iFixit teardown iPhone XR

iPhone XR teardown laat 6 opvallende punten zien

Veel overeenkomsten met iPhone X

iFixit heeft een teardown van de iPhone XR uitgevoerd. We kunnen nu ook aan de binnenkant zien wat de verschillen tussen de iPhone XR en iPhone 8 zijn. Die blijken op zich aanwezig, maar er zijn ook overeenkomsten met de iPhone X en XS.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iFixit laat zien wat er aan de binnenkant van de iPhone XR zoal te beleven is. Eerder bracht Creative Electron al een röntgenfoto van het toestel uit, waarbij is te zien dat de spoel voor draadloos opladen groter is geworden. Dat zorgt er niet meteen voor dat het opladen nu sneller gaat, maar het betekent vooral dat het minder nauw erop aan komt of je je iPhone wel precies goed op de lader legt. De spoel is gemaakt van koperdraad.

iPhone XR x-ray


iFixit ging met een blauwe iPhone XR aan de slag. Het openen van de XR blijkt vergelijkbaar met de iPhone X. iFixt meldt verder niet of ze dat eenvoudig of lastig is. Apple gebruikt hiervoor standaard pentalobe-schroefjes, waar je speciale schroevendraaiers voor nodig hebt. Die kun je uiteraard via iFixit aanschaffen. De schroefjes zijn qua kleur niet identiek aan de behuizing.

We hebben een zestal opvallende punten uit de iPhone XR teardown gehaald, die we wat nader willen toelichten.

#1 Simkaartslot is modulair

Het simkaartslot zit bij de iPhone XR een stuk lager dan bij de XS. Opvallend is dat er voor het eerst sprake is van een modulair simkaartslot. Dit maakt het volgens iFixit gemakkelijker om een kapotte simkaart-lezer te vervangen. Het vervangen van het moederbord wordt hierdoor ook goedkoper.

iFixit iPhone XR teardown: behuizing openen

#2 iPhone XR is een mix van de 8 en X
De componenten van de iPhone XR lijken op een mix van de iPhone 8 en de iPhone X, vindt iFixit. Dat is een grappige constatering, want ook het uiterlijk doet veel aan beide voorgangers denken: de aluminium rand van de 8 en het bijna randloze ‘curved’ scherm van de X. Binnenin vind je een rechthoekige batterij en een eveneens rechthoekig moederbord.

iFixit iPhone XR teardown: batterij

#3 Waterbestendigheid: geen verschillen met XS
iFixit snapt nog steeds niet waarom de iPhone XR een IP67-rating heeft gekregen, terwijl de XS op een IP68-rating zit. Bij het openen van het toestel ziet alles er eigenlijk precies hetzelfde uit als bij de iPhone XS teardown die ze eerder uitvoerden. Op het oog lijken er op dit punt weinig verschillen tussen de iPhone XS en iPhone XR te zijn.

iFixit iPhone XR teardown: openschroeven

De iPhone XR heeft een accu van 11,16 Wattuur en zit daarmee precies tussen de XS (10,13 Wattuur) en de XS Max (12,08 Wattuur) in. Ook qua schermgrootte zit de iPhone XR precies in het midden. Zoek je de langste gebruiksduur, dan moet je in ieder geval de XR hebben want die gaat van alle drie iPhones van 2018 het langst mee.

iPhone XR teardown: camera

#4 Verschillen bij camera en Taptic Engine
De TrueDepth-camera van de iPhone XR is volledig identiek aan die in de iPhone X en XS. Wel zijn er twee grote verschillen: de cameramodule aan de achterkant heeft maar één lens en de Taptic Engine speelt in de iPhone XR een grotere rol vanwege het ontbreken van 3D Touch. Apple heeft hiervoor Haptic Touch ontwikkeld.

#5 Groter en zwaarder scherm
Het scherm van de iPhone XR is uiteraard ook afwijkend van de X en XS: het is een LCD-scherm dat groter, dikker en zwaarder is dan dat in de OLED-modellen, omdat er extra componenten voor de achtergrondverlichting nodig zijn.

#6 Lightning-poort zit niet in het midden
De extra aanpassingen voor het LCD-scherm zorgen ervoor dat de Lightning-poort ietsje naar onderen is verschoven ten opzichte van het middelpunt van de dikte van het toestel. Hieronder zie je de iPhone XS en iPhone XR bovenop elkaar gelegd, waarop goed te zien is dat de randjes van de schroefjes uitgelijnd zijn met de rand van de aansluiting, in plaats van dat de schroefjes precies in het midden van de Lightning-aansluiting zitten:

iPhone XR teardown iFixit: iets verschoven Lightning-poort

Het verschil is miniem, zoals je ziet. Verder zijn er aan de onderkant nog wat andere verschillen te zien. De extra antennelijn ontbreekt en de speakergaatjes zijn bij de iPhone XR symmetrisch.

iFixit geeft de iPhone XR in deze teardown het cijfer 6. Lastige punten zijn de pentalobe-schroefjes en de maatregelen die genomen zijn om deze iPhone XR waterbestendig te maken. Maar het vervangen van een kapot iPhone-scherm is relatief simpel uit te voeren.

Wie van teardowns houdt kon eerder al een Duitstalig filmpje bekijken. Deze gaat de geschiedenis in als de eerste iPhone XR teardown:

Wil je zelf de iPhone XR kopen, dan kun je terecht bij diverse winkelketens. Ook kun je bij alle bekende providers terecht voor een iPhone XR met abonnement, waarbij je de kosten wat meer over een langere periode kunt verdelen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 oktober 2018, 15:13
Bron Bron iFixit
Categorie iDevices
Onderwerpen ifixit, iPhone XR, teardown
1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.