Greenpeace legt Apple langs de groene meetlat: ‘Goed bezig, maar…’

Greenpace geeft Apple een voldoende op milieugebied. Apple is goed bezig met hernieuwbare energie, maar moet toestellen repareren makkelijker maken.

Greenpeace heeft de ‘Guide to Greener Electronics’ uitgebracht, waarin ze de 17 grootste techbedrijven langs de groene meetlat leggen. Apple kreeg dit jaar een voldoende, maar heeft nog wel wat te verbeteren. De inspanningen op het gebied van hernieuwbare energie en klimaatbeheersing zijn indrukwekkend, maar de milieurorganisatie baalt dat apparaten zo moeilijk te repareren zijn.


Liam en Siri vieren Earth Day

Greenpeace geeft Apple een B-

Het lijkt misschien alsof Greenpeace elk halfjaar een rapport uitbrengt over de groene initiatieven van techbedrijven, maar de vorige ‘Guide to Greener Electronics’ dateert alweer van vier jaar geleden. In het rapport zijn 17 bekende fabrikanten van consumentenelektronica onder de loep genomen. Nou is het jaarlijks vervangen van spullen die helemaal nog niet versleten zijn, sowieso geen milieuvriendelijke bezigheid, zeker als je oude producten in de kast gooit. Maar er blijken toch grote verschillen tussen de bedrijven.

Greenpeace groene elektronica

Chinese budgetmerken Oppo, Mi en Vivo krijgen van Greenpeace een dikke onvoldoende omdat ze erg milieuonvriendelijk produceren. Die goedkope toestellen zullen bovendien sneller op de afvalberg terechtkomen, maar Greenpeace keek vooral naar drie gebieden:

  • energieverbruik, waaronder reductie van broeikasgassen door gebruik te maken van hernieuwbare energie;
  • Verstandig gebruik van hulpbronnen, zoals duurzaam design en gebruik van recyclebare materialen;
  • Chemicaliën, vooral het gebruik van gevaarlijke materialen in de producten zelf en tijdens het productieproces.

Wil je ‘vieze’ apparaten dan moet je bij de eerder genoemde Chinese merken of bij Samsung, Huawei en ASUS zijn. Ook Sony, Acer, Google en LG doen niet erg milieubewust en halen niet eens een voldoende. Apple presteert met een B- net achter Fairphone. De initiatieven op het gebied van milieu zijn prijzenswaardig, maar Apple’s standpunt omtrent het ‘recht om te repareren’ bevalt Greenpeace niet. Apple gebruikt op veel vlakken 100% hernieuwbare energie en probeert dat ook bij toeleveranciers voor elkaar te krijgen. In de VS en China zijn parken voor zonne- en windenergie opgericht.

Te weinig hergebruik
Maar in het design van de producten wordt te weinig rekening gehouden met het verlengen van de levensduur door zelf te repareren. Verder is Greenpeace boos dat Apple van recyclingpartners eist dat ze gebruikte producten moeten vernietigen in plaats van het hergebruiken van producten. Filmpjes met het robotje Liam laten maar een deel van het verhaal zien. Apple zegt wel dat ze werken aan een gesloten productiecircuit, waarbij alle onderdelen weer kunnen worden hergebruikt, maar zover zijn ze nog lang niet.

Fairphone als voorbeeld
Fairphone scoorde een B voor het maken van een milieuvriendlijke smartphone en dito toeleveringsketen. Toch is de impact van deze fabrikant helaas niet groot, omdat ze maar twee toestellen verkopen en in veel kleinere aantallen dan Apple doet. Fairphone is dan ook geen ‘groot elektronicamerk’ maar lijkt vooral door Greenpeace te zijn opgenomen om te laten zien hoe het ook kan. Het zou een voorbeeld moeten zijn voor bedrijven zoals Amazon, die samen met de Chinese merken een dikke onvoldoende krijgt.

Het volledige rapport is hier te lezen (PDF).

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.