Apple stelt Siri Shortcuts-app beschikbaar aan ontwikkelaars

Ontwikkelaars kunnen voor het eerst aan de slag met de Siri Shortcuts-app. De app werd aangekondigd tijdens WWDC 2018 maar zat nog niet in de beta's.

Met Siri Shortcuts kunnen gebruikers in iOS 12 zelf allerlei Siri-acties programmeren. Je kunt nieuwe shortcuts maken op basis van suggesties in de Instellingen-app, maar je kunt ze ook met de hand maken in de Shortcuts-app. In de iOS 12 beta’s zochten ontwikkelaars vergeefs naar de app. Nu kunnen ze er wel gebruik van maken, maar het werkt wel via een omweg.

Shortcuts-app voor ontwikkelaars

Via het Developer Center kunnen ontwikkelaars toegang vragen voor TestFlight, de testomgeving van Apple. Na het inloggen kun je een verzoek indienen om de app te mogen proberen. Apple zegt dat een selecte groep gebruikers via e-mail te horen krijgt of ze met de Shortcuts-app aan de slag mogen.

iOS 12 Siri Shortcuts met Library.

Siri Shortcuts is gebaseerd op de Workflow-app die Apple in 2017 overnam. Je kunt meerdere stappen achter elkaar zetten, ook activiteiten die je met apps van derden moet doen. Vervolgens kun je de acties laten uitvoeren door een spraakcommando met Siri te geven. Shortcuts zijn ook aan te passen, waardoor het bijvoorbeeld mogelijk wordt om allerlei Spotify-afspeellijsten te bedienen met Siri. Spotify moet de iOS-app daarvoor wel aanpassen.

Siri Shortcuts opdrachten

Bij de aankondiging van iOS 12 op de WWDC 2018 vertelde Apple dat de Shortcuts-app dit najaar beschikbaar zou komen. Het was onduidelijk of ontwikkelaars er al eerder mee aan de slag konden. En dat blijkt nu wel, al zal het aantal beperkt zijn. Ook zal het aantal acties dat je met Shortcuts kunt uitvoeren aanvankelijk nog beperkt zijn. Er zit geen iCloud-synchronisatie in en veel acties ontbreken nog. Zo kun je geen apps openen als het toestel is vergrendeld.

Bekijk ook

Siri Shortcuts (Opdrachten): zo werkt het automatiseren van taken

Met Siri Shortcuts (Opdrachten) kun je allerlei taken automatiseren. Je kunt meerdere acties achter elkaar laten uitvoeren met een spraakopdracht via Siri. Ook zijn sommige taken te automatiseren. In deze gids leggen we uit hoe het werkt op de iPhone, iPad, Mac en Apple Watch.

Siri

Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

Siri

Reacties: 10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.