Mac met touchscreen

Gerucht: ‘Apple heeft Mac met Face ID en touchscreen in ontwikkeling’

Apple zou bezig zijn met het testen van Face ID op de Mac. Er zijn prototypes gemaakt die ook voorzien zijn van een touchscreen. Daarmee zou een soort combinatie van MacBook en iPad Pro kunnen ontstaan.

Apple heeft al wel Touch ID toegevoegd aan nieuwere MacBooks, maar gezichtsherkenning met Face ID is er voorlopig nog niet bij. Toch mag je verwachten dat Apple intern al wel wat zaken aan het onderzoeken is. Volgens MySmartPrice is dat inderdaad het geval. Intern zouden er al vroege prototypes te vinden zijn die zowel Face ID als een touchscreen bevatten. Het is een detail in eerdere geruchten die MySmartPrice eerder vandaag verspreidde over AirPods 2 met coating en extra iOS 13-functies voor de AirPower.


Je hoeft de nieuwe Macs met Face ID nog niet op korte termijn te verwachten. Maar het is wel een logisch vervolg op de huidige MacBook Pro’s, die al een Touch ID-knop in de Touch Bar hebben verwerkt. In de nieuwste MacBook Air 2018 is ook Touch ID aanwezig om de computer te ontgrendelen en toestemming te geven voor aankopen. Door op Face ID over te schakelen hoeft Apple geen speciale knop meer in te bouwen, maar kan het op de plek van de al bestaande webcam worden ingebouwd. Op een Mac zou Face ID zelfs nog gemakkelijker in gebruik zijn dan op een iPhone, omdat je gezicht meteen in beeld is als je de klep opent.

In 2017 maakten we een round-up van Apple-producten die Face ID zouden moeten krijgen en daarbij stonden de iMac en MacBook wat ons betreft op nummer 1.

Of Apple ook interesse heeft om een Mac met touchscreen te ontwikkelen is echter een andere vraag. Er wordt al jarenlang om gevraagd en concurrenten zoals Microsoft bieden het ook al aan, maar Apple is steeds terughoudend geweest. Het aanraken van een schuin geplaatst scherm zoals bij een iPad op schoot is natuurlijk, maar het aanraken van een rechtop staand scherm is wat anders. Volgens Steve Jobs was een MacBook met touchscreen “ergonomisch vreselijk” zijn. Hij gaf destijds aan dat er veel mee getest was, maar dat het gewoon niet werkte. Je arm wordt na een tijdje moe. Een horizontaal geplaatste touchpad werkte volgens Jobs veel beter.

Mac met touchscreen

Apple heeft al wel een aantal patenten ingediend voor een Mac met touchscreen, maar dat zou ook met het afdekken van toekomstige claims te maken kunnen hebben. Voor Face ID-achtige toepassingen heeft Apple ook al wel eens patenten aangevraagd, zoals hier en hier.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.