Facebook-privacy

Locatiemeldingen irritant? Apple reageert op klachten van ontwikkelaars

Apple vindt privacy belangrijker

Sinds iOS 13 krijgen gebruikers gedetailleerdere meldingen over apps die locatiegegevens gebruiken. Sommige ontwikkelaars klagen dat er te veel waarschuwingen worden uitgestuurd door Apple. Het bedrijf reageert nu op de klachten.

Locatiemelding komt te vaak binnen

Volgens verschillende ontwikkelaars, zoals die van Life360 en Tile, stuurt Apple de melding te vaak meldt The Wall Street Journal. Je krijgt als gebruiker een tweede melding met de vraag of je je locatie wil delen. Ook als je deze toestemming al eens hebt gegeven. Dat is nieuw in iOS 13. Voorheen kreeg je als gebruiker éénmalig de vraag, en werd je niet op de hoogte gehouden van waar en wanneer een app precies je locatie gebruikte.

Apple reageert tegenover The Wall Street Journal op de klachten van ontwikkelaars. Zoals wel vaker stelt het bedrijf dat ze geen winstmodel bouwen om de locatiegegevens van gebruikers. “Apple maakt hardware, software en apps om gebruikersprivacy te waarborgen,” voegt Apple eraan toe.

iOS 13 locatietracking

Al voordat iOS 13 officieel werd uitgebracht moest Facebook zich al indekken voor klachten. De app zou extreem vaak de locatie hebben opgevraagd van gebruikers die het besturingssysteem testten op hun iPhone. Facebook is van mening dat locatiegegevens de dienst verbeteren en personaliseren.

Andere bedrijven zoals Life360 draaien helemaal om de locatiegegevens van gebruikers. Chris Hulls, directeur bij Life360, vindt het vreemd dat Apple vaak een waarschuwing stuurt voor apps van derden. Dit doen ze namelijk niet voor hun eigen Zoek Mijn-app.

Apple’s nieuwe privacyfunctie

Heb je in eerste instantie toestemming gegeven, dan kun je je keuze bij de tweede melding nog wijzigen. Je krijgt dan een kaartje te zien met alle momenten waarop een app je locatie heeft opgevraagd. Vind je dat te vaak, dan wijzig je je instellingen. Overigens kon dit al via de Instellingen-app, maar werd er geen tweede melding vanuit Apple gestuurd.

Een doel van Apple is om de locatietracking van gebruikers te beperken. Door ontwikkelaars voor het blok te zetten zet Apple daar druk op. Door deze reactie lijkt het er niet op dat de regels afzwakken.

In iOS 13 voegt Apple enkele nieuwe privacyfuncties toe. Zo kun je nu ook éénmalig toestemming geven voor het gebruik van je locatie. Meer weten welke functies Apple heeft toegevoegd? Check dan ons iOS 13 en privacy-overzicht.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 januari 2020, 9:47
Bron Bron The Wall Street Journal
Via Via MacRumors
Categorie Achtergrond
Onderwerpen locatie, privacy

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.