Welkomstscherm van de Notities-app.

‘Apple bewaart gewiste iCloud Notities langer dan 30 dagen’

Apple verwijdert gewiste notities na 30 dagen permanent uit iCloud. Maar volgens onderzoekers zijn toch notities van jaren geleden te achterhalen.

Apple belooft gewiste iCloud Notities na 30 dagen permanent te verwijderen. Maar volgens beveiligingsbedrijf Elcomsoft is dat niet zo. Zij konden notities terughalen die al langer dan 30 dagen geleden waren gewist.

Welkomstscherm van de Notities-app.

Gewiste notities langer te achterhalen

Het Russische beveiligingsbedrijf gebruikte de Phone Breaker-tool om notities te achterhalen die al weken, maanden en zelfs jaren geleden waren gewist. Het meest extreme geval was een notitie die al vijf jaar geleden was verwijderd. Op één van de iPhones stonden volgens Apple 288 notities, maar met de speciale tool waren 334 notities te achterhalen. Er waren 46 notities die langer dan dertig dagen geleden waren gewist.

De mate waarin je oude notities kunt terughalen blijkt per iCloud-account verschillend te zijn, ontdekten de onderzoekers.

Apple legt in een supportdocument uit hoe je notities uit verwijderen en schrijft daarbij:

Je kunt notities in de map ‘Onlangs verwijderd’ gedurende 30 dagen bekijken en herstellen voordat deze definitief worden verwijderd. Als je notities in de map ‘Onlangs verwijderd’ wilt bewerken, moet je deze eerst terughalen.

Voor het experiment had Elcomsoft alleen de tool, inloggegevens voor het Apple ID en een authenticatie-token nodig. Ook gebruikten ze de eigen Phone Viewer-software, waarmee je items op je telefoon kunt bekijken. De ontdekking is gunstig voor het bedrijf zelf, want met de software die ze maken beweren ze (als enige) toegang te kunnen krijgen tot je iCloud-backups.

ElcomSoft

Eerdere onthullingen
Elcomsoft is ervan overtuigd dat Apple het probleem gaat oplossen. Een groot beveiligingsgevaar is er niet en het zou ook in je voordeel kunnen werken als je een per ongeluk gewiste notitie van een paar maanden geleden tóch nog weet te herstellen. Eerder achterhaalde het beveiligingsbedrijf gewiste foto’s en de Safari-browsergeschiedenis. Ook ontdekten ze dat Apple de telefoon- en FaceTime-historie in iCloud opslaat, zelfs als je backups hebt uitgeschakeld. Meest recent ontdekten ze dat de iCloud Keychain kwetsbaar is door tweefactorauthenticatie.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 mei 2017, 9:07
Categorie Diensten
Onderwerpen beveiliging, icloud, notities

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.