Nieuwe bug laat Safari en Berichten-app crashen

Door een bug in iOS en OS X kun je Safari en de Berichten-app laten crashen met een gemanipuleerde PNG-afbeelding.

In 2013 werden iPhone-gebruikers getroffen door een bug in de Berichten-app. Als je een bericht met gekke tekens naar vrienden stuurde, crashte de iPhone. Het ging om een reeks tekens, waaronder Arabische karakters, en het had te maken met een bug in Apple’s CoreText-framework. Nu is er opnieuw een bug ontdekt waarmee je iPhones kunt laten crashen. Het werkt met gemanipuleerde foto’s.


iPhone crash

iPhone crasht door PNG-plaatje

De fout ligt deze keer bij Apple’s rendering-engine voor afbeeldingen. Alle iOS-apps die grafische afbeeldingen in PNG-formaat kunnen tonen, zijn gevoelig voor de bug. De fout werd ontdekt door security-onderzoeker Lander Brandt. Met een gemanipuleerde PNG-afbeelding kun je bijna alle apps laten crashen.

bug-iphone-png-afbeelding

Wil je het zelf proberen, dan vind je op de website van Brandt een plaatje, waar je op kunt klikken om je iOS-apparaat of Mac te laten crashen. Brandt ontdekte dat de bug zowel op OS X als iOS aanwezig is. Hij heeft de bug in december al bij Apple gemeld, maar wacht nog steeds op antwoord.

Opgelost in iOS 9.3.1
Gelukkig speelt het probleem bij iOS 7.1 tot en met iOS 9.3 en lijkt het zijn opgelost in iOS 9.3.1. Vandaar dat Brandt nu wel naar buiten durft te treden, nu de bug niet meer misbruikt kan worden door grappenmakers of kwaadwillenden (al zullen bezitters van oudere devices dus vermoedelijk altijd kwetsbaar blijven). Op de website van deze security-onderzoeker vind je meer informatie over de achtergrond van deze bug en hoe het precies kan toeslaan.

Via: iPhone-ticker

Safari

Safari is de Apple's eigen webbrowser die standaard beschikbaar is op iPhone, iPad en Mac. Safari draait op WebKit, de motor achter de browser en ondersteunt alle huidige internetstandaarden. Safari heeft allerlei handige functies, zoals het instellen van favoriete websites, bladwijzers, het Safari-privacyrapport, het aanmaken van Safari-profielen en nog veel meer. De browser krijgt regelmatig nieuwe functies, samen met grote iOS-, iPadOS- en macOS-updates. Lees hier alles over Safari en nuttige tips.

Safari

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.