TripMode 2 in de trein

TripMode 2.0 voor Mac geeft je meer controle over dataverbruik onderweg

TripMode 2.0 geeft je nog meer controle over je dataverbruik als je je MacBook onderweg gebruikt. Je kunt profielen maken en een datalimiet voor jezelf instellen.

Wie veel onderweg is met de MacBook, kan daarbij de iPhone als persoonlijke hotspot gebruiken. Voor die mensen is de app TripMode een uitkomst: je ziet meteen welke apps veel verbruiken van je databundel en je kunt bepaalde toepassingen blokkeren. Twee jaar na het verschijnen is er nu TripMode 2, met meer opties om datalimieten voor jezelf in te stellen.

TripMode 2 in de trein

Wat is TripMode?

Wie veel onderweg is met de MacBook, heeft daarbij twee opties: verbinding maken met allerlei onveilige hotspots, of data delen met de iPhone. Dat laatste is de betere keuze, want een 4G-verbinding is veel lastiger af te tappen dan een open Wi-Fi-netwerk. Alleen wil je dan wel controle houden over je dataverbruik. Ongemerkt slurpen Mac-apps, updates, synchronisatie met iCloud en dergelijke je databundel leeg. De MacBook denkt dat het om een normaal draadloos netwerk gaat en start ook processen die veel data kosten. Vandaar dat drie Zwitserse ondernemer besloten TripMode te ontwikkelen. De app verscheen in de zomer van 2015 en bestaat nu dus twee jaar. TripMode 2.0 is de eerste grote update.

Tripmode 2 hoofdscherm

Bij TripMode geef je aan welke apps wel en geen toegang tot internet krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld alle apps bijvoorbeeld Safari blokkeren. TripMode is bereikbaar vanuit de menubalk van macOS en laat zich daar makkelijk in- en uitschakelen. Je krijgt een duidelijk overzicht van het dataverbruik per app en kunt daarop maatregelen nemen. Blijkt bijvoorbeeld dat iTunes toch veel data verbruikt en heb je het helemaal niet nodig als je in de auto langs de snelweg zit te werken? Dan schakel je het uit.

TripMode 2.0: meer instellingsmogelijkheden

Versie 2.0 van TripMode voegt nog meer mogelijkheden toe om het dataverbruik naar je hand te zetten. De update bevat de volgende nieuwe functies:

  • Profielen: Je kunt nu de internetinstellingen per netwerk en per situatie aanpassen. Handig voor mensen die regelmatig naar het buitenland gaan en daar veel zuiniger met hun data willen omgaan dan in eigen land. Je kunt ook profielen maken waarbij alleen berichtenapps en browsers zijn toegestaan, of waarbij je alleen Safari toestemming wil geven wanneer je Netflix streamt op een traag netwerk.
  • Datalimieten: Je kunt nu automatisch het dataverkeer blokkeren wanneer je een bepaalde limiet hebt gehaald. Je kunt dit per dag, week of maand resetten zodat het aansluit op je data-contract.
  • Sorteren van apps: Je ziet nu makkelijker welke apps toegang willen tot internet en welke apps de meeste data verbruiken. Zo zie je niets over het hoofd.
  • Verbeterde toegankelijkheid: Versie 2.0 is geschikt voor blinden en slechtzienden ondersteunt VoiceOver. Ook zijn notificaties te herkennen aan geluidjes. De app is nu ook in het Engels, Frans, Duits en Chinees te gebruiken. Meer talen volgen nog.

TripMode 2 Lockdown

Daarnaast zijn er nog meer aanpassingen gedaan, zoals totaal herschrijven van de code, een snellere gebruikersinterface en minder CPU- en geheugengebruik.

Bestaande gebruikers van TripMode 1.0 kunnen gratis updaten. Je kunt TripMode 7 dagen gratis proberen; daarna schakelt de app zich steeds na 15 minuten automatisch uit. Bij korte sessies kun je het dus nog steeds gebruiken. De volledige versie kost $7,99 en is hier te vinden. Je hebt minimaal een Mac met OS X 10.10 Yosemite, 10.11 El Capitan of macOS 10.12 Sierra nodig.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 mei 2017, 13:02
Categorieën Apps, Mac & macOS
Onderwerpen macbook, reizen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.