NPO Start-app en site met nieuw design voor 2023

Reacties voor: Vernieuwde NPO-app: Chromecast weer terug, Apple TV-app nog steeds kapot

De vernieuwde NPO-app voor NPO Start en NPO Plus is nu beschikbaar. Na vele klachten is ondersteuning voor Chromecast weer terug, maar er zijn nog wel andere problemen.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl -

Onderwerpen

Reacties: 75 reacties

 1. Hint: 1080p (minimaal)?

  Reageer op Yolo

 2. Klinkt goed! Kwa design weet ik nog niet zo of het nou een verbetering is. De huidige app ziet er simpel uit, maar doet z’n ding en is meer tijdloos. Lijkt me juist makkelijk voor ontwikkeling. Maar de huidige werkt ook voor geen meter. Vaak begint het afspelen met een zwart scherm. Ik kan soms wel voor en achteruit spoelen en soms niet. Laden duurt lang. Op de Apple TV trouwens.

  Reageer op Ro

 3. Ik heb de testversie geprobeerd, maar omdat de mogelijkheid om programma’s te volgen of op te slaan ontbreekt, bleek het in de praktijk niet mogelijk om de nieuwe versie te gebruiken.

  Ik ging ervan uit dat de nieuwe versie pas beschikbaar zou komen als deze functie zou werken. Lijkt me toch essentiële functionaliteit voor een streamingplatform.

  Begrijp ik nu goed dat na de update van volgende week (op Apple TV), het niet meer mogelijk is om de oude versie met deze functie te gebruiken?

  Reageer op Jorg

  • Absurd hoe een app na update niet meer biedt waar je voor betaalt. Opgezegd dus maar, want de website van NPO blinkt uit in vaagheid over de verdere uitrol. Zolang ik op Apple TV niet kan inloggen is deze app voor mij geen cent meer waard.

   Reageer op Miro Lucassen

 4. Als je kan inloggen op AppleTV zonder dat onhandige TV Koppelen (elke maand opnieuw…), dan ben ik al heel blij

  Reageer op Niels

 5. @Niels: helemaal mee eens

  Reageer op Lars

 6. Origineel geplaatst door Niels
  Als je kan inloggen op AppleTV zonder dat onhandige TV Koppelen (elke maand opnieuw…), dan ben ik al heel blij

  Ja!! Dat is ook mijn nr. 1 ergernis aan de NPO-apps! Als dat nou eens opgelost kan zijn…

  Reageer op Vincent

 7. Komt NPO ook eindelijk met picture in picture?

  Reageer op Frans van Dam

 8. Deze vernieuwde site is verschrikkelijk! ZEER ongebruiksvriendelijk en een schrik voor de ogen.
  Op de oude site was alles in 1 oog opslag zien; overzicht van de programma’s van die dag en rustig. Simpele zoekfuncties voor de week erna en de week ervoor.
  Dit is vreselijik en men is geneigd nu een TV te kopen of een gids.

  Reageer op hedwig

 9. De onvoltooide nieuwe site is per 6 nov. standaard geworden. Een IT Change Manager zou dit nooit goedgekeurd hebben, maar die functie bestaat kennelijk bij de NPO. Alles wat goed was aan de oude versie is verwijderd: Favorieten, notificaties, makkelijk terugbladeren in de gids. Gebleven is de lage beeldkwaliteit bij Live kijken en de lawine cookies.
  Nieuw is wat vormgeving met afgeronde hoeken. Na jaren demonstreren op het Malieveld heeft het volk eindelijk gekregen wat het wilde: afgeronde hoeken in NPO Start (sic).

  Reageer op Jodocus

 10. Wat een afgang…

  Reageer op Peter

 11. De nieuwe NPO Start update is waardeloos. Heb mee gedaan aan de bèta app. Op al mijn op- en aanmerkingen heb ik nooit antwoord ontvangen. Zo mis ik in de nieuwe app de programma’s die ik volg(de), de zogenaamde favorieten. Deze optie is niet meer aanwezig in de nieuwe NPO Start. Schijnt wel terug te komen op de duur. App heeft nu echter geen meerwaarde meer en is een veredelde TV-gids.

  Reageer op Eric

  • Ik heb ik de nieuwe versie geïnstalleerd op mijn Apple telefoon. Nu kan ik hem niet meer streamen met mijn Chromecast naar de tv. En er is voor onze smart tv Panasonic geen app

   Reageer op Ilona

 12. Sorry maar deze app is gewoon voor mij niet compleet en het in deze staat lanceren als vervanging op platformen waar het al bestond is een beetje vreemd. Mijn NPO is nu simpelweg niet bestaand.

  Reageer op Dwayne

  • Ik heb bij het eerste gebruik direct al een aantal problemen ondervonden met de nieuwe versie.
   Als ik een serie kijk, spelen de afleveringen niet automatisch achter elkaar door. Als ik handmatig de volgende aflevering aanklik, speelt deze af op mijn telefoon ipv tv. De castingbutton is dan verdwenen in het afspeelscherm.
   Tevens lijken afleveringen van series door elkaar te staan, sommigen voorzien van titel, afleveringnummer en datum, sommigen zonder datum. Staat rommelig.
   Ook vind ik de startpagina minder gebruikersvriendelijk dan de vorige versie. Onder Start > populair staan aanbevolen afleveringen van verschillende series. Als ik hierop klik begint die aflevering te spelen, in plaats van dat er een overzicht tevoorschijnkomt van de desbetreffende serie, waarin ik zelf de aflevering kan kiezen.
   Ook vind ik het nieiwe design geen succes. Het oogt amateuristischer. Dit is wat ik in de eerste indruk ondervind. Al met al voelt als een betaversie.

   Reageer op Tanja

 13. Gezellig radio 2 live kijken zit er ook niet meer op
  eerder een achteruitgang dan vooruitgang 🙁

  Reageer op Peter

 14. Helaas is de app behoorlijk onbruikbaar geworden. Zoekfunctie werkt op de NVidia Shield helemaal niet, Min NPO is weg, vinden van programma’s langdurig proces, want je weet niet altijd onder welke categorie het programma staat. Overzicht in de gids is ontzettend veel minder goed dan de oude app. Ik wil de oude app terug. Er is veel overgenomen van NLZiet, maar dan slechter, onoverzichtelijker en onvolledig. Maar deze verbazingwekkende uitrol van een onderontwikkelde app met minder functionaliteit wekt niet veel vertrouwen: kennelijk bewust zo gedaan volgens de website van NPO . TV kijken is in deze app zo irritant geworden dat we acuut overstappen op NLZiet en het abonnement op NPO plus stoppen. Wel jammer, want de npo programma’s zijn voor ons meer dan voldoende.

  Reageer op Willem

 15. (Red.) Artikel bijgewerkt na release van vernieuwde NPO-app op iPhone en iPad.

  Reageer op Redactie iCulture.nl

  • Wat ik heel raar vindt is dat je alleen nog maar het laatste seizoen van een serie kan zien. Voorheen altijd alle seizoenen, dan kan je serie nog eens in zijn geheel kijken. En al het bovenstaande vind ik ook

   Reageer op Elma Roseboom

  • Ook kan je eerdere seizoenen niet meer zien van de series. Jammer, want het is fijn als je weer bij kan kijken als er een nieuw seizoen komt. Dit kon eerst wel.
   Jammer

   Reageer op Elma Roseboom

 16. Chromecast niet meer mogelijk???

  Reageer op Mick

  • Bij mij is inderdaad casten naar de Chromecast ook niet meer mogelijk. Het icoon is nergens meer te vinden na de update. Uiterlijk vind ik het ook een stuk minder overzichtelijk. Dus laten we weer teruggaan naar de oude… die werkte wat mij betreft prima!

   Reageer op Marg

  • Chromecast doet het bij mij ook niet vanaf de iPhone. Geen button te bekennen. Vanaf de PC werkt het prima maar niet via de telefoon. Waardeloos dus!

   Reageer op Jard

   • Hier ook. Tenminste bij iPhone. Mijn vriend met Samsung telefoon kan nog wel casten naar de Chromecast. Super raar en vervelend! Weet iemand of dit nog terugkomt?

    Reageer op Josien

  • NPO Start werkt niet in buitenland. Programma’s zijn alleen nog via VPN te bekijken.. Na herhaalde klachten via email nog steeds niets veranderd. De vorige versie van NPO start gaf die problemen niet

   Reageer op Henri

 17. Wat mij opvalt is dat bij ondertiteling van Nederlandse programma’s de tweede regel half wegvalt. Verder weer even wennen en aantal functies ontbreken nog. Die komen vast snel weer terug

  Reageer op Robert-Jan van Hoogstraten

 18. Erg jammer dat de Apple TV versie nog niet is geüpdatet. De NPO app op mobiel en tablet werkte wel prima, maar die op de Apple TV is erg slecht. Had gehoopt dat ze dat eerst aan zouden pakken..

  Reageer op Ro

  • Volgens mij komt er geen nieuwe Apple TV app. En alleen nog een app voor Samsung en LG. De rest moet casten vanaf device of ingebakken app bij Ziggo of KPN gebruiken.

   Reageer op Wim

 19. Geen verbetering.
  De pagina ‘Live’ werkt niet onder Safari. De programmagegevens flitsen even op, daarna lege pagina.
  De NPO geeft geen sjoege als je het meldt.

  Reageer op Erik Honig

 20. Wat een drama, onoverzichtelijk, kan niet meer streamen naar mijn tv via chromecast, ook pakt hij op de tv app niet mijn plusabonnement. Heb er niets meer aan, spijt dat ik hem geupdated heb…

  Reageer op Henriette

 21. Ik snap de klaagzang niet helemaal. NPO Start is gratis, dus wat wil je. NPO Plus is 2,95 euro per maand. Voor 6 euro meer heb je NLZiet met veel meer opties en apps die wel werken. Overstappen dus en tv-abonnement opzeggen!

  Reageer op Jeroen

  • Dus omdat het “maar” €2,95/maand kost mag de gebruiker geconfronteerd worden met een waardeloos product? Vreemde gedachte kronkel. De oude, net zo dure app werkte prima. Maar de nieuwe is alleen maar ergenis!

   Reageer op Sjoerd

 22. Casten (naar een ChromeCast) is niet meer voorzien ? Of komt er nog aan ?

  Reageer op Hans Nuyts

 23. Bij iemand getest met een Android telefoon: die krijgt gewoon wel het casticoontje te zien in de player vd nieuwe NPO app

  Reageer op PollyJ

 24. (Red.) Artikel bijgewerkt met beschikbaarheid op de Apple TV.

  Reageer op Redactie iCulture.nl

 25. Sinds het kijk- en luistergeld is afgeschaft betalen we dit allemaal verplicht via de belastingen. Toch worden we gedwongen om extra uitgaven te doen om überhaupt iets te kunnen ontvangen want via de ether wordt niets meer uitgezonden. Aan de kabel dus of NPO ontvangen via het internet.

  De uitzondering was een prima functionerende NPO-Start App die nu ter grave is gedragen. Live kijken gaat nog wel maar streamen op je TV kun je vergeten als je een iPhone hebt.

  Blijkbaar is het woord “testen” niet bekend bij de NPO-ontwikkelaars. Of is de strategie om iedereen te dwingen om een NPO-Plus abonnement te nemen?

  Reageer op K.J.D.

 26. Chromecast doet het niet! Kom op we betalen hiervoor! Streamen via de Iphone noch Android werkt

  Reageer op Yontie

 27. Ik woon in het buitenland en kon op het oude platform altijd livestreams van NPO 1, 2 en 3 afspelen met NPO Plus. Dit lukt met de nieuwe versie niet meer – niet via de browser, iOS and de nieuwe tvOS app.

  Ervaren anderen dit probleem ook? Ik vraag me af of dit een bug is of een verandering in de voorwaarden (waarover ik niet ben geïnformeerd als betalende gebruiker…)

  Reageer op Yuri

  • Ook ik woon in het buitenland en het lukt mij vanaf de nieuwe app op mijn IPad alleen maar live npo 1 en zapp te kijken de andere live zenders blijven zwart ..

   Reageer op Marja

 28. Dit werkt helemaal niet zo op de AppleTV. Wat is dit voor iets idioots om dit zo live te brengen?

  Reageer op Joost

 29. Chromecast werkt niet meer vanaf de iOS app.
  Wat onhandig zeg. Je zou verwachten dat vooraf geanalyseerd is hoeveel bepaalde functionaliteiten gebruikt worden en op basis daarvan de nieuwe app bouwen en vrijgeven.

  Reageer op Eh

 30. Net is de NPO app op Apple TV geupdate. Wat een absoluut drama. Ik was gewend om met npo plus tv te kijken maar kan mijn abonnement niet eens activeren. Welke oetlul zet zo iets live, zo te zien zonder enige test.

  Reageer op Peter

 31. App doet sinds een paar dagen helemaal niets op mijn iphone 13 mini (ios 17.1.1). Scherm donker en laat zich niet bedienen. Op mijn ipad werkt hij wel gewoon. hoewel het bijzonder irritant is dat ik daar de ondertiteling steeds weer, bij elk nieuw item, moet uitzetten. Ga toch maar eens kijken bij NLziet.

  Reageer op Annet

 32. Blijkbaar kwam er te veel geld binnen. Is met de nieuwe app meteen opgelost. Hoeveel duizenden zullen meteen hebben opgezegd?! Ik in ieder geval wel. Ik spaar nu voor een anal destroyer, zodat ik mezelf kan naaien. Heb ik NPO niet voor nodig.

  Reageer op ex-betaler

 33. Waardeloos. Onhandig, als je uitzending wilt stoppen moet je op een heel klein kruisje in de linkerbovenhoek drukken. Waarom staat de ondertiteling altijd aan? En zo kan ik nog wel een poosje doorgaan. Ik wil de oude app terug!

  Reageer op Matthijs

 34. Weet iemand of je terug kunt naar de oude versie? Liever een werkende down grade dan een deze versie

  Reageer op Patricia

 35. De beeld kwaliteit is stukken beter, dat is een feit, maar dat alle radio zenders zijn verdwenen is gewoon bagger. Ik kijk zowat elke dag npo radio 2 via de tv app, maar dat is er nu niet meer bij

  Reageer op Jacqueline

 36. Wat een blamage: Op Apple tv kun je nog steeds niet inloggen, dus geen gebruik maken van de plusfunctionaliteit waar je voor betaalt. Ongelofelijk dat ze een app die nog niet af is, gewoon uitbrengen. Kneuzen van de NPO!

  Reageer op Bazip

 37. Wat een waardeloze update is dit… je kunt op de Apple TV na de update niets meer vinden en de zoekfunctie is helemaal verdwenen. Alle (BETAALDE) NPO+ content is niet te kijken.

  Snel terug naar de vorige versie en de broddelaars die dit hebben gemaakt terugsturen naar de basisschool.

  Reageer op Pavvvv

 38. Na enig zoeken lees ik hier wat ik al vreesde, de nieuwe infrastructuur en NPO apps is dus uitgelopen op een fiasco. Mijn oude moeder, die helemaal bij te tijd is, kan niet meer televisie kijken sinds de update. Ik snapte het niet, totdat ik zelf ging kijken en er inderdaad achter kwam dat de app nu hele delen functionaliteit lijkt te missen.
  Het is ongekend dat de Europese publieke omroepen allemaal zelf een platformpje in elkaar aan het hobbyen zijn en er niemand op het idee is gekomen om een pan-Europese infrastructuur neer te zetten.
  Wat een blamage voor de NPO.

  Reageer op TonRotterdam

 39. Wat een ellende,deze update.Ik vind het meer een downdate.Héél gebruiksonvriendelijk en bewerkelijk.Ik kijk bijvoorbeeld 2 voor 12 altijd later,een paar afleveringen achter elkaar.
  Bij de oude versie zag ik welke ik al gezien heb.Nu moet ik kijken en onthouden welk bloesje Astrid draagt..
  Het vereist veel meer handelingen om terug naar het menu te gaan,de layout is heel hinderlijk,kortom:knudde!

  Reageer op Lydia v.d.Zanden

 40. Hier voor het eerst het woord ‘downdate’ gezien. Ik heb opgezegd want na zo’n lange tijd wachten op een verbeterde app… Schandalig. Jaren gebruik van gemaakt.
  Is de groep, die kijkt via apple apparatuur, te klein?

  Reageer op J. Booij

 41. Helaas nu naast mijn iPad en iPhone, ook de NpoPlus app ge-updated op de Ziggo Next (gaat automatisch).
  In geen van deze omgevingen is mijn favorieten lijst terug te vinden.

  Reageer op Dolf van Munster

 42. Wat een waardeloze update. Inderdaad, de hele navigational is weg. Ik kan dus niet meer inloggen in plus en kan er dus niets meer mee 🙁
  De oude versie was al brak, maar blijkbaar kan het dus altijd erger 🙁

  Reageer op Jan

  • Origineel geplaatst door Jan

   Wat een waardeloze update. Inderdaad, de hele navigational is weg. Ik kan dus niet meer inloggen in plus en kan er dus niets meer mee 🙁
   De oude versie was al brak, maar blijkbaar kan het dus altijd erger 🙁

   Ik ontdekte dat inloggen op NPO plus niet meer hoeft.. als je dat hebt, ben je automatisch ingelogd na inloggen op Start

   Reageer op hilda

 43. Onbegrijpelijk dat je een app uitbrengt, die incompleet is. Je kunt niet inloggen op Apple TV en dus geen gebruik maken van NPO Plus waarvoor je betaalt. Wie verzint dit? Kan de oude app niet worden teruggezet in de Appstore? Die was niet perfect (tig keer opnieuw inloggen), maar werkte wel.

  Reageer op Steven

 44. Met mijn IPhone kan ik na de update, niet meer de NPO app gebruiken Hij laadt niet meer in, kan niet inloggen etc.. maar het maandbedrag wordt wel afgeschreven
  Heb m’n oude laptop opgezocht om te kijken en casten.
  Toch idioot dat het via Apple niet meer gaat!

  Reageer op Lammy Spijker

 45. Mij werkt het niet eens op de iPhone die een update kreeg de vernieuwende app.
  Ik start op klik profiel aan welk je wilt kiezen.
  En dan blijf ik laden bij pagina overzicht, kom ik niet verder.

  – app afsluiten, opnieuw starten heeft niet geholpen
  – Iphone opnieuw starten heeft niet geholpen
  – app verwijderen, opnieuw installeren, heeft niet geholpen.

  Hierdoor kan ik apple tv niet gebruiken niet kan koppelen.

  Zie ik nou goed, nu even snel kort uitproberen, via webbrowser.
  Er geen eerder opgeslagen lijst, die je wilt volgen zeg maar.
  Niet te zien is op de nieuwe app? (heb tot heden niet gevonden)

  Reageer op Anja

 46. Ik kijk op Android tablet met NPO plus. Ik had niks te klagen, maar nu wel. De radiozenders zijn verdwenen en de balk bovenin is nog steeds leeg. Als ik de app open word ik begroet met ‘ welkom terug , gebruikersnaam ‘
  JE dagelijkse aanbevelingen worden nu geladen’..alles IS van mij tegenwoordig 🤣 Daar zit ik dus niet op te wachten. Ik zoek zelf wel wat ik wil zien.
  En dan nog de vormgeving van ‘Ontdek’. Die lijkt wel bedacht met kinderen in t achterhoofd…en t laden van die thumbnails duurt een eeuwigheid…
  Al met al vind ik t dus geen verbetering
  Ik hou t voorlopig wel bij NL ziet..

  Reageer op hilda

 47. Chromecast werkt niet meer in de vernieuwde app. Ga mijn abonnement stopzetten 🙁

  Reageer op Melanie

 48. Het ergste van alles vind ik dat je in staat bent om een nieuw product te lanceren wat voor geen meter werkt. Je neemt de gebruiker daarmee niet serieus en laat je betalende klanten in de steek. Ik betaal ook en krijg er nu niets voor terug. Ik ben benieuwd hoe NPO hierover denkt dit goed te maken.

  Reageer op Jan

 49. Ik vraag mij erg af hoe ze testen. Ze zeggen maanden lang met een besloten groep getest te hebben. Hoe kun je dan zoiets cruciaals als een missende Chromecast functie of een missend hoofdmenu op de Apple TV niet ontdekken en inbouwen/fixen voor je de apps released.

  Ik werk zelf in softwareontwikkeling en dit is daar echt not done.. Maak gebruik van goede UXers om dit te voorkomen

  Reageer op Ro

 50. Deze nieuwe app is waarschijnlijk gemaakt door een stel stagiaires. Die konden de Nederlandse gebruiksaanwijzing niet zo goed begrijpen…….

  Reageer op Johan

  • Dit is wel heel dramatisch 😂
   En ook niet echt aardig naar de groep professionals die hier zo hard aan heeft gewerkt. De keuze hoe en wanneer het live te zetten is bijna nooit gemaakt door de bouwers van de app.

   Reageer op Ro

 51. Het “ lukt “ de NPO maar niet een goede app te maken .
  Deze versie is echt waardeloos geworden .
  Vooral de versie van TVos .
  Ze dwingen je bijna dan toch maar weer een ziggo of kpn abonnement af te sluiten .

  Reageer op Frapple

 52. De nieuwe app is een totale shitshow op mijn LG OLED. Hoofdmenu is alleen zichtbaar door naar links te scrollen, er zijn geen favorieten meer in te stellen, het NOS Journaal (best bekeken programma) teruigkijken is nu nog lastiger dan voorheen door de wirwar aan onduidelijke categorieen. Als je een serie volgt dan is er geen makkelijke optie om later verder te kijken. Gisteren ook last van een haperingen om de 20 seconden, alsof ze 25pfs sturen en de client 24pfs verwacht. Echt wat een ontzettend triest design, ik vraag me af wat het gekost heeft.

  Reageer op Jan

 53. Is npo plus nu verdwenen? Of staat dat elders?als het is verdwenen waar betaal ik dan iedere maand voor?

  Reageer op Ellen Sleebe

Plaats een reactie

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.