Nieuw in macOS 10.15: Siri Shortcuts, Schermtijd en iMessage-effecten

Drie functies uit iOS komen dit najaar ook naar de Mac. Het gaat om de Siri Shortcuts, Schermtijd en iMessage-schermeffecten. We kunnen ze in de eerstvolgende grote update macOS 10.15 verwachten.

Tijdens WWDC 2019 zullen deze vernieuwingen voor het eerst officieel worden onthuld, zo heeft Gilherme Rambo van 9to5Mac vernomen van mensen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van macOS 10.15. Het gaat een relatief grote update worden. Op de iPhone en iPad is de voormalige Workflow-app inmiddels vervangen door de Opdrachten-app, waarmee je shortcuts voor Siri kunt maken. Je kunt er allerlei acties mee automatiseren door het op te delen in stappen die je met een Siri-spraakcommando kunt starten. Later dit jaar kan dit ook op de Mac. Het zou gaan om ‘systeembrede’ ondersteuning.

Ook Schermtijd op de Mac

Een andere welkome toevoeging is Schermtijd op de Mac. Daarmee wordt het mogelijk bij te houden hoe lang je je Mac dagelijks en op weekbasis gebruikt, met stats over de apps die je het meest hebt opgestart. Je kunt met deze functie ook de hoeveelheid tijd die kinderen op de Mac doorbrengen, inperken. Het kan handig zijn voor mensen die wat minder tijd op YouTube of op sociale media willen rondhangen.

Schermtijd gaat op de Mac grotendeels hetzelfde werken als op de iPhone en iPad. Via de Systeemvoorkeuren kun je de instellingen regelen. Als de tijd voorbij is wordt de toegang tot de app geblokkeerd. Je kunt daarna ervoor kiezen om te stoppen met de betreffende app, helemaal stoppen met computeren of het Schermtijd-slot omzeilen met een pincode.

macOS krijgt daarnaast iMessage-effecten. Tot nu toe waren die alleen op de iPhone en iPad te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld een bericht met echo versturen, confetti rondstrooien of ballonnen over het scherm laten gaan. De effecten zijn momenteel nog niet zichtbaar op de Mac. In plaats daarvan krijg je een geschreven bericht dat het met een bepaald effect is verstuurd.

iMac 2019 met Mac App Store.

Met de komst van macOS 10.15 gaat Apple de besturingssystemen iOS en macOS nauwer laten samenwerken, wat bekend staat onder de naam Marzipan. Ontwikkelaars kunnen universele apps maken die vanuit iOS gemakkelijk overgezet kunnen worden naar macOS. De eigen apps Aandelen, News, Woning en Dictafoon werden in macOS 10.14 al overgezet naar de Mac. Een andere verwachte vernieuwing is dat de Apple Watch je wachtwoorden gaat vervangen in macOS 10.15.

Bekijk ook

Gerucht: 'Apple Watch vervangt al je wachtwoorden in macOS 10.15'

Apple gaat de mogelijkheden van de Apple Watch in combinatie met de Mac flink uitbreiden. Volgens bronnen is Apple van plan om de Apple Watch te gebruiken als identificatiemiddel

Lees alles over onze macOS 10.15 verwachtingen in onze vooruitblik!

Bekijk ook

Vooruitblik op macOS 10.15: dit zijn de verwachtingen en onze wensen

Dit jaar komt Apple met macOS 10.15, de volgende grote update voor de Mac. Wat zijn de verwachtingen van macOS 10.15 en welke wensen staan er op ons lijstje? In deze vooruitblik op macOS 10.15 nemen we het met je door.

macOS Catalina

Lees alles over macOS Catalina, de grote update voor je Mac uit 2019. In deze versie is iTunes voor het eerst vervangen door meerdere losse apps voor je Mac en MacBook. Is jouw Mac niet meer geschikt voor een update, bekijk dan eens ons overzicht MacBook kopen en desktop Mac kopen.

macOS Catalina

Reacties: 4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.