Uitnodiging voor het Mac-event op 27 oktober.

Mac-event vanavond om 19:00 uur: dit kun je verwachten

Vanavond vindt Apple's volgende keynote plaats, gericht op de Mac. Wat kun je precies van dit evenement verwachten en welke nieuwe MacBooks gaat Apple zoal aankondigen? Dat lees je hier!
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Uitnodiging voor het Mac-event op 27 oktober.

Vanavond gaat het gebeuren: het media-evenement van donderdag 27 oktober. Volgens de verwachtingen gaat Apple er een compleet vernieuwde line-up van de iMacs en MacBooks laten zien, waarbij het meest wordt uitgekeken naar de MacBook Pro. Waarschijnlijk zijn dit ook de laatste producten die Apple nog voor de feestdagen gaat uitbrengen. Inmiddels staat de officiële pagina ook live.

Vanaf 19:00 uur Nederlandse tijd kun je het allemaal zelf meebeleven via de livestream en de uitgebreide verslaggeving die we op iCulture zullen doen. Wat ons te wachten staat? Daarvoor keken we alvast in onze glazen bol.

Mac-event: dit kun je verwachten

Apple heeft dit jaar, op uitzondering van de 12-inch MacBook na, geen enkele Mac voorzien van een update. Apple heeft dus een hoop te bespreken en aan te kondigen, waardoor een apart evenement op z’n plaats is. Maar wat kun je nou precies verwachten van Apple’s nieuwste aankondigingen? We zetten alle verwachtingen op een rijtje.

MacBook Pro: nieuw design met aanraakgevoelige OLED-balk

De meest recente update van de MacBook Pro stamt alweer uit mei 2015 toen Apple de Force Touch-trackpad aan de nieuwste modellen toevoegde. Inmiddels zijn we al anderhalf jaar en de nodige geruchten verder. Zo zou de behuizing van de nieuwe MacBook Pro dunner worden, onder andere met nieuwe scharnieren voor het scherm. Verder is de verwachting dat de nieuwe MacBook Pro meerdere USB-C-aansluitingen krijgt en uitgerust wordt met Thunderbolt 3. Ook standaard USB-ingangen zijn waarschijnlijk nog gewoon aanwezig, net als de koptelefoonaansluiting.

De grootste vernieuwing in de nieuwe MacBook Pro is de nieuwe OLED-balk. In plaats van de functietoetsen F1 tot en met F12, krijgt het nieuwe model een aanraakgevoelige scherm, gemaakt van OLED. Deze balk past zich aan aan de app die je gebruikt en zou ook zelf in te stellen zijn. Inmiddels heeft Apple de nieuwe MacBook Pro met aanraakgevoelige OLED-balk uitgelekt via bestanden in macOS Sierra 10.12.1. Zo is te zien dat de Magic Toolbar, de naam van deze aanraakgevoelige knoppenbalk, gebruikt kan worden voor Apple Pay. Dit bevestigt ook meteen een eerder gerucht.

MacBook Pro Magic Toolbar

Er gingen al een tijd berichten dat de nieuwe MacBook Pro de eerste Mac is met ingebouwde Touch ID-sensor. Uit bovenstaande afbeelding blijkt dit inderdaad het geval te zijn, waardoor je deze kunt gebruiken om je Mac te ontgrendelen of te betalen op een website met Apple Pay. Deze Touch ID-sensor is verwerkt in de powerknop van de Mac. Verder zou Apple ook meerdere kleuren overwegen, maar er zijn nog geen sterke aanwijzingen of deze er ook daadwerkelijk komen. Qua formaat rekenen wij op dezelfde afmetingen als de huidige modellen: 13- en 15-inch. Tot slot zou de nieuwe MacBook Pro ook voorzien worden van de nieuwste chips en andere hardwarematige vernieuwingen.

MacBook Air: mogelijk USB-C

Wat Apple nog van plan is met de MacBook Air is lastig te voorspellen. Apple heeft het werkgeheugen dit voorjaar wel iets uitgebreid, maar verder is dit model sinds maart 2015 niet meer bijgewerkt. De MacBook Air is bovendien de enige MacBook die nog geen Retina-scherm heeft, maar mogelijk houdt Apple dit model erin als instapmodel. Wel zou Apple de MacBook Air kunnen uitbreiden met een USB-C-aansluiting, zodat de complete MacBook-lineup voorzien is van deze universele aansluiting.

De MacBook Air is momenteel veruit de goedkoopste MacBook en is ook het enige model dat beschikbaar is in 11-inch. Als je op zoek bent naar een Mac met het design van de MacBook Air maar dan met een Retina-scherm, verwijst Apple je waarschijnlijk liever door naar de 12-inch MacBook. Wel zou Apple tijdens het event nog een 13-inch MacBook aan willen kondigen, maar het is niet duidelijk of dit een vernieuwde MacBook Air is of een uitbreiding van de 12-inch MacBook.

iMac: nieuwe graphics chip van AMD

imac-wallpaper

Er zijn de laatste tijd weinig geruchten geweest over een vernieuwde iMac-lineup. Het is daarom niet de verwachting dat Apple veel tijd zal besteden aan het praten over eventuele nieuwe functies voor de iMac, omdat deze waarschijnlijk minder spectaculair zullen zijn. De enige berichten die de laatste tijd over de iMac verschenen zijn, is dat deze geüpdatet wordt met een nieuwe grafische chip van AMD. Wel zou Apple het aanbod van iMac-modellen kunnen opschonen. Momenteel kun je voor de 21,5-inch iMac kiezen uit twee niet Retina-modellen en één Retina-versie, maar het lijkt ons geen slecht idee als de niet-Retina versie nog maar in één instapmodel beschikbaar komt en je meer keuze hebt tussen de Retina-uitvoeringen. De 27-inch versie is op dit moment alleen nog maar met een 5K Retina-scherm beschikbaar, waardoor we hier weinig nieuws verwachten. Als Apple inderdaad besluit de iMac te voorzien van een update, is USB-C ook een mogelijke kanshebber.

Recente geruchten melden echter dat Apple het tijdens dit evenement alleen bij drie nieuwe MacBooks houdt: de nieuwe MacBook Pro’s en een 13-inch MacBook. De nieuwe iMac zou pas ergens volgend jaar aan bod komen.

Nieuw extern scherm: 5K-resolutie

Parallels Tools voor de Mac.

Apple’s eigen Thunderbolt-scherm was een lange tijd aanwezig in het assortiment, maar begin deze zomer werd deze uit de handel gehaald. Apple is daarmee gestopt met het leveren van een eigen extern scherm voor bijvoorbeeld de Mac mini en de Mac Pro, waardoor je moest uitwijken naar andere merken. Toch bleven de geruchten aanhouden dat Apple wel degelijk een nieuw model in de planning had staan in de vorm van een 27-inch scherm met 5K-resolutie. Deze zou een eigen GPU-chip krijgen om de hoge resoluties aan te sturen bij het gebruik van het display als tweede scherm. De resolutie van dit nieuwe scherm zou hetzelfde zijn als de 5K iMac en hij zou bovendien nog voorzien worden van USB 3-aansluitingen. Over USB-C is nog niks gezegd. Net als voor een eventuele nieuwe iMac, geldt voor dit 5K-scherm dat deze waarschijnlijk toch niet aan bod komt tijdens dit event. Apple zou dit nieuwe scherm pas volgend jaar uit willen brengen.

Overige vernieuwingen: Mac Pro, Mac mini en AirPorts

airports 2013a

Naast bovenstaande producten, staan ook de andere modellen te trappelen voor een update. De Mac Pro is al ruim duizend dagen niet meer bijgewerkt en ook van de Mac mini verscheen de laatste update alweer twee jaar geleden. Voor deze twee modellen kan Apple de nodige hardwareverbeteringen doorvoeren, zoals Skylake-chips, sneller werkgeheugen en betere grafische chips. Over de nieuwe Mac mini zijn geen geruchten verschenen, maar wat betreft de Mac Pro heeft Apple onlangs oude supportpagina’s gesloten, wat mogelijk duidt op een nieuw model.

Tot slot heeft Apple ook nog eigen routers in het assortiment in de vorm van de AirPort Express, AirPort Extreme en Time Capsule. De huidige modellen stammen uit 2013 en eerder dit jaar haalde Apple enkele modellen ineens uit de Apple Store. Dit bleek toch loos alarm, maar het is niet ondenkbaar dat Apple de AirPort-lineup eens een update geeft voor bijvoorbeeld beter bereik.

AirPods en meer

Producten die met de iPhone, iPad en Apple Watch te maken hebben hoeven we waarschijnlijk niet te verwachten. Er komt zelfs geen officiële verkoopdatum voor de AirPods, want de draadloze oordopjes zijn uitgesteld naar een latere datum. Waarschijnlijk besteedt Apple ook geen aandacht aan nieuwe iPads. Een jaar geleden verscheen de 12,9-inch iPad Pro op de markt, maar die kan volgens Apple nog wel een tijdje mee.

Wat kun je van iCulture verwachten?

apple keynoteBij iCulture volgen we alle ontwikkelingen uiteraard op de voet. Alles over de nieuwe Macs en andere nieuwe producten vind je op de site terug in uitgebreide artikelen zodra het nieuws bekendgemaakt wordt. Zo houden we je op de hoogte van alle onderwerpen die tijdens de presentatie langskomen en je kunt meteen meepraten met andere iCulture-lezers in de reacties onder de artikelen. Ben je niet thuis of in de buurt van een computer? Via ons Twitter-account @iCulture doen we ook verslag van al het belangrijke nieuws.

Livestream voor Mac-event

Apple zal ook deze keer een livestream beschikbaar stellen van het evenement. Voor de vierde generatie Apple TV heeft Apple een speciale Apple Events-app uitgebracht waarop je live naar presentaties kunt kijken. Verder kun je het event waarschijnlijk live meekijken via je iPhone, iPad, computer (Mac of Windows 10 met Edge) of tweede en derde generatie Apple TV. In onderstaande tip lees je op welke manieren je dit event live kunt bekijken.

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 19 oktober: Nu de officiële uitnodigingen door Apple verstuurd zijn hebben we dit artikel bijgewerkt en opnieuw gepubliceerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 oktober 2016, 21:22
Categorieën Apple, Mac & macOS
Onderwerpen event, mac

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.