Apple vernieuwt belangrijk patent over wearable computers

Apple heeft een belangrijk patent voor wearable computers vernieuwd dat toepassingen in fietszadels en pleisters behandelt.

patent wearable computingHet Amerikaanse patentbureau heeft een belangrijk nieuw patent van Apple gepubliceerd, waarin mogelijkheden van wearable computing worden uiteengezet. Het blijkt te gaan om een update van een eerder patent, waarin toepassingen als sport, gezondheidszorg, fitness, pakketvervoer en industriële productie. Het patent beschrijft hoe je bewegingen kunt meten, maar ook omgevingsfactoren zoals temperatuur, gezondheidsfuncties, fitheidsfactoren en veranderende condities.

patent voet pleisterAfbeeldingen in het patent tonen een soort pleister met sensoren die op je pols of onder je voetzolen plakt. Maar er zijn ook afbeeldingen van een fietszadel, een stierenvechter, twee vechtende mannen, een hardloper en een vrachtwagen in het patent aanwezig. Het patent met nummer 20130151699 werd op 13 juni 2013 gepubliceerd en noemt Curtis Vock, Burl Amsbury, Paul Jonjak en anderen als uitvinder. Het gaat daarbij om technologie die van sensorbedrijf PhatRat is gekocht.

Patently Apple meldt dat ze in 2009 voor het eerst een dergelijk patent boven water haalden. Het ging toen om toepassingen die sportevenementen via de Apple TV interessanter maken. Er werd toen ook al een soort pleister met sensoren zoals een hartslagmeter getoond. Overigens waren er ook al eens geluiden dat Apple een hartslagsensor wilde toepassen als beveiligingsfunctie op de iPhone. Variaties in de hartslag zouden zo uniek zijn als een vingerafdruk, waardoor een sensor kan vaststellen of de rechtmatige eigenaar de iPhone in handen heeft. In maart 2010 verscheen een patent over body area networks, een netwerk van sensoren die je op je lichaam plakt en met elkaar communiceren.

Patenten zijn lang niet altijd bedoeld voor concrete producten, dus het is nog de vraag of Apple iets op het gebied van wearable computing gaat ondernemen. Wel is het zo dat experts die verder in de toekomst kijken, voorspellen dat wearable computing de volgende revolutie zal zijn: we dragen computers straks niet meer in onze broekzak (in de vorm van een smartphone), maar rechtstreeks op het lichaam. Google Glass is daar al een voorbeeld van, maar het onopvallend dragen van een sensor op je pols of onder je voetzool is voor een gewone gebruiker waarschijnlijk aantrekkelijker.

Hieronder zie je een bloemlezing uit de afbeeldingen die in patent 20130151699 voorkomen.
patent wearable computing

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 juni 2013, 15:33
Categorie Apple
Onderwerpen patenten, wearable

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.