Halide virtuele telelens

Foto-app Halide laat je virtueel inzoomen

De Nederlandse foto-app Halide heeft een mooie update gekregen: je kunt nu een virtuele telelens gebruiken om je object nog dichter bij te halen. Ook als je toestel dit niet ondersteunt.

Virtuele telelens in Halide

Op de iPhone Pro-modellen vind je een telefoto-lens met 3x optische zoom. Hiermee kun je 3x inzoomen om bijvoorbeeld een voorwerp van heel dichtbij te fotograferen. Denk aan een close-up van een insect of een bruikbare foto van een gebouw dat ver weg staat. Maar ja, dan heb je wel een Pro-model nodig en dat kost meer geld. Halide gaat mensen met een niet-geschikte iPhone nu een handje helpen door de telelens virtueel te maken. De functie heet Neural Telephoto en is te vinden in versie 2.11 van Halide.


Bij gebruik van digitale zoom worden de foto’s slechter van kwaliteit, omdat het aantal megapixels afneemt. Het resultaat is een foto met zichtbare pixels en een onscherp effect. Halide lost dit op door virtuele lenzen, die met behulp van machine learning zorgen dat je toch details blijft zien. Dit werkt op dezelfde manier als de macro-mode van Halide, die al langer bestaat.

Halide telefoto-lens

De Neural Telephoto-functie werkt bij foto’s in HEIC- en JPEG-formaat, maar is ook te gebruiken voor niet-gezoomde RAW-bestanden. Standaard maakt Halide foto’s in RAW- en JPEG-formaat, zodat je nog kunt kiezen. Het resultaat is volgens de makers van de app veel beter dan 2x virtuele zoom. Maar om het te ervaren zul je wel moeten betalen: nieuwe gebruikers betalen een paar euro per maand of iets meer dan een tientje per jaar. Je kunt ook in één keer een ‘eeuwigdurende’ licentie nemen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

1 reacties

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.