pro, opslag, ssd

MacBook Pro

De MacBook Pro is Apple's krachtigste MacBook van de line-up. Je kan kiezen uit twee formaten (13- en 16-inch) en verschillende kleuren en specificaties. Er zijn momenteel drie lijnen: de 13-inch MacBook Pro met M1-chip (eind 2020), de high-end 13-inch MacBook Pro met Intel-chip (voorjaar 2020) en de 16-inch MacBook Pro met Intel-chip (eind 2019). De MacBook Pro is ook kenmerkend vanwege de Touch Bar. Alles over de MacBook Pro kopen, MacBooks vergelijken en meer lees je hier.

MacBook Pro
21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.