Facebook en WhatsApp

5 jaar WhatsApp bij Facebook: gebruiken we het over 5 jaar nog? [opinie]

Het is vandaag vijf jaar geleden dat WhatsApp werd ingelijfd door Facebook. In die jaren is er veel veranderd en er staat ook voor de komende jaren veel te gebeuren. Maar willen we dat eigenlijk wel? Het lijkt beter als WhatsApp compleet onafhankelijk blijft.

De overname van WhatsApp door Facebook is één van de grootste overnames in de techindustrie van de afgelopen jaren. Al snel na de aankondiging was er de angst dat het de verkeerde kant op zou gaan met WhatsApp. Dit kwam vooral vanwege mogelijke reclames en de mogelijkheid dat Facebook en WhatsApp onderling gegevens uit zouden gaan wisselen. Die angst is niet helemaal ongegrond, al werkt WhatsApp voorlopig nog wel zelfstandig. Maar hoe lang blijft dat nog zo? Wat moet WhatsApp doen om het vertrouwen te behouden of (in het slechtste geval) terug te winnen? Gebruiken we WhatsApp over vijf jaar nog wel?


Veel mensen afhankelijk van WhatsApp
Ik ben zelf in de gelukkige positie dat veruit de meeste mensen om mij heen een iPhone gebruiken. Met hen gebruik ik voornamelijk iMessage, waardoor ik minder afhankelijk ben van WhatsApp. Maar dat geldt niet voor de meeste andere mensen in Nederland. Voor hen is WhatsApp het belangrijkste middel om contact te leggen met vrienden en familie. Het is die machtspositie, die er juist voor zorgt dat WhatsApp zo stevig in zijn schoenen staat. WhatsApp kan daardoor eigenlijk doen wat ze wil, zonder dat ze hiermee miljoenen gebruikers wegjagen.

Overstappen naar één van de andere veilige chatapps voor de iPhone met een beter privacybeleid is dan ook niet zo makkelijk, want zie maar eens je vrienden en familie zover te krijgen om Signal of Telegram te gaan gebruiken. Denk ook aan de vele WhatsApp-groepen voor bijvoorbeeld buurten, waar buurtbewoners elkaar op de hoogte houden.

Het probleem: WhatsApp in handen van Facebook
De grootste verandering in de privacy van WhatsApp van de afgelopen jaren is de introductie van end-to-end-versleuteling. Hierdoor kan WhatsApp niet met jouw berichten meelezen, omdat deze alleen op de toestellen van de verzender en ontvanger te lezen zijn. Maar dat wil niet zeggen dat ze niks van je weten. Je kan je WhatsApp-gegevens downloaden en daaruit blijkt dat ze toch behoorlijk veel informatie over je verzamelen.

WhatsApp data delen

Sommige gegevens kunnen gedeeld worden met Facebook, als je daarvoor toestemming gegeven hebt toen je die optie nog had. Het vreemde is dat je die toestemming niet meer kunt intrekken. Het is absurd dat WhatsApp je deze instelling alleen biedt in de dertig dagen nadat je akkoord gegaan bent met de voorwaarden. WhatsApp zou op zijn minst de mogelijkheid moeten aanbieden om het delen op ieder moment te stoppen, zodat je zelf in de hand hebt wat er met jouw gegevens gebeurt.

Volgende stap: reclames en samenvoeging
Inmiddels heeft WhatsApp bevestigd dat ze met reclames komen, vooralsnog alleen in de WhatsApp Status-functie. Het is logisch dat WhatsApp naar manieren zoekt om geld te verdienen, maar ik betwijfel of dit de beste keuze is. In de statusfunctie is de impact vermoedelijk niet zo groot. De stap naar reclames in je chatoverzicht is echter snel gemaakt, al zal WhatsApp hopelijk wel twee keer nadenken voordat ze zo’n drastische stap zetten.

Een andere ontwikkeling die eraan zit te komen, is de beruchte samenvoeging van WhatsApp, Facebook Messenger en Instagram Direct. WhatsApp wil ervoor zorgen dat je straks vanuit WhatsApp een berichtje kan sturen naar een Messenger- en Instagram-vriend, en andersom. Dat klinkt handig, maar dat betekent ook dat er mogelijk nog meer gegevens uitgewisseld worden tussen die drie verschillende chatapps. En hoe meer gegevens er gecombineerd worden, hoe beter Facebook de accounts aan elkaar kan linken en een profiel van gebruikers op kan stellen. Facebook heeft al beloofd dat de end-to-end-encryptie van WhatsApp behouden blijft en ook mogelijk wordt bij Instagram en Facebook Messenger, maar dat lijkt slechts een pleister op de wond.

De oplossing: terug naar abonnementenmodel?
WhatsApp begon ooit als een chatapp die je kon gebruiken tegen een kleine vergoeding. Voor nog geen euro per jaar kon je ongestoord berichtjes blijven sturen. Hoewel ik geen fan ben van allerlei abonnementenmodellen voor apps, heb ik best een paar euro per jaar over voor het gebruik van WhatsApp. Bijvoorbeeld in ruil voor de garantie dat mijn gegevens niet gedeeld worden met Facebook en ik geen reclames te zien krijg. Die keuze-optie is ook al eerder geopperd voor Facebook zelf, nadat het sociale netwerk in opspraak kwam. Zelfs een WhatsApp-oprichter riep op tot het verwijderen van Facebook, omdat Facebook simpelweg teveel weet.

Het worden spannende tijden voor WhatsApp en Facebook, zeker omdat de reputatie en het vertrouwen in Facebook er niet beter op geworden is. Vertrouwen komt immers te voet en gaat te paard, dus er is veel werk aan de winkel.

Zie jij jezelf over vijf jaar nog WhatsApp gebruiken, als Facebook van plan is om de reclames verder door te voeren en de chatapp te bundelen met Messenger en Instagram? Of heb je eerder al afstand van WhatsApp genomen? Laat het ons weten in de reacties.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

31 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.