Microsoft Surface Studio

Gartner: ‘Vanaf 2017 meer apparaten met iOS en macOS dan met Windows’

De strijd tussen Apple en Microsoft is terug. Volgens Gartner gaat Apple die strijd in de jaren 2017 tot en met 2019 winnen, door meer toestellen met iOS en macOS te verschepen dan Microsoft met Windows-apparaten.

Microsoft heeft grootse plannen om de pc weer sexy te maken, met producten zoals de Surface Studio. Maar volgens Gartner zal dat weinig effect hebben op de verkopen: vanaf 2017 zullen er meer apparaten met iOS en macOS op de markt komen dan apparaten met Windows-varianten. In 2018 en 2019 herstelt de verkoop van computers, maar daar profiteert vooral Apple van.

Microsoft Surface Studio

Apple vs Microsoft: de strijd is terug

De afgelopen weken is er vaak over gefilosofeerd of Apple z’n beste tijd heeft gehad en of Microsoft eigenlijk niet slimmer bezig is. Bij Microsoft merk je een nieuw elan om mooie en nieuwe dingen te maken, terwijl alles bij Apple maar wat op de bekende voet doorgaat. Je hoeft het met die meningen niet eens te zijn (en wij houden ons op dat punt ook maar even op de vlakte), maar feit is wel dat het weer een spannende strijd is geworden tussen Apple en Microsoft.

Device shipments tussen 2017 en 2019

Gartner denkt al te kunnen voorspellen wie de winnaar is: voor het eerst deze eeuw zullen er meer apparaten met Apple-besturingssystemen van met Microsoft-besturingssystemen worden verkocht, denkt Gartner. Begin 2017 staat Apple nog achter Microsoft, maar in de loop van het jaar komt de omslag. En in 2018 en 2019 zal Apple nog meer uitlopen op Microsoft.

Microsoft Surface Studio

Strijd om de nummer 2-positie
In 2016 werden er ongeveer 2,3 miljard apparaten verkocht, waarvan het merendeel draait op Google’s Android. Microsoft pakte 11,2% van de markt, met 260 miljoen apparaten die op Windows draaien. iOS en macOS waren in 2016 goed voor 248 miljoen apparaten, een daling van 10% ten opzichte van het voorgaande jaar. Dit heeft ermee te maken dat er minder iPhones werden verkocht. Maar er komen betere tijden aan: Gartner denkt dat iOS en macOS in 2017 zullen herstellen en dit jaar op 268 miljoen apparaten zal staan, zo’n 8% van het totaal. In 2018 gaat het om 276 miljoen, het jaar erop om 285 miljoen. Windows zal dit jaar dalen en de daarop volgende jaren stagneren, denkt Gartner: van 252 miljoen in 2017 naar 253 miljoen in 2018 en vervolgens 257 miljoen in 2019. Het gat tussen Apple en Microsoft wordt daardoor groter.

Surface Studio

‘Nooit meer boven de 300 miljoen’
Toch ziet het er niet echt zonnig uit: Gartner denkt dat in bijna elke categorie computers de verkoop niet echt snel meer groeit. “De wereldwijde markt voor toestellen stagneert”, aldus Gartner-analist Ranjit Atwal. “Mobiele telefoonverkopen groeien alleen nog in opkomende markten in Azië en de Pacific. De pc-markt zit op de bodem van de daling.” Dat Microsoft grotendeels is gestopt met smartphones heeft daar niet bij geholpen. In 2018 en 2019 zal de situatie iets verbeteren, maar de mijlpaal van 300 miljoen apparaten zal niet meer snel worden gehaald. In 2012 gingen er nog 350 miljoen computers over de toonbank. De enige hoop is gevestigd op zakelijke gebruikers, die afhankelijk zijn van computers en die de komende drie jaar de overstap van Windows 7 naar Windows 10 moeten maken. Microsoft stopt over drie jaar namelijk met de ondersteuning van Windows 7.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 januari 2017, 17:00
Categorie Achtergrond
Onderwerpen apple, microsoft

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.