Deze functies van Gboard willen we ook in Apple’s eigen iOS-toetsenbord zien

Apple's standaard iOS-toetsenbord is nagenoeg al jaren ongewijzigd gebleven, terwijl bijvoorbeeld Gboard continu nieuwe handige functies toevoegt. Deze functies van Gboard zien wij daarom graag in Apple's standaard QuickType-toetsenbord.

Als je de afgelopen jaren wel eens het Gboard-toetsenbord van Google gebruikt hebt, weet je dat het één van de betere toetsenbordapps voor de iPhone is. Er zitten allerlei handige functies in Gboard, waardoor je sneller kan typen, dingen op kan zoeken en overige functies kan gebruiken. Een andere veelgeliefd alternatief toetsenbord is Swiftkey, die ook veel handige functies heeft. Toch gebruiken de meeste mensen gewoon het standaard iOS-toetsenbord, mede vanwege privacyredenen. Welke functies van Gboard zien wij het liefst in Apple’s eigen toetsenbord? We zetten zes functies op een rij waarmee Apple’s QuickType-toetsenbord flink verbeterd kan worden.


#1 Vegen om te typen
De meeste mensen typen gewoon door te tikken, maar heel veel alternatieve toetsenborden bieden de optie om te vegen. Hoewel het vooral een kwestie van smaak is, kan een veenfunctie het standaard toetsenbord een stuk veelzijdiger maken. Bovendien zorgt dit ervoor dat je geen alternatief toetsenbord meer nodig hebt als je per se over het scherm wil vegen om je berichtjes te typen. Je kan Gboard zowel gebruiken door te tikken of door te vegen, zonder dat je daarvoor ook maar één instelling hoeft aan te passen. Wij zien dit graag ook terugkomen in Apple’s toetsenbord.

#2 Gifs en emoji zoeken
Een veelgehoorde (terechte) klacht is dat het door het groeiende aanbod van emoji (er komen in 2019 weer 230 emoji bij) erg lastig geworden is om het juiste plaatje te vinden. De wens voor een zoekfunctie bestaat al heel lang. In Gboard is deze standaard aanwezig en het wordt hoog tijd dat Apple dit ook eens toevoegt. Hierdoor kan je veel sneller de juiste emoji vinden, want nu gaat dat nogal lastig op basis van categorieën.

Thema instellen in Gboard.

De zoekfunctie in Gboard laat je ook meteen zoeken naar gifs, die je vervolgens kan kopiëren en plakken in een berichtje. Veel apps hebben standaard een gif-functie (je kan bijvoorbeeld in WhatsApp naar gifs zoeken), maar met een ingebouwde gif-functie in het toetsenbord kan je écht altijd en overal naar een geschikt bewegend plaatje zoeken.

#3 Ingebouwde apps
Gboard heeft een aantal ingebouwde apps, waarmee je bijvoorbeeld kan zoeken in YouTube, Google Maps of je eigen contacten. Dat is vooral handig als je even snel een YouTube-linkje wil delen, want je hoeft dan niet eerst helemaal naar de YouTube-app te gaan. In iMessage kan dat dankzij de YouTube iMessage-app, maar op andere plekken waar je kan typen kan dat helaas niet. Dergelijke mini-apps voor het QuickType-toetsenbord zou prima kunnen met bijvoorbeeld Apple Kaarten of Apple Music, waardoor je veel meer kan doen zonder een gesprek of document te hoeven verlaten.

#4 Haptische feedback: tikjes bij het typen
Sinds kort heeft Gboard een handige functie, waardoor je tijdens het typen kleine tikjes voelt. Dit kan een handig hulpmiddel zijn, omdat je voelt dat je toetsaanslag geregistreerd wordt. Het virtuele toetsenbord lijkt daardoor iets meer op een fysiek toetsenbord, omdat met de tikjes het klikgevoel gesimuleerd wordt. Apple heeft zelf dit soort tikjes en subtiele feedback al verwerkt in heel veel plekken in iOS. Je merkt het bijvoorbeeld als je een foto maakt of als je 3D Touch gebruikt. Het is daardoor vreemd dat je het nog niet terugziet (of in dit geval voelt) in het standaard iOS-toetsenbord.

#5 Aanpasbaar uiterlijk
Het QuickType-toetsenbord ziet er al jarenlang hetzelfde uit. Veel andere toetsenbordapps hebben de optie om het uiterlijk aan te passen. In Gboard kun je allerlei thema’s kiezen om het toetsenbord wat persoonlijker te maken. Voor Apple is het wat overdreven om complete landschappen beschikbaar te stellen, maar kiezen tussen een licht of donker toetsenbord is wat ons betreft geen verkeerde optie. In iOS 13 komt er zeer waarschijnlijk standaard een donkere modus, waardoor ook het toetsenbord mogelijk een donkere weergave krijgt.

Emoji en gif zoeken in Gboard.

#6 Nederlandse ondersteuning voor standaardfuncties
Apple’s QuickType-toetsenbord heeft momenteel meer functies dan je in Nederland kan gebruiken. Momenteel ontbreekt nog de woordvoorspellende functie in het Nederlands, terwijl ook het meertalig typen nog niet met onze taal werkt. Bij Gboard is dat wel het geval, waardoor Google’s toetsenbord ver vooruit loopt wat betreft taalondersteuning. Het wordt daardoor tijd dat Apple een inhaalslag gaat maken, want er zijn nog veel meer talen die niet bij alle functies ondersteund worden.

Welke functies zie jij nog graag in Apple’s eigen toetsenbord? Gebruik jij nu een alternatief toetsenbord omdat je anders bepaalde functies mist? Laat het weten in de reacties.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.