Screenwise Google

Na Facebook biedt ook Google excuses aan voor ‘meegluur-app’

Ook Google heeft een app gebruikt om gebruikersdata te verzamelen. De app hield in de gaten welke activiteiten gebruikers met hun iPhone uitvoerden en gaf daarvoor beloningen. Het gaat om de Screenwise Meter-app.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Update 1 februari: Apple heeft het enterprise certificaat van Google gedurende vijf uur ingetrokken. Ook Facebook heeft weer toegang tot de enterprise certificaat en kan weer door gaan met het intern testen van apps.

Google gluurde via Screenwise Meter-app

De Screenwise Meter-app bestaat al sinds 2012 en werd op dezelfde manier geïnstalleerd als de Facebook Research-app, die woensdag volop in het nieuws was. Gebruikers van 18 jaar of ouder kregen een uitnodiging om de app te installeren met behulp van een enterprise-certificaat, dat normaal is bedoeld om apps binnen de eigen organisatie te testen. Als gebruikers deel uitmaakten van een gezinsgroep kon het ook voorkomen dat gebruikers van 13 jaar of ouder eraan meededen. Na de installatie hield de app alle activiteiten op de smartphone in de gaten. De app is inmiddels uit de lucht gehaald en Google heeft excuses aangeboden.


Google geeft daarbij aan dat de Screenwise Meter-app voor iOS niet via Apple’s developer enterprise program aangeboden had mogen worden. “Dit is een fout, en we bieden excuses aan. We hebben de app op iOS-apparaten uitgeschakeld. Deze app is volledig vrijwillig en is dat altijd al geweest. We zijn open geweest met gebruikers hoe we hun data gebruiken in deze app”, aldus Google in een reactie. Ook geeft het bedrijf aan dat ze geen toegang hebben tot versleutelde data in apps op het toestel. Ook konden gebruikers op elk moment uit het progamma stappen.

Screenwise Meter-app

Woensdag bleek dat Apple de enterprise certificaten van Facebook had ingetrokken, omdat het bedrijf de privacyregels overtrad. Daardoor kan Facebook intern geen betaversies van apps meer testen. Dit geldt voor de Facebook-app zelf, maar ook voor Instagram en WhatsApp. Mogelijk gaat Apple nu ook de enterprise certificaten voor Google intrekken. Overigens was Google transparanter over het verzamelen van data, ook al overtraden ze de regels. Google richtte zich bovendien niet rechtstreeks op tieners, wat Facebook wel deed.

Voor Apple komt het nieuwe privacyschandaal bij Facebook overigens wel goed uit: dit leidt de aandacht af van de FaceTime-bug waar Apple zelf mee te maken heeft.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 01 februari: Info over intrekken enterprise certificaat toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.