Mac mini 2018 volgens ZDNet

Hands-on met de Mac mini 2018: welkome update van Apple’s kleinste computer

Dit vinden de internationale media
De eerste reviews van de Mac mini 2018 staan online. De internationale media en enkele zelfstandige bloggers uit het Apple-wereldje kregen al de mogelijkheid om de Mac mini 2018 te testen. Wat vinden zij van Apple's nieuwste Mac mini?

Wat opvalt is dat de reviews van de Mac mini 2018 overwegend positief zijn. Veel testers vinden dat de markt veranderd is en dat Apple zich daarbij heeft aangepast. De Mac mini was ooit bedoeld om desktopgebruikers over te halen om van Windows naar Mac over te stappen. Vandaag de dag is dat anders: veel mensen hebben een laptop en zullen niet zo snel een Mac mini daarop aansluiten. In plaats daarvan wordt de Mac mini vooral in zakelijke omgevingen gebruikt en dat is terug te zien aan de verbeterde specs, de hogere prijs en de spacegrijze kleur.

Mac mini 2018 getest door TechCrunch

TechCrunch vindt dat Apple goed nagedacht heeft over de huidige line-up van de Mac-desktops. Ook heeft Apple de courage om bepaalde gebruikersgroepen niet meer te bedienen. Met de desktops beweegt Apple zich steeds meer richting de Pro-gebruikers. Dat is ook te zien aan de iMac Pro van vorig jaar en de vernieuwde Mac Pro die nog in ontwikkeling is en in 2019 verschijnt.

De Mac mini was jarenlang Apple’s instapmodel met een prijskaartje van $499. Het nieuwe model kost $799 (€899 in Europa) en dat is nog steeds de goedkoopste Mac, maar het is zeker geen instapper meer. “De mini heeft een interessante niche voor zichzelf gevonden. Het product is klein, plat ontworpen en daardoor interessant als server”. Die verrassende toepassing zorgt ervoor dat Apple dezelfde afmetingen houdt, zodat de nieuwe Mac mini nog steeds in een server-rack past. Door de vorm is de mini ook gemakkelijk te stapelen, voor als je meerdere machines nodig hebt. De mini is volgens TechCrunch nog steeds de meest aantrekkelijke manier om met een Mac-desktop te beginnen, maar Apple probeert niet meer de onderkant van de markt aan te spreken.

Lees verder bij TechCrunch

Marco Arment over de Mac mini 2018

Marco Arment is niet alleen een bekende iOS-ontwikkelaar, hij blogt en podcast ook over alles wat hem bezighoudt, Hij testte de Mac mini en vindt het apparaat ‘spectaculair’. Dat het wat duurder is, is volgens hem wel te verklaren vanwege de betere specs. “Alles is beter, het brengt de Mac Mini naar het moderne tijdperk”, aldus Arment. De gedachte achter het apparaat is dat het zo veelzijdig mogelijk is. De Mac mini is een functioneel product, geen design statement. Wel wordt Arment wat zat van het feit dat alles maar in spacegrijs wordt uitgevoerd. Maar hij geeft ook toe: het ziet er fantastisch uit. De instapprijs is verhoogd naar $800 en dat is niet geweldig. Het is deels goed te praten omdat het meer high-end is dan voorheen – de processors zijn beter, de architectuur is geavanceerder en er zitten grote vernieuwingen in zoals de T2 en SSD-only – maar het is desondanks een duur product in absolute begrippen”. Arment vindt de enkele Intel GPU het belangrijkste minpunt. Het is snel genoeg voor gangbare taken, maar als je een zware GPU nodig hebt ben je beter af met een iMac, 15-inch MacBook Pro, of een aparte eGPU.

Lees verder bij Marco Arment

Six Colors over de Mac mini

Jason Snell (ex-Macworld) heeft tegenwoordig zijn eigen blog. Hij schrijft dat de Mac mini ooit een instapmodel was, maar zichzelf nu opnieuw heeft uitgevonden als een semi-professionele machine. “Apple en de Mac hebben vandaag de dag te maken met heel andere omstandigheden. De meeste Macs die Apple verkoopt zijn laptops. Het idee van een laaggeprijsde desktop voor overstappers lijkt verouderd.” Mensen die met een mini willen overstappen van Windows naar Mac zijn er nog wel, maar ze zijn minder talrijk dan in 2005, geeft Snell toe. De Mac mini is een soort Zwitsers zakmes geworden, die op allerlei manieren te gebruiken is. Zo regelen ze de aansturing van verlichting en audio aan bij rockconcerten en zijn er duizenden andere niche-toepassingen.

“Deze nieuwe Mac mini is precies goed”, vindt Snell. De Mac mini draait tegenwoordig om flexibiliteit. Van een simpele server tot een high-end toepassing waar veel processorkracht en snelle opslag voor nodig is, de Mac mini kan het allemaal aan. De duurdere modellen zouden zelfs een Mac Pro kunnen vervangen.

Lees verder bij Six Colors

Mac mini getest door ZDNet

ZDNet vindt het modulaire design van de Mac mini het belangrijkste pluspunt. Daardoor is het apparaat misschien wel interessanter dan een iMac. “Je kunt elk accessoire aansluiten. Liever een mechanisch toetsenbord van Razer, een Amazon Basics-muis of een 1080p-scherm? Gene probleem. Dat is het aantrekkelijke van de Mac mini. Het kan zo duur worden qua inrichting en accessoires als je zelf wilt. Of het kan heel simpel blijven, en dat is ook prima”.

“De afgelopen vier jaar stelden Mac mini-gebruikers steeds hogere eisen en met het 2018-model biedt Apple het aan. Ik zie mezelf wel dagelijks het basismodel gebruiken en als ik realistisch kijk naar mijn gebruik, ben ik eigenlijk geen Pro. Ik ben een doorsnee gebruikers die graag ploetert met pro-functies”, aldus de reviewer. Als ik nu een nieuwe desktopcomputer nodig zou hebben, dan zou ik beginnen met de Mac mini en niet met de iMac. De veelzijdigheid in combinatie met de performance, is wel heel aantrekkelijk.”

Lees verder bij ZDNet

Mac mini 2018 volgens ZDNet
Foto: ZDNet

De Mac mini volgens CNET

CNET is van plan om de Mac mini grondig te gaan testen, maar deelt nu alvast de eerste hands-on ervaringen. Tot nu toe zijn die indrukwekkend, maar met één kritiekpuntje: het apparaat is niet zo makkelijk door de gebruiker zelf te upgraden. Dat is jammer, want daardoor kun je niet goedkoop geheugen elders kopen.

De prijs is sneller gestegen dan de inflatie, maar is niet uitzonderlijk. Vergelijkbare Windows-machines kosten ongeveer hetzelfde. Positief is dat de aansluitingen zijn gemoderniseerd met USB-C/Thunderbolt-poorten, HDMI 2.0 en 10Gb Ethernet. Ook heeft Apple een veelgehoorde klacht opgelost: in het 2014-model was het geheugen nog vastgesoldeerd, vanaf nu is het te upgraden met twee standaard DDR4 SO-DIMMs. Maar dat moet wel door een specialist gebeuren, want je kunt het niet zelf. CNET noemt als alternatieven de HP Z2 Mini G4 en de HP EliteDesk 800 G4. Die kosten over de duizend dollar.

Verder lezen bij CNET

Mac mini poorten (CNET)

Foto: CNET

Mac mini volgens Macworld

Macworld schrijft dat er nog steeds een markt is voor overstappers, maar het is niet meer de belangrijkste markt voor Apple of voor de Mac mini. De mini verscheen in 2005 en werd aangeprezen als een goedkoop instapmodel voor nieuwe Mac-gebruikers. Het enige wat je nodig had was een extern scherm, muis en toetsenbord. Maar de Mac mini bleek vooral de pro-gebruikers aan te spreken vanwege het kleine formaat. Het apparaat wordt veel gebruikt door softwareontwikkelaars en contentmakers en het is ook te vinden in datacenters. Apple richt zich daarom nu op professionals en benadrukt de performance in plaats van de betaalbaarheid. Met marketingteksten als “werkpaard” is het niet meer gericht op beginners. Of je moet upgraden van de bestaande Mac mini is een vraag die gemakkelijk te beantwoorden is: ja! Gebruik je apps die kunnen profiteren van meerdere cores, dan zul je merken dat de prestaties veel beter zijn. Maar ook met gewone consumentenapps zul je merken dat alles veel soepeler gaat.

Verder lezen bij Macworld

Tenslotte nog een videoreview door Apple Insider:

Nieuwe Mac mini vanaf vandaag verkrijgbaar
De Mac mini ligt vanaf 7 november in de winkel voor een prijs vanaf 899 euro. Je kunt ook kiezen voor de uitgebreidere versie met i5-processor en 256GB SSD. Vanaf vandaag kun je ook de Mac mini afhalen in de Apple Store of online bestellen. Hij wordt dan binnen een paar dagen geleverd. Meer informatie vind je in ons artikel over Mac kopen.

Bekijk ook

Een desktop Mac kopen? Dit is ons koopadvies met prijzen en aanbiedingen

Wil je een Mac kopen? Bekijk in dit artikel alle informatie over de desktopmodellen van Apple, met actuele prijzen voor de iMac, Mac Studio, Mac Pro en Mac mini. We helpen je in dit artikel met koopadvies voor een Mac-desktopcomputer die bij jou past.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.