Pebble 2 en Pebble Core

Fitbit wil smartwatchmaker Pebble overnemen

Fitbit heeft plannen om smartwatchmaker Pebble over te nemen. Het merk en de producten van Pebble zullen daarbij verdwijnen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Het is alweer een tijdje geleden dat Pebble een écht spannende smartwatch uitbracht. Het blijkt moeilijk om op te boksen tegen een grote partij als Apple. Het lijkt nu dat Pebble een goede bondgenoot heeft gevonden: Fitbit heeft plannen om de maker van smartwatches over te nemen. Het zou gaan om een ‘klein overnamebedrag’.

Pebble-familie 2016

Fitbit en Pebble

Fitbit en Pebble hebben één gezamenlijke vijand: Apple. Ruim voordat de Apple Watch op de markt kwam pionierde Fitbit al met fitnesstrackers en bracht Pebble al smartwatches met notificatiefunctie uit. Er kwam zelfs een app store en de horloges kregen steeds meer gezondheid- en sportfuncties. Maar echt lekker gaat het de afgelopen maanden niet. De overname door Fitbit gaat echter niet betekenen dat we binnenkort weer mooie nieuwe modellen te zien krijgen, want Fitbit zou plannen hebben om de boel te sluiten.

‘Merknaam Pebble verdwijnt’
Het gaat Fitbit vooral om het intellectueel eigendom van Pebble, zoals het in eigen huis ontwikkelde besturingssysteem. In de horloges zelf zijn ze niet geïnteresseerd. Mocht de deal rond komen, dan zal Fitbit stoppen met de merknaam Pebble en eventuele toekomstige apparaten onder eigen merk uitbrengen.

Het is slecht nieuws voor mensen die een Pebble hebben gekocht en hoopten dat het ecosysteem rondom de horloges nog lang zou blijven bestaan. Nieuwe functies hoeven ze de komende tijd niet meer te verwachten. Pebble was ooit de favoriete keuze voor mensen die vroeg erbij wilden zijn met een smartwatch, ook onder iCulture-lezers. In de periode rond 2013 en 2014 schreven we bijna wekelijks over nieuwe aankondigingen en producten.

Pebble Time 2 en Core nog niet geleverd
Na het oorspronkelijke Kickstarter-model volgden meer modellen van staal en met meer functies. In Nederland waren de nieuwere modellen vaak moeilijk verkrijgbaar. Momenteel moet Pebble nog de Time 2 en Core aan klanten leveren, die afgelopen mei meededen aan het meest recente Kickstarter-project. Het is de vraag of ze die producten nog zullen ontvangen.

Pebble 2 en Pebble Core

Kickstarter-record
Het grootste succes van Pebble was de smartwatch waarmee ze in 2012 een Kickstarter-record braken. Deze Pebble Classic kwam in 2013 op de markt en was voorzien van een e-Paper-scherm, waardoor de batterijduur opmerkelijk lang was in vergelijking met andere smartwatches. De Pebble was twee jaar lang dé smartwatch die je moest hebben. Toen de Apple Watch op de markt kwam, vervaagde de glans al snel. Pebble koos uiteindelijk voor een fitness-insteek, maar Apple deed dat ook.

Pebble 2-collectie

Wat Fitbit van plan is met Pebble, daar valt alleen maar naar te gissen. Uit eerdere overnames is wel iets af te leiden. Fitbit nam afgelopen mei de mobiele betaaltechnologie van Coin over en heeft wellicht plannen om NFC-betalingen mogelijk te maken in de smartwatches die ze maken. Op het gebied van fitnesstrackers is Fitbit z’n grootste concurrent Jawbone vrijwel kwijtgeraakt, omdat dit bedrijf in financiële moeilijkheden verkeert. Momenteel is vooral Garmin nog grote concurrent. Fitbit maakt ook smartwatches onder de naam Blaze en Surge, maar heeft daarbij te maken met concurrentie van de Apple Watch.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 december 2016, 10:39
Categorie Accessoires
Onderwerpen apple watch, fitbit, pebble

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.