lifx lampje

LIFX slimme lampen: serieus alternatief voor Philips Hue?

LIFX is een alternatief voor de Philips Hue-lampen. Je kunt ze bij Dixons, iCentre en andere bekende winkels kopen. Maar wat is het eigenlijk en vormen ze écht een serieus alternatief voor Hue?
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

lifx smart bulbEen van de bekendste LED-lampen die je met je smartphone bedient, zijn de Hue-lampen van Philips. Die zijn al enige tijd verkrijgbaar in Nederland, onder andere bij de Apple Store. Een interessant alternatief voor Philips Hue is de LIFX, dat na de Kickstarterfase sinds kort ook in Nederland verkrijgbaar is, onder andere bij Dixons. Het grote verschil met Hue is dat je bij LIFX geen aparte hub nodig hebt.

Wat is LIFX?

lifx kleurtonenDe LIFX is in feite een ledlamp. Toch zijn er wel wat belangrijke verschillen met de normale gloeilampen die je in huis hebt. De LIFX beschikt over Wi-Fi en kan dankzij LED alle kleuren aannemen die je maar wilt, tot 16 miljoen verschillende. Bovendien bedien je de lamp volledig met je iPhone, variërend van kleur tot helderheid. Tegelijkertijd zou je ermee op je energiekosten kunnen besparen en hoef je minder vaak nieuwe lampen te kopen: de fabrikant belooft dat LIFX 27 jaar meegaat.

De LIFX-lampen zijn los verkrijgbaar voor 89 euro per stuk. In de VS zijn er ook pakketten met 4 of 10 lampen, die respectievelijk 380 en 910 dollar per stuk kosten. Die hebben we in Nederland nog niet kunnen vinden bij de gangbare winkels. De lampen zijn verkrijgbaar in kleuren wit en grijs met verschillende fittingen, maar in Nederland heb je waarschijnlijk voldoende aan de standaard Edison-schroef. Die vind je in vrijwel alle gewone armaturen.

Verschillen LIFX en Philips Hue

Terwijl de Philips Hue-lampen werken via het Zigbee-protocol maken de LIFX-lampen via Wi-Fi verbinding met elkaar. Er ontstaat een mesh-netwerk, waarbij de ene lamp het signaal doorgeeft aan de volgende. Een belangrijk verschil is dat alle technologie bij LIFX in de lamp zelf zit. Een starterkit of hub is niet nodig. Vervolgens communiceren ze onderling als je meerdere lampen in huis hebt. De Hue-lampen vereisen een speciale Zigbee-bridge die je aan je router koppelt, maar hebben als voordeel dat de lampen zelf een stuk compacter zijn in vergelijking met LIFX.

lifx lamp iphone appBij LIFX kun je wit licht combineren met gekleurd licht, waardoor je veel meer verschillende kleuren kan maken. Dit zorgt ervoor dat je bijna dezelfde helderheid bereikt als met puur wit licht. Met de Philips Hue en ook met andere slimme lampen is dit niet mogelijk, ook al noemt Philips hetzelfde aantal van 16 miljoen kleuren.

Mede doordat je geen starterkit en bridge nodig hebt, is de LIFX in eerste aanschaf goedkoper dan de Philips Hue. Voor 89 euro kan je al aan de slag, terwijl je bij Philips altijd een van de Hue Starter Packs moet kopen. Een standaard Starter Pack met drie lampen met normale fitting kost bij Philips 199 euro. Daarvoor krijg je dan wel meteen drie lampen, maar de eerste drempel is vrij hoog. Bij LIFX kun je al voor 89 euro kijken of het bevalt. Daardoor is LIFX vooral interessant in situaties waarbij je maar één of twee lampen nodig hebt.

Koop je drie lampen of meer, dan is Hue per saldo goedkoper, want als je eenmaal een Starter Pack in huis hebt, kosten extra lampen nog maar 59 euro.

LIFX-app en andere apps

lifx app iphoneLIFX heeft een eigen app voor de iPhone: de LIFX-app. Daarmee kun je de verschillende lampen in- en uitschakelen, de helderheid aanpassen of van kleur wisselen. Ook heeft de app enkele effecten, zoals een stroboscoop en een lavalamp. Daarmee is de officiële app nogal beperkt. Zeker ten opzichte van de officiële app van de Philips Hue-lamp, die veel meer mogelijkheden heeft. Wel wordt er gewerkt aan nieuwe functies zoals een wekker, toegang op afstand, geofencing en notificaties.

LIFX heeft een eigen softwaredevelopmentkit. Hierdoor kunnen ontwikkelaars ook zelf hun apps met de lampen laten praten. Zo zijn er bijvoorbeeld apps waarmee je extra effecten toevoegt, zoals de Hue LIFX Scintillator (€2,69) of de OnSwitch for Philips Hue / LIFX (gratis), zodat je de sfeer in huis op bijvoorbeeld IJsland of de Sahara laat aansluiten. En met de LIFX Timer (€3,59) gebruik je de LIFX-lampen als wekker.

Kickstarterfase

LIFX 1De LIFX is een idee van de Australische ontwerper Phil Bosua. Zoals veel bedrijven tegenwoordig, wilde hij via crowdfundingplatform Kickstarter geld ophalen om de lampen te kunnen maken. Daarvoor waren mensen wel enthousiast te krijgen. Het doel van 100.000 dollar werd zelfs ruimschoots overschreden. In totaal haalde Bosua tijdens de Kickstartercampagne 1,3 miljoen dollar op. In 2014 werd zelfs nog een investeringsronde van 12 miljoen dollar afgerond. De officiële LIFX-app verscheen in november vorig jaar. Zoals op de foto te zien is, heeft de lamp gaandeweg een totaal ander uiterlijk gekregen.

LIFX, is het wat?

De LIFX-lampen produceren op hun felst 1000 lumen. Dit is vergelijkbaar met een gloeilamp van 75 Watt. Behoorlijk fel dus. De lampen zijn zoals gezegd nogal fors uitgevoerd, waardoor ze eigenlijk niet geschikt zijn voor kleine armaturen. Ook zou de LIFX nogal warm worden waardoor gebruik in een kleine ruimte niet is aan te raden.

Zeker de keuze uit miljoenen kleuren en de eenvoud waarmee je ze installeert, zal veel mensen aanspreken. Qua functies valt het nog wat tegen en qua accessoires ook: terwijl je voor de Hue inmiddels diverse lampen, lichtslangen en een lichtknop kunt aanschaffen, kun je bij LIFX alleen lampen kopen. Functionele tekortkomingen worden vooral veroorzaakt door de beperkte functies in de app. Zodra er nieuwe functies bij komen, heeft LIFX de potentie om net zo goed te worden als de Philips Hue. In de tussentijd zijn er wel wat alternatieve apps om uit te proberen, maar ook daar is het aanbod nog niet zo groot als bij Hue.

De drempel om het uit te proberen ligt bij LIFX wel een stuk lager: je hoeft niet eerst een duur startpakket aan te schaffen, maar kunt met één losse lamp ook al aan de slag.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 april 2016, 13:31
Categorie Accessoires
Onderwerpen lamp, philips hue, smart home

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.