Transition Development Kit 2020

Ontwikkelaars moeten Mac mini DTK terugsturen in ruil voor $500 [update]

Speciale Developer Transition Kit

Apple heeft ontwikkelaars met de speciale Mac mini Developer Transition Kit gevraagd het model terug te sturen. In ruil daarvoor kregen ontwikkelaars een tegoedbon van $200 voor een nieuwe M1 Mac. Na kritiek heeft Apple dit verhoogd naar $500.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 6 februari: Apple heeft de tegoedbon voor ontwikkelaars verhoogd van $200 naar $500. Het eerdere bedrag wekte wrevel op en Apple zegt nu dat ze “de feedback hebben gehoord”. Er waren nogal wat problemen met de DTK: ze bleken de eerste maanden niet te gebruiken, waardoor de ontwikkelaars maar heel weinig profijt hadden van het apparaat. Bovendien is de tegoedbon maar tot eind mei geldig, waardoor ontwikkelaars ook nog moeten opschieten met hun aankoop.

Volgens de nieuwe regels krijgen de DTK-ontwikkelaars nu een tegoed van $500 en hebben ze tot eind 2021 om dit te besteden. Ze kunnen dus ook nog wachten op de aanstaande 16-inch MacBook Pro met ARM-processor of een ander Pro-model. Op het moment zijn alleen de instapmodellen voor consumenten (MacBook Air en de basisuitvoering van de MacBook Pro) voorzien van M1-chip.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 4 februari.


Toen Apple afgelopen juni de overstap van de Mac naar ARM aankondigde, kwam Apple speciaal voor ontwikkelaars ook met de Developer Transition Kit. Dit is een speciaal omgebouwde Mac mini met A12Z-chip. Ontwikkelaars konden daarmee hun apps alvast klaarmaken voor de komst van de Macs met M1-chip later in 2020. Het was al bekend dat de aanschaf van deze speciale DTK Mac mini tijdelijk was en dat hij na verloop van tijd weer retour moest. Nu is duidelijk wat hier tegenover staat.

Mac mini Developer Transition Kit retour in ruil voor $200 tegoedbon

Ontwikkelaars die hun apps vroegtijdig wilde aanpassen voor de M1 Macs, konden zich bij Apple melden voor de aanschaf van de speciale Mac mini Developer Transition Kit. Voor $500 kon je je als ontwikkelaar aanmelden voor het Quick Start Program. Eén van de voorwaarden was dat de Mac mini aan het eind van het programma weer terug moet.

Apple zegt in de verklaring dat de DTK Mac mini ‘binnenkort’ retour moet (zoals oorspronkelijk afgesproken) en dat je daar een tegoedbon ter waarde van $200 voor krijgt. Deze kan je inwisselen voor de aanschaf van een nieuwe Mac met M1-chip. Dat betekent dat je als ontwikkelaar dus $300 ‘verlies’ draait. Ook moet je het tegoed binnen drie maanden gebruiken. De Macs met M1-chip die Apple nu in het assortiment heeft, zijn bovendien een stuk duurder dan de DTK Mac mini.

Ontwikkelaars ontevreden
Een aantal ontwikkelaars is dan ook niet blij met de regeling. Apple beloofde bovendien dat je de DTK Mac mini een jaar kon gebruiken, maar die periode blijkt nu veel korter te zijn. Ter vergelijking: toen Apple bij de overstap van PowerPC naar Intel een soortgelijk programma had, kregen ontwikkelaars een Mac met Intel-chip gratis opgestuurd in ruil voor het retourneren van de speciale ontwikkelaarskit.

De Mac mini met M1 is momenteel de goedkoopste Mac. In Nederland kost dit model €799,10. In de VS betaal je $699. Bovendien hanteren sommige winkels lagere prijzen dan Apple, maar de code die je ontvangt is alleen bij Apple zelf in te wisselen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2021 - 06 februari: Het tegoed voor ontwikkelaars is verhoogd van $200 naar $500 en het tegoed blijft langer geldig.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 februari 2021, 12:38
Via Via MacRumors
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen apple silicon, m1, mac mini

Apple Silicon

Apple Silicon is Apple's eigen lijn chips voor de Mac. De M1-chip is de eerste Apple Silicon-chip, gebaseerd op de structuur van ARM. Apple Silicon chips zijn door Apple zelf ontworpen en zorgen voor betere prestaties, batterijduur en meer. Macs met Apple Silicon kennen een aantal voordelen, maar er zijn ook nadelen.

Apple Silicon
7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.