iTunes downloaden

Jimmy Iovine: ‘Apple stopt pas met iTunes-downloads als mensen het niet meer kopen’

Een aantal keren dook het gerucht op dat Apple op korte termijn stopt met het aanbieden van betaalde muziekdownloads, maar de Apple Music-baas Jimmy Iovine zegt dat hier nog geen concrete planning voor is.

Als je muziek wil luisteren via Apple-apparaten, dan kun je natuurlijk terecht bij diensten als Spotify en Apple Music. Apple biedt echter ook nog steeds muziek aan via de iTunes Store, waar je per album of per liedje betaalt. De verkopen hiervan lopen echter al een tijdje terug, maar dat is voor Apple nog geen reden om de digitale winkel te sluiten. Tegenover de BBC zegt Jimmy Iovine dat Apple er pas mee stopt als mensen echt niets meer aanschaffen.

‘iTunes-downloads stoppen als mensen niet meer kopen’

Veruit de meeste mensen kiezen tegenwoordig voor een streaming-abonnement, waar je onbeperkt kan luisteren naar meer dan 40 miljoen nummers voor een vast bedrag per maand. Voor mensen die liever een eigen muziekcollectie aanmaken is er nog de iTunes Store. Het voordeel daarvan is dat je altijd het recht houdt om te luisteren, terwijl dit bij streamingdiensten niet het geval is. Ondanks dat er berichten opduiken dat Apple al volgend jaar met deze losse downloads stopt, zegt Apple Music-baas Jimmy Iovine dat het nog niet zover is.

Maar wanneer trekt Apple dan de stekker uit de iTunes Store? “Als ik eerlijk ben, is het zover als mensen stoppen met downloaden. Zo simpel is het.” Hij geeft echter wel toe dat het stoppen van de iTunes Store onvermijdelijk is. Het lijkt er dus op dat zolang mensen nog genoeg blijven downloaden, Apple genoeg reden ziet om de store draaiende te houden. Waar die drempel precies ligt weten we niet, maar het is in ieder geval wel duidelijk dat er ooit een einde komt aan het iTunes Store-tijdperk. Het lijkt slechts een kwestie van tijd te zijn. Onlangs werd wel bekend dat Apple stopt met iTunes LP, speciale versies van nieuwe muziekalbums.

Wat overigens wel opvallend is, is dat Apple op haar iTunes-pagina op de Apple-website vooral spreekt over het downloaden van films. Voor muziek verwijst Apple bezoekers naar Apple Music.

“Streamingdiensten nog niet waar ze moeten zijn”
Verder laat Jimmy zich ook uit over de streamingdienten, waaronder zijn eigen Apple Music en Spotify. Volgens hem moet er meer interactie komen tussen artiesten en het publiek. Apple probeerde dit onder andere met Connect, maar dit sociale netwerk binnen Apple Music lijkt een stille dood te sterven. De taak van streamingdiensten is volgens Iovine dat ze je in beweging en meer cultuur moeten brengen. “Ik denk dat de streamingdiensten nog niet zijn waar ze moeten zijn. Ze moeten culturele plekken zijn waar mensen naar toe gaan en waar artiesten communiceren met het publiek.”

Iovine hint ook verder naar originele content. Volgens de meest recente berichten komt Apple op zijn vroegst in maart 2019 met een eigen tv-dienst, terwijl de huidige Apple-shows nog te zien zijn bij Apple Music.

Jimmy Iovine is momenteel nog de baas bij Apple Music, maar vanaf augustus krijgt hij een meer adviserende rol. Hij heeft dan niet meer de dagelijkse leiding over Apple’s streamingdienst, maar zal meer vanaf een afstand zijn zegje doen over de richting die Apple Music op gaat.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 maart 2018, 14:25
Bron Bron BBC
Categorie Apple
Onderwerpen apple music, itunes, muziek
Software iOS, macOS, tvOS

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Apple is in 2019 gestopt iTunes, maar er zijn opvolgers!

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.