iculture-peilt
iCulture Peilt
Xiaomi AirDots in gebruik

iCulture peilt: Goedkope AirPods-namaak of liever het origineel?

AirDots of AirPods, welke kies jij?

De AirDots van Xiaomi zijn de nieuwste oordopjes voor mensen die de originele AirPods te duur vinden. Voor 30 euro heb je draadloze oordopjes die moeten concurreren met de AirPods van Apple en de Pixel Buds van Google. Maar willen mensen wel goedkope namaak bij oordopjes, of toch liever het origineel?

Of het nou om AirPods, Fitbits, smartwatches of draadloze oplaadmatjes gaat: de Chinese fabrikant Xiaomi heeft altijd een goedkoper alternatief. Vannacht hebben ze de AirDots aangekondigd, draadloze oortjes die voor 30 euro in de winkel liggen. Xiaomi maakte eerder al AirPods-klonen-met-stokje, maar heeft nu gekozen voor een wat ander design. De Chinese fabrikant is een echte disruptor: ze proberen bestaande markten op te schudden door flink onder de prijs van bekende merken te gaan zitten. Nou kunnen we ons dat bij sommige producten nog wel voorstellen: een hoesje hoeft niet altijd van een A-merk te zijn. Maar bij oordopjes?

AirDots of AirPods, welke kies jij?

Er zijn inmiddels zoveel AirPods-klonen in Azië verkrijgbaar dat het ondoenlijk is om ze allemaal te gaan testen. Toch kan het verleidelijk zijn om eens naar die ‘neppers’ te kijken, want het scheelt nogal wat geld. De prijs is bij luxe producten zoals de AirPods altijd wel een probleem. Je hebt €€€ (en soms zelfs €€€€) uitgegeven aan een iPhone en dan komen er ook nog allerlei dure accessoires bij. Wil je originele AirPods kopen dan ben je minstens 150 euro kwijt en Google’s Pixel Buds zitten met €179 op ongeveer hetzelfde niveau.

Xiaomi AirDots in doosje

De AirDots kosten rond de 30 euro, gaan 5 uur mee op een volle accu en werken met Bluetooth 5.0. Er zit uiteraard ook een oplaaddoosje bij die je in totaal 12 uur luisterplezier geeft. Een pluspuntje ten opzichte van de AirPods: je krijgt er siliconen tips bij, zodat ze steviger in je oren zitten. Of de geluidskwaliteit ook goed is, is lastig te beoordelen omdat de AirDots eerst in China in de winkel liggen.

Feit is wel dat er steeds meer smartphones zonder koptelefoonaansluiting zijn en steeds meer mensen die op zoek gaan naar een draadloos alternatief. Zou jij dan een AirPods-kloon overwegen, of spaar je liever door voor het origineel?

Je kunt de poll ook hier invullen.

Wil je de originele AirPods kopen, dan kun je terecht bij diverse winkels, al vragen we ons af of het nog wel zo verstandig is om nu een setje aan te schaffen. Er gaan al wekenlang geruchten over de AirPods 2 en er is kortgeleden vanuit de Bluetooth SIG goedkeuring gegeven voor een nieuw model met Bluetooth 5.0 en gezondheidssensoren. Het kan nog wel even duren voordat die op de markt komen, maar het zou ons niets verbazen als dat nog dit jaar is. Meer functies betekent overigens wel dat Apple de prijs op hetzelfde niveau houdt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 november 2018, 11:13
Categorie Accessoires
Onderwerpen airpods, iculture peilt, oordopjes
28 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.