Kardia Band voor Apple Watch

Kardia Band met medische hartslagmeter komt naar Europa

De Kardia Band voor de Apple Watch is vanaf nu in pre-order verkrijgbaar. Met deze hartslagmeter met medische ECG kun je vroegtijdig hartproblemen opsporen.

Afgelopen maart schreven we over de Kardia Band, een horlogebandje met ingebouwde hartslagmeter die nauwkeuriger is dan de Apple Watch zelf en ook geschikt is voor medisch gebruik. Vanaf nu kun je een pre-order plaatsen.

Kardia Band voor Apple Watch

Kardia Band is van medische kwaliteit

Apple houdt zich voorlopig ver van medische toepassingen, omdat ze daarvoor de benodigde toestemming moet hebben van instanties. Dat kan te omslachtig zijn voor een apparaat dat veelal recreatief wordt gebruikt. Makers van medische accessoires zoals AliveCor hebben daardoor kansen. Voor mensen met een hartaandoening is de hartslagmeter in de Apple Watch niet nauwkeurig genoeg, terwijl de Kardia dat wel zou moeten zijn. Het is zó geavanceerd dat het een komende hartaanval kan voorspellen, zodat een patiënt maatregelen kan nemen door bijvoorbeeld snel naar het ziekenhuis te gaan. Ook kun je met de bijbehorende app de gegevens snel doorsturen naar een arts. Zo kan het horlogebandje uiteindelijk levens redden. Je kunt ook gegevens uitwisselen met de Gezondheid-app.

Kardia Band: iPhone app

AliveCor staat onder leiding van Vic Gundotra, een bekende naam in de techwereld. Hij was eerder baas van Google+ en is nu in de medische wereld verzeild geraakt.

Alleen in Europa
Aanvankelijk waren we bang dat de van oorsprong Amerikaanse Kardia Band niet zo makkelijk in Europa verkrijgbaar zou zijn vanwege alle eisen die aan medische hulpmiddelen worden gesteld. Maar het omgekeerde is het geval: de hartslagmeter heeft nog geen goedkeuring van de Amerikaanse FDA, maar heeft al wel het CE-keurmerk binnengesleept. Europeanen met een hartprobleem kunnen daarom nu voor €229 (£199) de horlogeband met ingebouwde hartslagmeter in pre-order bestellen. Eigenlijk geen geld, als je er blijvende lichamelijke schade (of misschien zelfs de dood) mee kunt voorkomen. De eerste exemplaren worden al geleverd in november.

Medische ECG op je pols

De sensor van AliveCor is in feite een ECG, die je om je pols kunt dragen zodat je niet meer voor ‘hartfilmpjes’ naar het ziekenhuis hoeft. De software kan detecteren of je hartritme normaal is of dat er sprake is van atriumfibrillatie. Je kunt gesproken memo’s toevoegen aan de metingen, zodat je bijvoorbeeld kunt registreren of je kortademig bent, wat je hebt gegeten en andere waarnemingen die van invloed kunnen zijn op je welbevinden.

De Kardia Band van AliveCor kun je bevestigen aan je Apple Watch.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 november 2016, 11:15
Categorie Accessoires
Onderwerpen apple watch, hartslag, hartslagmeter

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.