Emoji 2019 van Apple met voorwerpen en eten en drinken.

Opinie: Waarom we doorslaan met emoji van voorwerpen

Eind dit jaar komen er weer tientallen emoji bij, maar is het niet een keer genoeg? Vooral de overvloed aan emoji in de categorie voorwerpen, eten en drinken gaat wat mij betreft een stap te ver.

Je kan je klok erop gelijk zetten: op World Emoji Day 17 juli laat Apple weten welke emoji je in het najaar kan verwachten. Deze keer zijn er weer tientallen nieuwe toevoegingen, zowel van smileys als menselijke emoji, dieren, eten en drinken en voorwerpen. Vooral de laatste twee categorieën blijken weinig gebruikt te worden, zo blijkt uit dit onderzoek. Terwijl juist die zorgen voor een overvloed aan digitale plaatjes. Het is wel eens genoeg zo. Moeten we voor alle etenswaren en elk muziekinstrument een aparte emoji krijgen?

Waarom we doorslaan in teveel emoji

Als je nu een blik werpt op je iPhone en in WhatsApp kijkt welke emoji je het vaakst gebruikt, dan is de kans groot dat je twee dingen opvallen: het zijn oudgediende emoji die al jaren bestaan én het zijn vooral gezichtjes en poppetjes. Emojipedia deed onderzoek naar wat de meest gebruikte emoji van de meest recente lichting zijn. In de top zes staan louter smileys, terwijl de minstgebruikte emoji vooral voorwerpen zijn. Wanneer had jij voor het laatst een veiligheidsspeldemoji 🧷 nodig of wanneer stuurde jij je partner een emoji van een platte schoen 🥿? Ook in de reacties op de emoji-artikelen op iCulture blijkt dat veel mensen vooral de bekende toevoegingen gebruiken.

Emojipedia onderzoek meestgebruikte emoji 2019.

Emoji draaien vooral om emoties
Het woord zegt het eigenlijk al: emoji gebruik je vooral om een emotie uit te drukken. Met het zoveelste voorwerp zoals een badpak of een gekleurde paarse stip maak je bijna niemand blij. Voor die ene keer in je leven dat je een paarse stip of een wit hart wil gebruiken, kan je denk ik ook wel zonder of je zelf op een andere manier uitdrukken.

Veelgebruikte emoji.

Het zorgt er bovendien voor dat het aantal nuttige toevoegingen flink ondergesneeuwd wordt. Met de gapende emoji ben ik best blij en ik was vooral verbaasd dat deze er nog niet was. Ik ben ook tevreden met de nieuwe toegankelijkheidsemoji, zoals de emoji in de rolstoel. Maar een dik plak boter of een veiligheidshesje zal ik denk ik nooit van mijn leven gebruiken. Bij sommige eet-emoji vraag je je zelfs af wat het eigenlijk precies is. Als iemand mij een bord met falafel stuurt, denk ik dat diegene een nieuwe baan heeft als schepper van olifantenpoep in de dierentuin.

iOS 13 emoji dieren en voedsel

Taak voor Apple: betere indeling
Waarschijnlijk blijft het Unicode Consortium de komende jaren nieuwe emoji toevoegen, ook waar ik helemaal niks aan heb. Het is wachten tot het moment dat je een complete supermarkt in emoji kan uitdrukken, maar dat duurt waarschijnlijk nog wel een paar jaar. Het is daarom ook aan Apple om deze constante groei aan emoji overzichtelijk te houden, bijvoorbeeld met een beter emoji-toetsenbord. Al eerder hebben we op World Emoji Day vijf verbeteringen voor de emoji op een rijtje gezet en anno 2019 is er van die wensen nog niets ingewilligd.

Bekijk ook

#worldemojiday Deze 5 verbeteringen en wensen voor emoji willen we zien

Het is vandaag World Emoji Day! De emoji gebruiken we allemaal wel, maar welke functies zouden wij graag nog willen zien in iOS om het gebruik van emoji makkelijker te maken? En welke nieuwe emoji zijn nog onderweg? We zetten vijf punten op een rij.

Welke emoji gebruik jij het vaakst? Gebruik jij ook vooral smileys en gezichten of ben jij meer van de voorwerpen? Laat het ons weten in de reacties en deel jouw emoji!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Emoji

Emoji zijn kleine afbeeldingen in je toetsenbord. Ze worden gebruikt om een bepaalde emotie over te brengen in bijvoorbeeld een berichtje, tweet of een online post. Er zijn duizenden soorten emoji: van smileys met allerlei gezichtsuitdrukkingen tot eten, voorwerpen, beroepen en nog veel meer. Er zijn ook emoji in allerlei huidskleuren, haarkleuren en geslachten. Elk jaar komen er weer tientallen nieuwe emoji bij. Speciale varianten zijn de animoji en Apple's eigen Memoji.

Emoji
16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.