Een hoge hartslag gemeten op een Apple Watch.

Onderzoek: Apple Watch meest nauwkeurige hartslagmeter voor de pols

De Apple Watch is de meest nauwkeurige hartslagmeter voor je pols, zo blijkt uit onderzoek. De Watch is nauwkeuriger dan de Fitbit Charge HR, Mio Alpha en Basis Peak.

Als je tijdens het sporten je hartslag wilt meten heb je twee opties: de niet zo geliefde borstband of een hartslagmeter om je pols. Uit een onderzoek blijkt dat de Apple Watch de meest nauwkeurige metingen uitvoert en beter is dan concurrenten Fitbit Charge HR, Mio Alpha en Basis Peak. Apple’s besluit om een eigen hartslagsensor te ontwikkelen pakt dus gunstig uit. De Apple Watch blijkt een nauwkeurigheid van 90% te hebben, terwijl de rest onderaan de 80% bungelde. De onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het medische vakblad JAMA Cardiology.


Een hoge hartslag gemeten op een Apple Watch.

Apple Watch meest nauwkeurige hartslagmeter

Het onderzoek werd uitgevoerd door Cleveland Clinic, waar 50 gezonde testpersonen werden aangesloten op een elektrocardiograaf. Dit is een apparaat waarmee je ECG’s oftewel ‘hartfilmpjes’ maakt. De testpersonen moesten wandelen, rennen en rusten waarbij hun hartslag werd gemeten. De Apple Watch was daarbij het meest nauwkeurig, aldus Dr. Gordon Blackburn, directeur van de kliniek, die gespecialiseerd is in de revalidatie van hartpatiënten. Bij Polar H7 borstband ging de nauwkeurigheid omhoog naar maar liefst 99 procent, maar veel sporters vinden ze vervelend om te dragen.

polar hartslagmeter

In ruststand werkten alle hartslagmeters goed, maar naarmate de testpersonen zich meer gingen inspannen, bleek er meer variabiliteit in de metingen te ontstaan. “Bij de hogere activiteitsniveau’s zijn sommige polstechnologieën niet nauwkeurig genoeg”, aldus Blackburn. De Apple Watch en de Mio Alpha functioneerden het best. De Fitbit Charge HR onderschatte het hartslagritme tijdens lichte inspanning (84%), terwijl de Basis Peak juist een te hoge waarde liet zien (83%). Overigens is de Fitbit Charge HR inmiddels alweer opgevolgd door een nieuwer model, waar we eerder deze week een review over schreven: de Fitbit Charge 2:

Optische sensor meet bloedstroom
De hartslagmeters gebruiken optische sensoren om de bloedstroom op je pols te meten. Het nauwkeurig meten wordt een probleem als je hevig beweegt of als de hartslagmeter loskomt van de huid. Hoe Apple ervoor gezorgd heeft dat de metingen toch zo nauwkeurig mogelijk zijn is te lezen in een recent gepubliceerde patentaanvraag. Apple gebruikt de al langer bestaande photoplethysmogram-technologie (PPG), waarbij een lichtstraal op de huid schijnt. Bij de Apple Watch zijn er twee lichtbundels die gegevens verzamelen en vervolgens doorsturen naar een chip om met speciale algoritmes te worden vergeleken. Op die manier is het mogelijk om fysiologische veranderingen te zien, namelijke het uitzetten en weer krimpen van de bloedvaten. Ook wordt rekening gehouden met bewegingen van de smartwatch.

Apple Watch hartslagsensor

Ook al is de Apple Watch erg nauwkeurig, de onderzoekers vinden dat het nog steeds een consumentenapparaat is. Wil je om medische redenen je hartslag bijhouden, dan kun je beter een borstband gebruiken. Apple zou plannen hebben om het horloge wel geschikter te maken voor medisch gebruik en zou werken aan twee nieuwe apps: eentje om hartslagherstel na een training te meten en een andere om slaappatronen vast te leggen. Dat laatste zou hoog tijd worden, want de Apple Watch is een van de weinig wearables waarmee slaaptracking standaard nog steeds niet mogelijk is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 oktober 2016, 9:35
Categorie iDevices
Onderwerpen apple watch, hartslagmeter
11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.