‘Google Assistant komt naar iOS, aankondiging op Google I/O’

Google Assistant voor iOS komt binnenkort beschikbaar en kan mogelijk al tijdens Google I/O aangekondigd worden. Maar in Nederland hebben we er nog niet zoveel aan.

Siri lijkt concurrentie te krijgen. Google zou plannen hebben om de Google Assistant ook op iOS uit te brengen. De aankondiging kan al deze week plaatsvinden tijdens Google I/O, de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van de zoekgigant. Maar in Nederland hebben we er waarschijnlijk nog niets aan.


Google Assistant Android

Google Assistant voor iOS

Google Assistant verscheen een paar maanden geleden op de Google Pixel en is gaandeweg beschikbaar gekomen op steeds meer Android-smartphones. Tot afgelopen maart werkte de Google Assistant alleen op de Pixel, Pixel XL, de LG G6, Moto G5 en Moto G5 Plus. Overige Android-toestellen moesten het doen met een preview-versie in Google Allo. Sinds maart krijgen steeds meer toestellen die draaien op Android Marshmallow of Android Nougat de beschikking over de slimme assistent, ook in Nederland en België. Vorige maand kondigde Google een SDK aan waarmee ontwikkelaars aan de slag kunnen.

De volgende stap is iOS, zo blijkt uit een betrouwbare bron van Android Police. Het gaat om een losstaande Google Assistant-app voor iOS. De app bevat waarschijnlijk een mix van de spraakgestuurde versie voor Android en een chat-interface zoals je in Google Allo vindt.

Bekijk ook

Google Allo: meest interessante functies nog niet in het Nederlands

Google Allo is vanaf vandaag op iOS beschikbaar, maar in de nieuwe chat-app van Google werken de meest interessante functies nog niet in het Nederlands.

Eerst in VS
Volgens de geruchten komt Assistant voor iOS aanvankelijk alleen beschikbaar in de VS. Dat zou al een grote stap zijn, want beschikbaarheid op iOS maakt het voor ontwikkelaars interessanter om het in hun apps in te bouwen. Voor Google is een toekomst met ‘Google inside’ ook interessant, want het geeft ze meer mogelijkheden om data te verzamelen en op basis daarvan advertenties aan te bieden. Google Assistant maakte bijvoorbeeld al eens reclame voor de film Beauty and the Beast, ook al vindt Google zelf dat er geen sprake is van reclame.

Google Home

Google Assistant en Siri zijn heel verschillend, zoals we al eerder schreven. Siri kan momenteel alleen antwoord geven op heel concrete vragen en onthoudt niets. Google Assistant weet veel meer van je en kan daardoor beter rekening houden met de context. Dit roept uiteraard ook weer privacyvragen op.

Bekijk ook

Google Assistent en Siri zijn heel verschillend

De nieuwe Google-assistent en Siri zijn heel verschillend: Google's assistent heeft geen persoonlijkheid, is geen chatbot en heeft zelfs geen eigen naam. Wat is het dan wel? Wij scheppen wat meer duidelijkheid over Google's toekomstplannen.

Een topman van Google gaf afgelopen februari al hints dat Google Assistant naar de iPhone zou komen. Google-directeur Gummi Hafsteinsson gaf destijds aan dat er nog niets aan te kondigen was, maar “dat de algemene filosofie is dat we de Assistant beschikbaar willen stellen aan zoveel mogelijk mensen”. Wat Google vandaag al wel heeft aangekondigd is om Google Assistant beschikbaar te stellen in de auto.

Bekijk ook

'Google Assistant komt naar de iPhone'

Google Assistant komt waarschijnlijk ook op de iPhone beschikbaar, als concurrent voor Siri. Maar Nederlands kan nog lang op zich laten wachten.

Google I/O van 17 t/m 19 mei

Hou je van grote tech-evenementen met aankondigingen, dan zit je rond deze tijd goed. Vorige week hield Microsoft de Build-conferentie en deze week is Google van de partij met Google I/O. Dit vindt plaats op 17 tot en met 19 mei in Mountain View, de thuisbasis van Google. Er zullen waarschijnlijk veel aankondigingen op het gebied van Google en Android worden gedaan. Vorig jaar werden bijvoorbeeld Google Home, Allo en Duo, de Google Assistant en Android Wear 2.0 aangekondigd. Dit jaar kunnen we de developer preview van Android O verwachten. Alles is via livestreams te volgen. Drie weken later is Apple aan de beurt met WWDC 2017.

Siri

Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

Siri

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.