homekit

‘Weinig HomeKit-producten? Dat is de schuld van Apple’

Baal je ook van het geringe aantal producten dat HomeKit ondersteunt? Volgens verschillende fabrikanten ligt de schuld bij Apple. De regels voor HomeKit werden op het laatste moment veranderd.
Lars Paymans - · Laatst bijgewerkt:

homekit
Apple is zelf verantwoordelijk voor de trage toestroom van producten die Apple’s HomeKit ondersteunen. Bedrijven moeten speciale chips en firmware gebruiken, die pas in een laat stadium verplicht werden gesteld.

Hierdoor liep productie van verschillende HomeKit-producten vertraging op. Fabrikanten waren al begonnen, maar het proces werd verstoord toen ze ineens speciale hardware en software moesten toevoegen. Vervolgens werd het product in kwestie onderworpen aan een strenge checklist van Apple, zo schrijft The Register op basis van bronnen uit de industrie.

Beveiligingsstandaard

Apple zou deze chips en firmware verplicht hebben gemaakt om een standaard te zetten voor beveiliging tussen iDevices en HomeKit-accessoires. Zo regelt de chip in het HomeKit-apparaat de encryptie en beveiliging van de draadloze communicatie tussen de twee apparaten. Fabrikanten waren eerst zelf verantwoordelijk hiervoor, maar Apple zag hiervan af. Opvallend hierbij is dat verschillende fabrikanten uit de school klappen over de last minute beslissing van Apple om deze strenge regels toe te passen.

Producten die niet aan Apple’s bovenstaande voorwaarden voldoen, werken simpelweg niet met HomeKit. Dit zou de reden zijn van de latere start van de dienst en het relatief lage aantal producten dat HomeKit op dit moment ondersteunt.

Lees ook: Dit zijn de eerste officiële HomeKit-producten.

homekit apple tv

Apple’s vinger in de pap

De dikke vinger die Apple in de pap heeft bij de productie van deze producten, zorgt volgens The Register voor het nodige gemor van accessoiremakers. Eerst moeten ze een uitgebreid proces van Apple doorlopen, daarna krijgen ze stickers opgestuurd met een zegel van goedkeuring. Het is een proces dat we kennen van andere accessoires in Apple’s MFi-programma. Zo kunnen accessoiremakers alleen volgens Apple’s strenge regels Lightning-kabels maken. Doen ze dit niet? Dan riskeren ze dat een kabel niet werkt met iPhones en iPads.

Tot overmaat van ramp kunnen ze geen data verzamelen van gebruikers omdat alles via Apple’s iCloud loopt. Daarnaast zou Apple niet toestaan dat accessoires draadloos direct met elkaar communiceren, maar moet alle communicatie eerst door een iCloud-systeem gaan: de Apple TV in dit geval.

‘Apple werkt aan alternatief voor Apple TV’

Om dit probleem in de toekomst te omzeilen, zou Apple werken aan een apparaatje waarmee het bereik van HomeKit-producten vergroot kan worden en tevens dienst doet als communicatiemiddel voor verschillende apparaten. Dit zou een alternatief voor de verplichte Apple TV kunnen worden en maakt het mogelijk om niet volledig afhankelijk te zijn van een WiFi-verbinding. Lees ook ons dossier over HomeKit.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 juli 2015, 19:01
Categorieën Accessoires, Geruchten
Onderwerp homekit

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.