JouwZoekmachine voor de iPad.

JouwZoekmachine voor iPad is een geschikte zoekmachine voor jonge kinderen

JouwZoekmachine is een nieuwe app die ervoor zorgt dat kinderen alleen geschikte content te zien krijgen als ze het internet afspeuren. Ook past de app de resultaten aan op basis van leesniveau en voeg je met een in-app aankoop Van Dale-woordenboeken toe.

JouwZoekmachine voor de iPad.
Kinderen ontdekken op steeds jongere leeftijd het internet en worden er ook steeds handiger in. JouwZoekmachine is een nieuwe iPad-app waarmee je kunt voorkomen dat kinderen de verkeerde websites tegenkomen bij het speuren op het internet. De app is een initiatief van het bedrijf WizeNoze dat zich inzet voor een veiliger internet voor kinderen en wordt ook ondersteund door de Van Dale.

Zoekresultaten op basis van leesniveau
Voordat je de app kunt gebruiken moet je je wel registeren met een mailadres en wachtwoord en in de privacyvoorwaarden van WizeNoze wordt gemeld dat jouw gegevens aan derden verstrekt kunnen worden om je de dienst aan te bieden. Je hoeft gelukkig geen adresgegevens of telefoonnummer door te geven, maar het blijft wat onduidelijk waarom je een e-mailadres achter moet laten. Na het instellen van je account voeg je een kind toe. Je hoeft hier alleen een naam en geboortedatum op te geven, zodat de app weet hoe oud het kind is.

JouwZoekmachine past zich aan op leesniveau.

Als je vervolgens via de app zoekt, krijg je allerlei onschuldige maar informatieve internetpagina’s te zien. Je kunt niet zoeken op filmpjes of afbeeldingen zoals dat op Google kan, maar in de resultaten vind je wel geschikte websites op basis van de leeftijd van het kind. Een kind van acht jaar oud krijgt bijvoorbeeld geschikte artikelen van Ketnet en Kidsweek. Een kind van 16 jaar krijgt met dezelfde zoekterm weer andere resultaten met soms een YouTube-filmpje.

Resultaat in JouwZoekmachine voor kinderen.

JouwZoekmachine

Los van de passende inhoud, kun je in de app ook aangeven wat het leesniveau van het kind is. Hierdoor geeft de app alleen resultaten die het kind van bijvoorbeeld acht jaar zelf ook goed kan lezen, waardoor het artikel nuttig is. Toch stuitten we op enkele problemen, want de zoekresultaten worden niet altijd even chronologisch weergegeven. Zoeken op het woord Apple levert bijvoorbeeld een nieuwsartikel op waarin de iPhone 5c aangekondigd wordt: een artikel uit september 2013.

De app is gratis te downloaden en helemaal vrij van advertenties, maar je kunt de app wel uitbreiden met een in-app aankoop. Voor €1,99 koop je namelijk het Jeugdwoordenboek Nederlands van Van Dale, waardoor kinderen onbekende woorden zelf op kunnen zoeken in de JouwZoekmachine-app. De prijs van €1,99 is relatief goedkoop, want de losse woordenboekapps van Van Dale zijn normaal gesproken een stuk duurder. Voor €1,99 kun je een jaar lang gebruik blijven maken van de woordenboekfunctie.

JouwZoekmachine laat je zoeken naar veilige resultaten.

JouwZoekmachine is dus alleen beschikbaar voor de iPad, maar heeft wel ondersteuning voor Split View en Slide Over. Een mogelijk struikelblok is dat de app alleen draait op iOS 9.3 of nieuwer, waardoor veel mensen met oudere iPad-modellen en oudere iOS-versies de app niet kunnen gebruiken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 juni 2016, 20:55
Categorie Apps
Onderwerp kinderen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.