Fietsnavigatie-apps

‘Dat is dan 95 euro’: boete voor smartphonegebruik op de fiets

De boete voor het gebruik van smartphones op de fiets wordt 95 euro. Dat beweert het AD op basis van bronnen in Den Haag. Het verbod gaat op 1 juli in.

95 euro boete voor smartphone op de fiets

Vanaf juli 2019 is het verboden om tijdens het fietsen nog langer een mobiel apparaat vast te houden. Het gaat daarbij om smartphones, maar ook allerlei andere elektrische apparaten. De boete van 95 euro is vergelijkbaar met rijden door rood licht. Het bedrag zou dan ook zijn afgestemd op andere overtredingen voor fietsers. Overigens geldt voor het fietsen zonder voor- of achterlicht een goedkoper tarief van 55 euro. De boete wordt volgens het AD op vrijdag besproken in de wekelijkse ministerraad.


Sinds 2002 is het al verboden om in een motorvoertuig een smartphone of ander mobiel apparaat vast te houden. Wel is het toegestaan om de smartphone in een houder op het dashboard te bevestigen. Met spraakopdrachten kun je dan toch veilig handelingen uitvoeren. Op de fiets zou dit ook een oplossing kunnen zijn, als je bijvoorbeeld de playlist wilt wisselen. Daarnaast heb je in de auto de mogelijkheid om CarPlay te gebruiken, waarbij je toch eigenlijk ook een klein schermpje bedient. Die ziet er echter wel wat simpeler uit. Op de fiets heb je die optie niet.

Boete smartphonegebruik op de fiets

Ook boete voor andere voertuigen
Op snorfietsen is het sinds 2009 verboden om met een smartphone in de hand rond te rijden. De nieuwe wet regelt niet alleen het gebruik van smartphones door fietsers, maar ook bestuurders van gehandicaptenvoertuigen zonder motor en trambestuurders mogen voortaan niet meer tijdens het rijden zitten te appen. De nieuwe wet is bewust breed opgesteld: het is verboden om tijdens het besturen van alle voertuigen een mobiel elektronisch apparaat vast te houden. Daarmee zijn ook allerlei toekomstige voertuigen afgedekt. Een elektrische step valt er bijvoorbeeld ook onder.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

24 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.