Duurdere onderdelen iPhone 8 verantwoordelijk voor prijsverhoging

Wat kosten de verschillende onderdelen van de iPhone 8 eigenlijk bij elkaar? Uit een teardown blijkt dat de kosten van de onderdelen van de iPhone 8 liggen op ongeveer $247, een fractie hoger dan bij de iPhone 7 vorig jaar.

De iPhone 8 en iPhone 8 Plus zijn een paar tientjes in prijs verhoogd ten opzichte van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus, maar hoe vertaalt zich dat in de kostprijs van de onderdelen? Volgens onderzoeksbureau IHS Markit kosten de onderdelen van een 64GB iPhone 8 bij elkaar $247,51, terwijl de onderdelen voor de iPhone 8 Plus liggen op $288,08.

iFixit toont binnenkant van de iPhone 8

Kosten iPhone 8-onderdelen

Voor een iPhone 8 en iPhone 8 Plus betaal je een vanafprijs van respectievelijk €809 en €919. Dit is een verhoging van een paar tientjes ten opzichte van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus, waarvoor je vorig jaar nog respectievelijk €769 en €909 neer moest leggen. Voor die paar tientjes extra krijg je wel twee keer zoveel opslag (van 32GB naar 64GB), maar er zijn ook een paar andere onderdelen schuldig aan de hogere prijs.

Alle onderdelen van de iPhone 8 kosten bij elkaar $247,51, terwijl dit vorig jaar nog ongeveer $220 was. De totale prijs van de onderdelen van de iPhone 8 Plus ligt, onder andere vanwege de dubbele camera, een stukje hoger. Bij de grotere iPhone 8 is dit $288,08, ten opzichte van ongeveer $270 vorig jaar. Het verschil in de kostprijs tussen het gewone en het Plus-model is dus kleiner geworden. Dit is ook te zien in de verkoopprijs: waar het prijsverschil vorig jaar nog €140 was, is dit nu €110.

Bekijk ook

Onderdelen van iPhone 7 kosten minimaal $220

Wat kosten alle onderdelen van de iPhone 7 nou eigenlijk bij elkaar? Uit een analyse blijkt dat alle verschillende onderdelen van een 32GB iPhone 7 zo'n $220 kosten. Dit is enkele tientjes hoger dan bij de iPhone 6s het geval was.

De hogere prijs voor de onderdelen wordt vooral veroorzaakt door nieuwe onderdelen en functies in de iPhone 8. Het onderdeel dat draadloos opladen mogelijk maakt, in combinatie met de nieuwe glazen achterkant, verhoogt de prijs al met $2. De nieuwe A11 Bionic-processor kost Apple zo’n $5 extra, terwijl dit voor de extra opslagruimte (van 32GB naar 64GB) $6 is.

IHS heeft alleen de individuele kosten voor alle onderdelen uitgerekend. Daar komen nog andere kosten voor Apple bij, zoals de fabricage- en software-kosten en de prijs die Apple betaalt voor onderzoek en ontwikkeling. Hoeveel Apple per verkochte iPhone 8 verdient, is daardoor lastig in te schatten.

In november brengt Apple ook nog de iPhone X uit. De iPhone X is voorzien van een TrueDepth-camera en -sensoren waardoor Face ID mogelijk wordt. Ook heeft dit model een nieuw OLED-scherm, waardoor de kosten van de onderdelen waarschijnlijk een stuk hoger liggen dan bij de iPhone 8. Dit is dan ook terug te zien in de verkoopprijs: de iPhone X is beschikbaar vanaf €1159.

Actuele iPhone 8 deals

iPhone 8 Plus

Ontdek alles over de iPhone 8 Plus, Apple's grootste 5,5-inch toestel uit 2017. Deze beschikt over draadloos opladen en een dubbele camera, ideaal voor mensen die een groot scherm nodig hebben en veel willen fotograferen. Dit toestel is inmiddels opgevolgd door nieuwere. Bekijk welke iPhone-modellen er zijn en welke nieuwe iPhones je momenteel kunt kopen.

iPhone 8 Plus

Reacties: 27 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.