iTunes voor de desktop op een MacBook.

Apple ontkent te willen stoppen met iTunes-muziekdownloads

Apple is niet van plan te stoppen met iTunes muziekdownloads, ondanks geruchten. Digitale muziek levert Apple nog steeds veel geld op.

Afgelopen nacht circuleerde een merkwaardig gerucht: Apple zou binnen twee tot vier jaar willen stoppen met iTunes-downloads. In plaats daarvan zou je alleen nog maar muziek kunnen streamen. Er is niets van waar, zegt Apple in een reactie.

iTunes voor de desktop op een MacBook.

iTunes muziekdownloads

Apple-woordvoerder Tom Neumayr gaf een reactie op de geruchten dat Apple zou willen stoppen met muziekdownloads. Zijn korte maar krachtige reactie: “Not true.” Het gerucht was afkomstig van Digital Music News, een muziekwebsite die beweerde dat ze bronnen hadden gesproken die nauwe en actieve zakelijke relaties met Apple onderhielden. Dat Apple stopt met iTunes-muziekdownloads was volgens die bronnen een kwestie van tijd. Er zouden twee scenario’s zijn: volgens de eerste zou Apple al binnen twee jaar stoppen, volgens de andere tussen de 3-4 jaar, “misschien langer”.

Volgens Apple’s woordvoerder zijn beide scenario’s onwaar. Hij wilde er niet verder op ingaan. Wel was het gerucht vannacht op diverse nieuwssites te vinden.

iTunes devices

Marktleider in muziekdownloads

Apple heeft met de iPod en iTunes gezorgd voor de doorbraak van digitale muziek. Jarenlang waren ze marktleider op het gebied van digitale downloads, maar door de komst van streaming muziekdiensten nemen de inkomsten af. Vandaar dat Apple zelf ook een streaming muziekdienst is begonnen. Toch zijn er nog genoeg mensen die digitale nummers kopen. Recente cijfers over de VS zijn te vinden bij de RIAA, de handelsorganisatie voor de muziekindustrie. Daaruit blijkt dat de omzet in digitale muziek afneemt, maar nog steeds $2,3 miljard per jaar oplevert. Een groot deel daarvan wordt verkocht via de iTunes Store.

Verkoopcijfers digitale muziek USA

Toekomst: Apple Music voor promotie, iTunes voor verkoop

Apple en de muziekindustrie hebben bovendien geen dringende reden om met digitale downloads te stoppen. Het levert geld op en Apple hoeft weinig moeite te doen om het te promoten, omdat iedere Apple-gebruiker al weet dat je muziek via iTunes kunt kopen. De kans is groter dat Apple kiest voor een langdurige combinatie van Apple Music en iTunes-muziekdownloads. Dat het werkt, blijkt uit Drake’s nieuwe album ‘Views’. Die was een week lang exclusief via Apple Music en iTunes beschikbaar en dat leidde binnen een week tot 1 miljoen verkochte albums. De promotie regelt Apple via Apple Music, de verkoop loopt via iTunes.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 mei 2016, 10:02
Categorieën Diensten, Geruchten
Onderwerp itunes

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Apple is in 2019 gestopt iTunes, maar er zijn opvolgers!

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.