Apple Watch Nike

Onderzoek: Apple Watch biedt nauwkeurige hartslagmeting, maar calorieverbruik klopt niet

De Apple Watch heeft een erg nauwkeurige hartslagmeter, blijkt uit een studie van Stanford University. Apple's smartwatch versloeg de Fitbit Surge, Microsoft Band, Samsung Gear S2 en andere fitnesstrackers.

Goed nieuws voor mensen die hun Apple Watch gebruiken om te sporten. Uit een onderzoek van Stanford University blijkt namelijk dat de Apple Watch een vrij nauwkeurige hartslagmeter heeft. Maar op het gebied van caloriemeting valt er nog wel wat te sleutelen.


Apple Watch Nike

Apple Watch scoort goed als hartslagmeter

Het onderzoek van Stanford keek naar de nauwkeurigheid van moderne fitnesstrackers. Er deden 60 proefpersonen mee, die de fitnesstrackers droegen tijdens activiteiten zoals lopen, rennen en fietsen. Naast de Apple Watch werd ook gekeken naar de Samsung Gear S2, de MIO Alpha 2, de Microsoft Band, de Fitbit Surge en andere wearables. De onderzoekers vergeleken alle metingen met de ‘gouden standaard’, te weten een electrocardiogram voor het meten van de hartslag en een indirecte calorimeter voor het schatten van de verbrande calorieën.

Bij de hartslagmeters kwam de Apple Watch op nummer 1, met een median error rate van slechts 2 procent. De Samsung Gear S2 bleek het minst nauwkeurig met een afwijking van 6,8 procent. De grootste afwijkingen ontstonden tijdens het wandelen en de laagste tijdens fietsen. Toch waren er bij de wandelaars ook wearables die het best scoorden en dat waren de Apple Watch (2,5%), PulseOn (4,9%) en Microsoft Band (5,6%). De overige apparaten hadden een grotere afwijking.

Apple Watch kayakken
Op het gebied van caloriemeting scoorden alle wearables slecht. De Apple Watch toonde wel de meest consistente energiemeting, maar er zat een afwijking in ten opzichte van de officiële meting. De Fitbit Surge scoorde het beste met een foutpercentage van 27 procent. De Microsoft Band staat op twee met 33% en de Apple Watch scoorde 40 procent. Slechtst scoorde de PulseOn met 92,6 procent.

Apple Watch hartslagmeter studie

Vorig jaar schreven we over een soortgelijk onderzoek, waarbij de Apple Watch eveneens als beste getest uit de bus kwam. Het volledige onderzoek van Stanford kun je hier lezen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.