Google Home

Google Home kan flinke concurrent worden van HomeKit

Google Home is een geduchte concurrent voor Apple's HomeKit. Met een leuk uitziende speaker en een open platform zou Google Home veel sneller kunnen groeien.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Google heeft vanavond een huiskamer-assistent aangekondigd met de naam Google Home. Veel functies komen overeen met Apple’s HomeKit, maar dan verpakt in een lief uitziende Wi-Fi-speaker met verwisselbare bodem. Er zit ook een slimme spraakassistent ingebakken, zodat je tegen het Google Home-apparaat kan zeggen dat de muziek moet spelen of dat je afspraak verplaatst moet worden.

Google Home

Google wil de huiskamer in

Amerikanen kennen al een soortgelijk apparaat, namelijk de Amazon Echo. Google onthulde het apparaatje tijdens Google I/O, de ontwikkelaarsconferentie van de zoekgigant. Google Home is volledig te bedienen met spraak, bevat een ingebouwde Wi-Fi en werkt ook met iOS samen. Zo kun je vanaf je iPhone opdrachten geven om bepaalde muziek af te spelen. Ook kun je net als bij Sonos-speakers de opdracht geven om in alle ruimtes dezelfde muziek af te spelen.

Google had al de tegenhangers Android Auto (vergelijkbaar met CarPlay) en Google Fit (een sportieve variant van HealthKit). Nu hebben ze ook een HomeKit-concurrent. Hoewel… Google Weave is eigenlijk de tegenhanger van HomeKit, maar met deze hub voor thuis wordt het voor consumenten wel een stuk tastbaarder. Hiermee kun je immers veel dingen doen die HomeKit belooft, zoals lampen en muziek inschakelen. Bij HomeKit zou de Apple TV dienst moeten doen als hub, maar Apple is daar tot nu toe erg vaag over en gewone consumenten hebben waarschijnlijk geen idee waar ze moeten beginnen, als ze HomeKit willen gebruiken.

Met Google Home maakt Google het concreet, niet alleen qua naamgeving (“Aha, dit is voor thuis!”) maar ook qua functies. Je zet het neer in de huiskamer en het regelt alles voor je.

Samenwerking met partners
Google wil met partners gaan samenwerken om de komende maanden leuke toepassingen te maken. Naar verwachting wordt het systeem meer open dan HomeKit van Apple, waar fabrikanten een speciale chip voor nodig hebben om accessoires geschikt te maken. Dat is de reden waarom bijvoorbeeld Nest en andere populaire domotica-apparaten nog niet met HomeKit samenwerken. Bij Google Home lijkt dat makkelijker te gaan: elke ontwikkelaar kan er de komende maanden mee aan de slag. Het apparaat zelf verschijnt eind dit jaar.

Google Home speaker

Google Home maakt gebruik van de nieuw aangekondigde Google Assistant. Deze assistent reageert op je stem en kan ook slimme antwoorden geven. Je kunt de Google Assistant gebruiken via de smartphone en het Google Home-speaker. Het leuke is dat je een gesprek kunt aangaan en kunt regeren op eerder gestelde antwoorden. Vraag je bijvoorbeeld naar de regisseur van een bepaalde film, dan kun je vervolgens “Waar is hij geboren?” vragen, zonder dat je de “Steven Spielberg” hoeft te zeggen.

Je kunt bijvoorbeeld een gesprek aangaan om informatie over een film op te vragen, om vervolgens te kijken wat de recensies zijn, om tenslotte een kaartje te boeken. Ook kun je verder vragen naar het filmaanbod van dat moment, bijvoorbeeld actiefilms.

Google Home verschijnt later dit jaar, de exacte releasedatum is nog niet bekendgemaakt.

Google Home in de huiskamer

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 mei 2016, 10:33
Categorie Accessoires
Onderwerpen google, google home

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.